Van kalf naar koe. Maar hoe? 5 Tips voor Top Koeien

Kalverbox

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

Als ouder wil je natuurlijk het beste voor je kinderen. Dat ze een fijne jeugd hebben en dat ze later een heerlijk leven leiden met een fijne baan. Zoals bij mensen, geldt dit eigenlijk ook bij koeien. Om ervoor te zorgen dat kalveren de beste groei hebben en uiteindelijk een sterke koe worden is de zorg in de eerste levensfase extreem belangrijk. Meerdere studies hebben uitgewezen dat kalfjes in hun eerste 8 weken een grote invloed hebben op de melk afgifte wanneer ze een koe is. Maar hoe zorg je nou dat een kalf de best mogelijke groei behaald? Lees hieronder 5 tips om uw kalveren de beste groei te geven.

Tip 1: De juiste kalverhuisvesting

Jij vindt een goed ligbed toch ook belangrijk voor je rust? Bij kalfjes is dit niet anders. Na één dag bij de moeder te mogen wonen is het al tijd om over te gaan op individuele kalverboxen. Op deze manier heeft een kalf minder kans op infectie overdracht en kan het de individuele aandacht krijgen die het verdient. Bij de keuze van een kalverhuisvesting is van belang om te kijken naar de hygiëne, het klimaat en natuurlijk ook de gebruiksvriendelijkheid.

Tip 2: Een heerlijk comfortabel stalklimaat

Kalveren vinden een beetje kou niet erg. Echter wanneer het in de tocht komt te zitten loopt ze kans om luchtwegproblemen op te lopen. Helaas maar waar zijn longproblemen nog altijd één van de grootste oorzaken van kalversterfte. Daarnaast is het van belang om tijdens extreem warme en koude dagen het gedrag van de kalveren goed in de gaten te houden. In combinatie met luchtvochtigheid kan extreme warmte voor hittestress zorgen voor kalveren. Dit zorgt ervoor dat een kalf, eigenlijk net zoals een mens, een stuk minder eet en dus minder hard groeit.

Tip 3: Ook kalveren houden van een schone woning

Om ervoor te zorgen dat ziektekiemen geen kans hebben om ziektes over te dragen is een schone stal van belang. Maak daarom regelmatig de kalverhokken schoon. Aangeraden wordt om een hok aan te schaffen met een gladde wand zodat deze eenvoudig te reinigen is én bacteriën niet aan de zijkant kunnen hechten.

Tip 4: Melk is goed voor elk

Wanneer een kalf wordt geboren heeft het nog geen immuunsysteem opgebouwd en daardoor extra kwetsbaar. Gelukkig zitten er in de biestmelk van de moeder koe veel antistoffen die het kalf helpen om weerstand op te bouwen. In de eerste paar uur na de geboorte dient het kalf al zo’n 6 L aan biest te drinken.

Tip 5: Aandacht, aandacht en nog eens aandacht

Misschien wel de meest logische maar zeker belangrijkste tip is toch wel de aandacht die jouw kalveren nodig hebben. Kalveren geven vaak signalen af wanneer ze stress ondervinden of ziek zijn. Herken deze en speel hier op in. Door een goed management zullen jouw kalveren de beste groei behalen en de hoogste melkproductie leveren.


Edwin

Edwin

Op Husl.nl schrijft Edwin over alles wat maar in hem opkomt. Niets meer, niets minder.