Wat is bikepacken en wat heb je er voor nodig?

Bikepacking

Bikepacking is tegenwoordig helemaal hip. Steeds meer mensen hebben de behoefte om er even snel tussenuit te gaan. Op een bikepacking vakantie reis je zo licht mogelijk. Je neemt dus erg weinig spullen mee. Je gaat wel – vaak – meerdere dagen op pad met je fiets en een klein beetje bepakking. Het is eigenlijk – heel kort door de bocht – een soort van meerdaagse mountainbike-trip waarbij je heel minimalistisch kampeert. Je verkent op deze manier de paden die minder bereist zijn, komt op plekken waar je tijdens een normale vakantie niet zou komen en bent echt één met de omgeving. Wat heb je voor deze tak van sport nodig?

Fiets en spullen voor een eerste bikepackingvakantie

Veel mensen denken dat je voor bikepacken enorm veel investeringen moet doen. Natuurlijk moet je waarschijnlijk wel een aantal spullen kopen voordat je echt op pad kan. Toch kan het vaak erg goedkoop. Je zou zelfs kunnen opteren om voor je eerste bikepacktrip een fiets te huren of natuurlijk gewoon op je eigen mountainbike gaan (als je deze bezig). Tijdens een trip neem je erg weinig spullen mee. Dit betekent echter niet dat je helemaal geen spullen meeneemt. Gelukkig zijn er veel soorten bikepacking tassen te koop, in diverse prijsklassen. Zo kun je de spullen, zoals waterflessen, kompas, tent, paspoort en dergelijke op een goede manier bewaren. Je koop dan een zadeltas, frametas of een stuurtas. Echte bikepacking tassen zijn helemaal waterdicht, zodat je je over het weer geen zorgen hoeft te maken!

Populaire bestemmingen voor bikepacking

Bikepacken kan overal. Het kan zelfs in Nederland erg goed! Ook in het buitenland zijn er veel mooie plekken om te ontdekken. Zo is de Arizona Train, die van Mexico naar de Amerikaanse Staat Utah loopt erg populair. Je kan ook denken aan de Divide Route, White RIm Trail en diverse routes door Alaska. Eigenlijk kun je in elk land ter wereld gave routes vinden om met je bikepackfiets of mountainbike te berijden.

Voordelen van bikepacken

Licht reizen op een mountainbike, gravelbike of bikepackfiets heeft veel voordelen. Natuurlijk zijn er ook kleine nadelen, zoals het feit dat je maar weinig spullen mee kan nemen en dat het inpakken ook echt een sport is. Liever focussen we ons op de vele voordelen van deze manier van fietsen. Enkele voorbeelden op een rij:

  1. Fysiek minder zwaar ten opzichte van veel andere lange fietsvakanties, waar je veel zwaarder spullen meeneemt.
  2. Sneller rijden, omdat je niet veel lading meeneemt
  3. Gezond en fit
  4. Je ontdekt paden die je normaal nooit zou zijn
  5. Eén met de omgeving
  6. Milieuvriendelijke manier van reizen
Edwin

Edwin

Op Husl.nl schrijft Edwin over alles wat maar in hem opkomt. Niets meer, niets minder.

Plaats een reactie