Veganistische risotto van linzen met courgetti

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

Risotto stond bij ons vaak op het menu. Omdat we merkten dat we de risottorijst vaak heel machtig vonden en heel erg vol zaten na het eten hiervan, ben ik gaan kijken naar een alternatief. Bij toeval kwam ik toen uit bij linzen als vervanging van de risottorijst, risotto van linzen dus. Linzen zijn voedzaam en eiwitrijk en eigenlijk nog “beter” dan alleen risottorijst. Nog een positief punt is dat de linzen alleen opgewarmd hoeven te worden, dit gerecht staat dus ook nog eens veel sneller op tafel. Erg handig als je in een korte tijd toch een gezonde maaltijd op tafel wilt zetten!

De voedingswaarden van linzen

Linzen vallen onder de noemer peulvruchten. Linzen zijn rijk aan eiwitten. Ze bevatten per 100 gram wel 9 gram eiwitten! Daarnaast bevatten linzen vezels, koolhydraten, magnesium, foliumzuur, ijzer, koper, vitamine B1, fosfor en nog veel meer gezonde voedingsstoffen.

linzen

Wat heb je nodig voor risotto van linzen?

– 1 courgette
– Groene asperges
– Champignons
– Teentje knoflook
– Pot of blik linzen
– 1 blokje groentebouillon (In veel supermarkten verkopen ze ook bospaddenstoelenbouillon)
– Zonnebloemolie
– Sojaroom

Om de courgette te kunnen snijden als spaghetti, heb je een speciale spiraalsnijder nodig. Toevallig hebben wij een elektrische spiraalsnijder gekocht bij de Lidl een aantal weken geleden. Er zijn op internet verschillende spiraalsnijders te vinden in verschillende prijsklassen.

Aan de slag:

In tegenstelling tot een “normale” risotto is de linzenrisotto veel sneller klaar. Je hoeft er dus niet heel lang voor in de keuken te staan. Het is heel handig om van tevoren alle ingrediënten alvast te snijden en klaar te leggen.

  1. Snijd de champignons in vieren. Haal de courgette door de spirelli snijder. Snijd de asperges in kleine stukjes.
  2. Bak de champignons 5 minuten in een pannetje met een teentje knoflook (en eventueel een uitje). Als de champignons klaar zijn, voeg dan de linzen toe met de sojaroom en de groentebouillon. Begin met een half blokje groentebouillon, het kan snel te zout worden. Laat dit even op een laag vuurtje opwarmen.
  3. Bak de courgettini even in de pan met een beetje zonnebloemolie. Let op, de courgettini hoeft alleen maar warm te worden. Als het te lang in de pan ligt wordt de courgette slap en snotterig. Leg de courgetti alvast op het bord.
  4. Bak daarna de stukjes asperges even in de pan.
  5. Schep de linzenrisotto op het bord en daar overheen de asperges.
  6. Klaar! Eet smakelijk!