Tweelingen met slaapproblemen

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

Tussen het eerste en derde jaar komen de meeste slaapproblemen bij kinderen voor. Bij tweelingen kan het voorkomen dat beide kinderen tegelijkertijd last van slaapproblemen krijgen. Het gebeurt ook dat de ene helft van de tweeling problemen heeft met slapen, terwijl de ander heerlijk door slaapt. Slaapproblemen kunnen helaas lang duren. Als je een nieuwe methode uitprobeert om je kind te laten slapen … probeer deze methode dan zo consequent mogelijk uit te blijven voeren. Een kind wordt namelijk verward wanneer je steeds iets anders uit probeert. Luister niet altijd naar de goedbedoelde adviezen van vrienden en familie. Doe de dingen waar je zelf achterstaat en wat jij denkt dat het beste bij je kind past.

Moeite met in slaap vallen

Een kind dat moeite heeft met in slaap vallen kan problemen hebben met de overgang van dag naar nacht. Sommige kinderen zijn bang in het donker en durven zich niet aan de slaap over te geven. Kinderen kunnen ook bang zijn dat hun ouders weg zijn wanneer ze hun ouders niet meer zien. Als je kind wat ouder is kun je afspreken dat je na een bepaalde tijd nog even komt kijken. Dit om te laten zien dat je er nog bent. Een hulpmiddel hierbij kan een eierwerker zijn. Zet deze bijvoorbeeld op vijf minuten en ga dan naar je kind toe. Dit kun je herhalen met steeds langere tussenpozen. Bij baby’s kun je laten zien dat je er bent, maar haal ze niet uit bed. Dit kan namelijk weer een gewoonte worden. Wanneer een tweelingbaby gaat huilen wanneer het donker wordt, kun je proberen om ze een poosje naast elkaar in bed te leggen. Er zijn baby’s die huilen zodra ze in hun bed gelegd worden. In dat geval kun je een kledingstuk bijvoorbeeld een T-shirt in het bedje leggen. Gebruik een shirt dat je gedragen hebt want daar zit jou “geurtje” aan. Dit geeft een veilig en vertrouwd gevoel. Stop het T-shirt wel goed in zodat er geen verstikkingsgevaar kan ontstaan.

Tweelingen op een kamer

Voor tweelingbaby’s is het een vertrouwd gevoel om bij elkaar te liggen. Ze zijn immers gewend om bij elkaar te zijn. In de baarmoeder hebben zij elkaar ook steeds gevoeld. Het komt voor dat een van de tweelingbaby’s moeite heeft met het slapen gaan. Ook tweelingen hebben vaak hun eigen slaappatronen. Het is gebeurt dat het ene kind al bijna slaapt wanneer het in het bed gelegd wordt terwijl het andere kind klaarwakker is. In sommige gevallen gebeurt het dat beide baby’s tegelijkertijd gaan huilen. Het ochtendritueel kan ook heel verschillend zijn bij tweelingen. Terwijl de een gelijk begint te huilen wanneer het wakker is. Kan de andere baby rustig wakker worden en rond liggen kijken in bed. In deze gevallen is het misschien verstandig de tweeling op aparte kamers te laten slapen. Dit is niet alleen goed voor de baby’s maar ook voor jezelf. Zeker wanneer je alleen thuis bent. Op deze manier kun je de baby’s op een rustige manier verzorgen.

Geen middagslaapje meer

Het ene kind heeft minder slaap nodig dan de ander. Soms volstaat het om kinderen om de dag een middagslaapje te laten doen. Een tweeling die een middagslaapje moet doen kan elkaar ook wakker houden. Dit terwijl de kinderen nog wel steeds behoefte aan een middagslaapje hebben. In dat geval kun je een eindje gaan wandelen met de kinderen in een wandelwagen. Vaak is een hazenslaapje al voldoende. Wat oudere kinderen kun je ook een rustige activiteit aan bieden. Het gebeurt nog weleens dat kinderen tijdens het spelen op de bank in slaap vallen. Wanneer je de strijd aangaat met je kinderen om ze te laten slapen zal dit zeker averechts werken.

Vroeg wakker

Tweelingen die ’s morgens vroeg wakker zijn kunnen ouders weleens tot wanhoop drijven. Zij zijn uitgeslapen maar jullie nog niet. Aan een wat oudere tweeling kun je uitleggen dat ze best alleen of samen op hun kamer mogen spelen als ze wakker zijn. Vertel er vooral wel bij dat ze dan rustig moeten doen. Wanneer een tweeling iedere dag erg vroeg wakker is. Kan het zijn dat ze geen middagslaapje meer nodig hebben. Het kan ook wel helpen om de tweeling ’s avonds iets later naar bed te brengen.


Edwin

Edwin

Op Husl.nl schrijft Edwin over alles wat maar in hem opkomt. Niets meer, niets minder.