Vliegen is een snelle maar ook dure manier van reizen. Een ticket is tegenwoordig snel betaald, maar veel mensen weten eigenlijk niet waar ze allemaal voor betalen. Een vliegticket is opgebouwd uit diverse toeslagen en belastingen. Soms zie je een goedkope vlucht naar een prachtige bestemming staan. Je kijkt er even goed naar en ziet dat je nog honderden euro’s aan belastingen moet betalen. Hoe is de prijs van je vliegticket eigenlijk opgebouwd?
Alles over het vliegticket en de kosten
Een ticket kun je op diverse manieren in je bezit krijgen. Tegenwoordig is het E-ticket het meest gebruikt. Je krijgt op deze manier geen papieren ticket in huis enkel een nummer. De rest staat allemaal op je paspoort verwerkt. Dit maakt geen verschil voor de prijs die je betaald voor het ticket.
Een vliegticket is opgebouwd uit vier de volgende vijf componenten;
- Het basistarief
- Reserveringskosten
- (Verplichte) verzekeringen
- De luchthavenbelasting
- Andere vormen van toeslagen
Basistarief
Dit wordt vaak gewoon aangegeven als “tarief” en is het laagste volledige tarief dat beschikbaar is voor een bepaalde reis (enkel of retour). Dit is dus de kale prijs die je betaald voor je vlucht zonder alle belastingen en toeslagen. Omdat boekingssystemen van bijvoorbeeld reisbureaus de laagste prijs sorteren op basis van het basistarief zal deze prijs ook ‘kaal’ blijven. Het is zelfmoord voor een vliegtuigmaatschappij als zij deze prijs verhogen. Zo komen ze namelijk lager uit bij de zoekresultaten.
Reserveringskosten
Het verschilt per aanbieder van de vliegtickets of je reserveringskosten moet betalen. Zoek dit van te voren goed uit. Het staat over het algemeen gezien altijd in de algemene voorwaarden aangegeven. Als je bij een reisbureau boekt betaal je vrijwel altijd een deel reserveringskosten bij je ticket. Het bedrag kan variëren tussen de veertig en één euro. Online boeken is het voordeligste en dit kan letterlijk tientallen euro’s schelen.
(Verplichte) verzekeringen
Hieronder vallen de annuleringsverzekering en de ticketverzekering. Mocht je onverwachts niet aanwezig kunnen zijn bij een vlucht en je hebt een annuleringsverzerkering afgesloten dan kun je de vlucht cancelen en een, van te voren afgesproken, bedrag terugkrijgen. Bij duurdere tickets is dit een aanrader. Een ticketverzekering zit vaak standaard bij de ticketprijs inbegrepen. Als de luchtvaartmaatschappij failliet gaan dan krijg je het ticket vergoed.
Luchthavenbelasting
Elke luchthaven hanteert een ander bedrag voor alleen het landen op het vliegveld. Deze prijs zit automatisch in je ticket verwerkt. Elke luchtvaartmaatschappij moet een aantal toeslagen betalen aan de luchthaven. Zij betalen de:
- veiligheidstoeslag
- passagierstoeslag
- geluidsisolatietoeslag
Als consument heb je hier niet veel mee te maken. Jij betaald één prijs hiervoor bij de aankoop van je ticket.
Andere vormen van toeslagen:
Brandstoftoeslag: Deze toeslag wisselt vaak, maar is altijd de hoogste toeslag die in je ticket totaalprijs zit verwerkt. De prijs van kerosine is vrij hoog op het moment en dit merk je in de ticketprijs. Bij de KLM betaal je bijvoorbeeld rond de negentig euro per lange vlucht aan brandstoftoeslag.
Veiligheidstoeslag: Deze zit automatisch in je ticket verwerkt en is gestegen dankzij de terroristische aanslagen. Je betaald voor een klein deel mee aan de veiligheidsmaatregelen die genomen worden op de vliegvelden en in de vliegtuigen zelf.
Creditcardtoeslag: Als je een creditcard gebruikt brengen sommige vliegtuigmaatschappijen een kleine toeslag hiervoor in rekening. Dit kun je altijd in de algemene voorwaarden terugvinden. Vaak zijn er andere gratis betaalalternatieven.
Departure Tax:
Naast de bovenstaande toeslagen die in je ticket zijn verwerkt bestaan er ook nog eens bepaalde luchthavens waar je bij vertrek of aankomst een bedrag moet betalen. Dit heet de departure tax. Ze accepteren vaak alleen maar contant geld en soms alleen in hun eigen valuta. Zorg dus altijd voor wat cashgeld op zak. De luchthavens waar je deze departure tax moet betalen komen het meeste voor in Afrika, Zuid-Amerika, Oceanië en Azië. Dit bedrag zit nooit in je ticket verwerkt en moet je nog los betalen bij de douane.