Vogelpark Avifauna in Alphen aan den Rijn

Avifauna

Avifauna is het eerste en het grootste vogelpark van Nederland. U kunt er vogeldemonstraties bijwonen, een tocht maken door de Filipijnse jungle of overdag een nachtsafari maken. Bij de Lori Landing is het mogelijk om zelf lori’s voeren met een cupje nectar. In Avifauna leven meer dan 1.800 vogels en sinds april 2014 is het park uitgebreid met een groep apen waaronder ringstaartmaki’s en rode vari’s. Voor kinderen is er een grote speeltuin die beschikt over de hoogste glijtoren van Nederland. Het vogelpark beschikt over een viersterren hotel, rondvaartboten, een partycentrum en een casino. Avifauna is tevens een mooie locatie voor een (huwelijks)feest, diner, vergadering of congres. In september 2014 kwam het vogelpark Avifauna in het nieuws omdat er ruim dertig zeldzame broedvogels door inbrekers gestolen waren. De inbrekers hadden het voorzien op de wereldberoemde collectie neushoornvogels.

Geschiedenis

Het vogelpark Avifauna is opgericht in 1949 door de familie van den Brink. Zij waren de eigenaars van een landgoed in Alphen aan den Rijn. Tijdens de tweede wereldoorlog werd een groot deel van het bos dat behoorde bij het landgoed gekapt. Op de lege plekken die in het bos waren ontstaan begon de familie met de aanleg van vogelvolières. De collectie van familie van den Brink bestond uit vele uitheemse soorten vogels. In die tijd was de wetgeving wat betreft het invoeren van uitheemse dieren erg soepel. Veel soorten vogels waren gewoon te koop bij handelaren. Zo kon de privé collectie van familie van den Brink al snel uitgroeien tot een vogelpark met de grootste collectie vogels in de regio. Inwoners van Alphen aan den Rijn waren erg nieuwsgierig geworden naar de privécollectie van de familie. Op verzoek van de burgemeester van Alphen aan den Rijn werd het vogelpark eenmalig op een zondag, alleen voor de inwoners van Alphen aan den Rijn, opengesteld. Dat bleek een groot succes. Daarom besloot familie van den Brink het privé park voortaan tegen betaling voor iedereen open te stellen. Zo kwam het dat op 17 mei 1950 Avifauna officieel geopend werd voor publiek, ook buiten Alphen aan den Rijn. Het park werd overgenomen door het van der Valk-concern maar is sinds 2012 een stichting. Stichting vogelpark Avifauna zet zich in voor Vogel- en natuurbescherming. Het huidige “Wegrestaurant” is gevestigd in het voormalig woonhuis van de familie van den Brink.

Activiteiten in Avifauna

Vogeldemonstratie

Bij de vogeldemonstratie kunt u het gedrag van verschillende vogels zien. Dit gedrag vertonen de dieren ook in hun natuurlijke omgeving. Van de verzorgers krijgt u leuke weetjes over deze vogels te horen. De vogeldemonstraties worden gegeven om 13.30 uur en 15.00 uur. In de maanden juni, juli en augustus is er dagelijks een extra demonstratie om 11.00 uur. Vanaf 1 november t/m 29 maart worden er geen vogeldemonstraties gegeven.

Diefstal zeldzame vogels in Avifauna

In de nacht van 15 op 16 september 2014 zijn er in het vogelpark ruim 30 zeer zeldzame vogels gestolen. Ondanks de beveiliging hebben de inbrekers na het openbreken van de verblijven kans gezien om deze vogels te stelen. Er zijn voornamelijk zeldzame -en daardoor kostbare- broedparen gestolen. Het was de inbrekers voornamelijk te doen om de wereldberoemde collectie neushoornvogels. Ook zijn er enkele toekans, beo’s en andere papegaaiachtige vogels meegenomen. Sommige paartjes waren aan het broeden of hadden net jongen. De vogelverzorgers van Avifauna doen er alles aan om de achtergebleven jongen en eieren te redden. Eén neushoornvogel is teruggevonden in de tuin van een particulier.

Voederdemonstraties

Hierbij kunt u zien hoe de halfapen, pinguïns, en pelikanen hun voedsel eten. De verzorgers weten precies wat deze dieren lekker vinden en vertellen leuke weetjes over deze dieren.

  • Halfapen voedering: om 11.30, 13.30 en 15.45 uur
  • Pelikanen voedering: 12.00 uur
  • Pinguïn voedering: 14.15 uur
  • Vanaf 1 november t/m 29 maart zijn er geen voederdemonstraties.

Nachtsafari

In Avifauna is het mogelijk om overdag een nachtsafari te maken. Wanneer uw ogen eenmaal aan het donker gewend zijn, kunt u hier verschillende nachtvogels zien. Voordat u de nachtsafari binnengaat loopt u eerst door de uilenburcht. In de burcht vliegen steenuilen, ransuilen, kerkuilen en bosuilen rond. De Nachtsafari is dagelijks geopend van 9.00 tot 17.30uur. Vanaf 1 november t/m 29 maart is de nachtsafari dagelijks geopend van 10.00 tot 16.30 uur.

Lori landing

Bij de Lori landing is het mogelijk om een cupje nectar te kopen voor € 1,00
De lori’s komen op uw hand zitten wanneer u ze met deze nectar voert. In de hal vliegen niet alleen lori’s maar ook blauwwanghoningvogels rond.
U kunt de lori’s en de blauwwanghoningvogels voeren van 10.30 tot 17.30 uur. Vanaf 1 november t/m 29 maart is de Lori landing doordeweeks geopend van 13.30 tot 14.30 uur. In de weekenden en schoolvakanties geopend van 13.30 tot 15.30 uur.

Filipijnenhal

In de Filipijnenhal loopt u door een tropische jungle. Hier kunt u vogels rond zien vliegen die alleen op de Filipijnen voorkomen. Vanuit de Filipijnenhal stapt u over naar een ander continent. U komt in de Zuid-Amerikaanse Pantanal (moeras) met vlonders en rotsformaties. In deze hal vliegen allerlei Zuid-Amerikaanse vogels rond en kunt u tevens het onderwaterleven van de Pantanal bekijken. Door een onderwaterinkijk kunt u verschillende Zuid-Amerikaanse vissen zien. De Filipijnenhal is dagelijks geopend van 09.00 tot 17.30 uur. Vanaf 1 november t/m 29 maart geopend van 10.00 tot 16.30uur.

Kwetterkar

In de weekenden staat de “kwetterkar” regelmatig in het park. Gidsen bij de kwetterkar kunnen u van alles vertellen over vogels aan de hand van de verschillende materialen van vogels. Zij laten u bijvoorbeeld het verschil zien tussen de veren van een struisvogel en die van een uil. Er zijn verschillende vogeleieren te zien waaronder de grote eieren van een struisvogel.

Speurtocht

Bij de kassa van het vogelpark is voor het bedrag van € 1,00 een speurtocht voor kinderen verkrijgbaar. Wanneer alle vragen van de speurtocht ingevuld zijn kunnen de kinderen op zoek gaan naar de schat. Als de kinderen de schat gevonden hebben krijgen zij (per speurtocht) een cadeautje.

Rondleidingen

Een rondleiding door het vogelpark onder begeleiding van een gids kunt u reserveren voor groepen t/m 20 personen. De rondleiding door het park neemt een uur tijd in beslag. Tijdens de rondleiding geeft de gids u informatie over de verschillende vogels en apen die in het park leven. Ook krijgt u een kijkje in de keuken van de vogelverzorging. De kosten van een rondleiding zijn € 20,00 voor groepen t/m 20 personen. Is de groep groter dan komt er €1,00 voor elk extra persoon bij. De rondleidingen worden verzorgd door vrijwilligers. De opbrengst van de rondleiding gaat naar verschillende natuurbeschermingsprojecten.

Speeltuin

Avifauna heeft een grote speeltuin met de hoogste glijtoren van Nederland. Er zijn verschillende attracties zoals graafmachines, mini-auto’s en een megatrampoline. Op de jungle-rivier kunnen de kinderen zelf met een bootje varen. Voor de kleintjes is er een peuterhoek vlak bij het terras van speeltuinrestaurant de Lepelaar. Vanaf deze plaats kunt u de kinderen gemakkelijk in de gaten te houden. Een deel van de attracties in de speeltuin is overdekt, deze attracties staan in de amusementshal. Een aantal van de attracties in de speeltuin zijn niet gratis, u moet hiervoor een polsbandje aanschaffen bij de entree. De speeltuin is dagelijks geopend van 9.00 tot 18.00 uur. Van 1 november t/m 29 maart is de speeltuin geopend van 10.00 tot 17.00 uur. De amusementshal is dagelijks open van 10.00 tot 18.00 uur. Van 1 november t/m 29 maart is de amusementshal doordeweeks gesloten. In de weekenden en schoolvakanties geopend van 12.00 tot 16.30 uur.

Horecagelegenheden in het park

In het park zijn er verschillende mogelijkheden om iets te eten of te drinken. Voor broodjes, snacks en ijsjes kunt u terecht bij het zelfbedieningsrestaurant de lepelaar, het Cuba terras en de blokhut de Billabong. Van 1 november t/m 31 maart zijn deze horeca gelegenheden van maandag tot vrijdag gesloten.

Het á la carte restaurant van der Valk Avifauna

In het parkrestaurant Casa Havana kunt u voor een brunch-of dinerbuffet terecht. Ook zijn er live Cooking buffetten, deze dienen gereserveerd te worden. Van 1 november t/m 28 maart is het restaurant van maandag t/m vrijdag gesloten. Voor een lunch, diner, of een kopje koffie kunt u terecht in het á la carte restaurant dat direct naast het park ligt. Dit restaurant is het voormalig woonhuis van familie van den Brink (oprichters van het vogelpark Avifauna).

Rondvaart

In het hoogseizoen van mei tot en met september kunt u uw bezoek aan het vogelpark combineren met een rondvaart. U vaart dan een uur door het Groene hart met de rondvaarboot van rederij Avifauna. In het winterseizoen vaart de rondvaartboot alleen op aanvraag voor minimaal 25 personen. De prijzen voor een combiticket (vogelpark en rondvaart) zijn:

  • Kind van 0 t/m 2 jaar: gratis
  • Kind van 3 t/m 12 jaar: € 17,00
  • Volwassene: € 19,00
  • 65 plus: € 18,00

Faciliteiten op het park

Vogelpark Avifauna is goed begaanbaar voor rolstoelgebruikers. In ieder restaurant op het park zijn invalidentoiletten. Er zijn ook stoelen te leen (met een muntje van € 1,00 euro) voor mensen die slecht ter been zijn. Het is niet mogelijk om deze stoelen vooraf te reserveren. Er moet wel rekening worden gehouden met het feit dat de paden in het park niet allemaal even recht zijn

Adres

Vogelpark Avifauna
Hoorn 65
2404 HG Alphen aan den Rijn
Nederland
Tel: 0172-487575

Met de auto naar Avifauna

Avifauna ligt heel centraal op ongeveer 30 minuten van Amsterdam, Den Haag en Rotterdam.
Vanaf de A4 en A12 neemt u de afslag Alphen aan den Rijn daarna wijzen de ANWB borden u de weg naar het vogelpark. U kunt gratis parkeren op de parkeerplaats van Avifauna.

Met het openbaar vervoer naar Avifauna

Vanaf het NS station Alphen aan den Rijn kunt u per bus naar Avifauna.
Neem vanaf het station bus 77, 182, of 370 naar de halte Avifauna/Zoutmanstraat. Vanaf deze halte is het ongeveer 10 minuten lopen, bordjes wijzen u de weg vanaf de bushalte. Doordeweeks kunt u gebruik maken van bus 381.Deze bus stopt bij bushalte voor het vogelpark

Openingstijden van het vogelpark

Het park is van 29 maart t/m 31 oktober is dagelijks geopend van 09.00 tot 18.00 uur.
Vanaf 1 november t/m 29 maart is het laagseizoen in Avifauna. Dit betekent dat er aangepaste openingstijden en entreeprijzen zijn. Het park is van 1 november tot en met 29 maart dagelijks geopend van 10.00 tot 17.00 uur.

Honden

Honden zijn aangelijnd toegestaan in het park. Met uitzondering van de Cuba-volière, de tropenhal, bij de pelikanenvijver, de nachtsafari en de Lori landing. Bij de vogeldemonstratie is er voor mensen met honden een plek aan de overkant van de vijver achter een heg. Honden mogen ook aangelijnd mee op de rondvaartboten. De hond moet dan wel plaatsnemen onder de tafel omdat de looppaden in de boot erg smal zijn.

Edwin

Edwin

Op Husl.nl schrijft Edwin over alles wat maar in hem opkomt. Niets meer, niets minder.

Plaats een reactie