Waarom zou iedereen een bike fit moeten doen?

Biomechanieker

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

Een bike fit of bike fitting, in de volksmond ook wel fietsmeting genoemd. Waarom zou iedereen dit moeten doen en wat zijn de voor- en nadelen?
Gespecialiseerd bikefitter Aron Kremer van de Biomechanieker legt uit.

Voor wie is een bike fit bedoeld?

Eigenlijk voor iedereen die comfortabel op zijn fiets wil zitten. De belangrijkste reden dat mensen minder gaan fietsen of zelfs stoppen met de hobby is pijnklachten of een oncomfortabel gevoel op de fiets. Zonde! Lekker op de fiets zitten is echt voor iedereen mogelijk.
Een bike fit is natuurlijk ook een goed idee als je jouw prestaties op de fiets wil verbeteren of specifieke doelen wil behalen. Na de bike fit zal elke trap net iets meer vermogen opleveren, waardoor je een hogere snelheid zal kunnen vasthouden.

Wat zijn de voordelen van een bike fit?

  • Na een bike fit verdwijnen of verminderen pijnklachten die gerelateerd zijn aan de fiets bij 90% van de klanten direct. Bij de overige 10% gaat hier soms wat meer tijd en gewenning overheen. Bij een heel klein percentage is het noodzakelijk om in combinatie met de verbeterde afstelling bepaalde oefeningen of therapieën in te zetten om de klachten volledig te doen verdwijnen.
  • Een verbeterde prestatie op de fiets. Winst in wattage!
  • Meer fietsplezier door een verbeterde fietsafstelling.
  • Meer kennis over het belang van geschikte componenten op de fiets waar je de rest van je  ‘fietsende leven’ profijt van zult hebben.

Zijn er ook nadelen van een bike fit?

  • Het grootste nadeel voor de meeste mensen is de prijs. Bij serieuze bikefitters beginnen de prijzen voor een complete bikefit pas bij €200,-
  • Het lichaam heeft tijd nodig om aan de nieuwe afstelling te wennen. Het is dus niet raadzaam om een bike fit een dag voor een grote toertocht of wedstrijd te gaan doen. Als je een belangrijk doel hebt probeer de bike fit dan minimaal een maand voor dit doel in te plannen!

Waar kun je een bike fit doen?

Diverse fietsenwinkels bieden bike fitting aan. Daarnaast zijn er gespecialiseerde bikefitters. De Biomechanieker is gevestigd in Rotterdam en Heenvliet en biedt bike fitting voor alle type fietsers en fietsen aan.


Edwin

Edwin

Op Husl.nl schrijft Edwin over alles wat maar in hem opkomt. Niets meer, niets minder.