Triathlon: De sport voor de fitsten van de aarde

triathlon

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

De laatste dagen zijn we van sneeuw en kou naar zon en temperaturen van boven de 10 graden (en in bepaalde gebieden zelfs 16 graden) gegaan. Kan jij ook niet wachten tot het weer lente/zomer is om heerlijk buiten in de zon te trainen? Als jij bij ieder zonnestraaltje dat achter de wolken vandaan piept lekker buiten zou willen trainen, denk dan eens aan de triathlon sport! Triathlon wordt de laatste tijd steeds populairder, aankomende maandag wordt er voor editie nl zelfs een item opgenomen over de toenemende populariteit van triathlon.

Wat is triathlon?

Triathlon is een combinatie van drie verschillende sporten. Je begint met zwemmen, dan fietsen en je eindigt met lopen. Meer informatie en handige links en downloads kan je vinden op de site van de Nederlandse Triathlon Bond, die je via deze link kunt vinden.

Er zijn 11 verschillende soorten afstanden bij triathlons, dit zijn de meest voorkomende:

  • Hele triathlon: 3800 m zwemmen – 180 km fietsen – 42,2 km hardlopen
  • Halve triathlon: 2500 m zwemmen – 80 km fietsen – 20 km hardlopen
  • Kwart triathlon: 1000 m zwemmen – 40 km fietsen – 10 km hardlopen
  • Achtste triathlon: 500 m zwemmen – 20 km fietsen – 5 km hardlopen

Hoe begin ik met triathlon?

Zou jij willen beginnen met triathlon, maar weet je niet goed hoe je moet starten? Je kan je aansluiten bij een triathlonvereniging. Daar kan je trainen voor de drie verschillende onderdelen. Let op: Meestal bieden triathlonverenigingen een triathloncursus aan in de lente van een aantal weken of maanden waarin je naar een bepaalde korte triathlon toe traint. Zo kan je kennismaken met de triathlonsport. Je kunt natuurlijk ook na één (of meerdere) proeftrainingen lid worden.
Je kunt ook apart lid worden van een atletiekvereniging, zwemtraining volgen en bij een wielervereniging trainen.

Wat heb ik nodig?

Als je begint met triathlon zijn er een hoop spullen die je waarschijnlijk nog aan moet schaffen. Zo heb je een racefiets nodig, een helm, fietsschoenen, hardloopschoenen en ga zo maar door. De grootste aanschaf is de fiets. Begin je net, dan heb je niet de allerbeste racefiets nodig. Kijk dan gewoon op Marktplaats voor een tweedehands racefiets, dat scheelt een hoop in het bedrag dat je uitgeeft. Op de website Triathlon365 vind je ook een goedkoop starterspakket voor triatleten.

Uitgelichte afbeelding: Photo by Quino Al on Unsplash