Wat is dividend?

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

Dividend, je hebt het woord vast wel eens voorbij zien komen, maar wat houdt het nou precies in? Wanneer we het over dividend hebben, hebben we het over een uitbetaling van een deel van winst aan aandeelhouders. Dividend heeft dan ook van alles te maken met beleggen. Het doel van het uitkeren van dividend is namelijk het aantrekken van beleggers. Lees hier alles over dividend en wat het inhoudt.

Wat is dividend?

Wanneer je gaat beleggen kan het je eigenlijk op twee verschillende manieren geld opleveren. Je kan namelijk met beleggen koerswinst behalen, maar het kan je ook dividend opleveren. Maar wat is nou het verschil tussen die twee en waarom zou je kiezen voor dividend en niet voor koerswinst of juist andersom? Wanneer je er bijvoorbeeld voor hebt gekozen om aandelen te kopen en deze stijgen in waarde en je kan ze dus verkopen voor meer geld, dan maak je koerswinst. Wanneer we het hebben over aandelen en je ontvangt dividend, hebben we het over bedrijven die winst uitkeren aan aandeelhouders.

Wanneer je aandelen hebt gekocht in een onbekend bedrijf en je daar graag dividend op wilt verkrijgen, kan het zijn dat je heel veel risico loopt. Je weet natuurlijk niet wat de bedrijfsresultaten zijn en zeker niet wat er met de tijd gaat gebeuren. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat het zo goed loopt dat je juist heel veel verdient aan je aandelen.

Wanneer ontvang jij je dividend?

Wanneer je dividend ontvangt is afhankelijk van wanneer het bedrijf winst heeft gedraaid. Een bedrijf kan er namelijk voor kiezen of zij de winst delen met de aandeelhouders. Dit is voornamelijk omdat aandeelhouders natuurlijk ook eigenaren zijn van het bedrijf. Dividend wordt vaak 1 keer per jaar uitgekeerd, maar de datum van uitkering verschilt per bedrijf. Het hoeft dus niet zo te zijn dat je dividend ontvang, want het bedrijf kan er ook voor kiezen om de winst ergens anders in te investeren.

Wat zijn aandeelhouders

Wanneer je een aandeelhouder bent, ben je eigenaar van aandelen en daardoor ben je mede-eigenaar van de uitgevende onderneming. Maar wat houdt het precies in om aandeelhouder te zijn?

Uiteraard heb jij als aandeelhouder bepaalde rechten. Wanneer jij de aandelen hebt gekocht, ontvang je papieren en daar staan uiteraard je rechten op. Het kan zijn dat jij als aandeelhouder juist heel veel rechten hebt in een bedrijf, maar bij een ander bedrijf juist veel minder rechten. Het kan dus zo zijn dat jij een hele actieve rol kan hebben in het bedrijf, maar het kan ook zijn dat je een passieve rol hebt in het bedrijf. Je investeert dan eigenlijk alleen in aandelen en uiteindelijk verdien je daar gewoon je geld mee.

Voor welke methode kan je het beste kiezen?

Wanneer je gaat beleggen is het belangrijk om je van tevoren goed in te lezen over van alles. Het is dus belangrijk dat jij van tevoren goed weet waar jij je mee bezighoudt. Bedenk je daarom ook goed welke methode jij wilt gaan gebruiken tijdens het beleggen.

Meer informatie over dividend? Lees dan dit artikel!


Edwin

Edwin

Op Husl.nl schrijft Edwin over alles wat maar in hem opkomt. Niets meer, niets minder.