Wat is een airfryer? Uitleg + video

Feng Shui

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

Een airfryer is een apparaat dat gebruikt wordt om voedsel te bereiden door middel van hete lucht in plaats van olie. Het is een soort mini-oven die voedsel krokant en goudbruin maakt, zoals frituurvet zou doen, maar zonder dat je daar olie voor hoeft te gebruiken. Dit maakt het een gezonde manier om te bakken en kan helpen om het vetgehalte van het voedsel te verminderen. Veel mensen gebruiken een airfryer om kipnuggets, frietjes en andere snacks te bakken, maar je kunt er ook groenten en zelfs gebak in bereiden.

De voordelen van de airfryer op een rij:

Dit apparaat heeft veel voordelen. Het is dan ook meer dan logisch dat het in veel huishoudens terug te vinden is. Hieronder zie je een lijst met voordelen:

 • Je hoeft geen of minder olie te gebruiken om het voedsel te bakken, waardoor het vetgehalte ervan vermindert.
 • Het voedsel dat je bereidt in een airfryer kan krokant en goudbruin zijn, zoals dat met frituurvet zou zijn, maar zonder dat je daar olie voor hoeft te gebruiken.
 • Het is een snelle en gemakkelijke manier om voedsel te bereiden.
 • Veel airfryers zijn compact en nemen niet veel ruimte in beslag, wat handig is als je weinig opslagruimte hebt in je keuken.
 • Sommige airfryers zijn uitgerust met verschillende standen en temperaturen, waardoor je ze kunt gebruiken om een breed scala aan voedsel te bereiden, van snacks tot groenten en zelfs gebak.
Airfryer gezond

Bekende merken

Er zijn verschillende merken die airfryers maken, waaronder Philips, Tefal, Russell Hobbs, en GoWISE USA. Dit zijn enkele bekende merken, maar er zijn nog veel meer merken op de markt die dit soort apparaten aanbieden. Het is altijd belangrijk om te onderzoeken wat voor jou het beste is en om goed te lezen wat andere gebruikers ervan vinden voordat je een aankoop doet.

In de winkel bekijken

Hier zie je diverse types in de winkel. Als je op het plaatje klikt, ga je direct naar de winkel toe voor meer informatie.

Waar let je op als je een airfryer kopen gaat?

Als je een airfryer koopt, is het belangrijk om op de volgende punten te letten:

 • Het vermogen van de airfryer: hoe krachtiger de luchtcirculatie, hoe sneller en gelijkmatiger het voedsel zal bakken. Kijk daarom naar het vermogen van de airfryer voordat je een aankoop doet.
 • De grootte van de bak: als je vaak voor een grotere groep kookt of als je grote stukken voedsel wilt bakken, zoals een kip, is het handig om een airfryer met een grotere bak te kiezen. Bedenk dus wat je het meest zult bereiden in de airfryer en kies daarna een geschikte grootte.
 • Extra functies en accessoires: sommige airfryers hebben extra functies, zoals een timer en verschillende temperaturen, wat handig kan zijn als je verschillende gerechten wilt bereiden. Bekijk ook of de airfryer accessoires heeft, zoals een bakrek of rooster, wat handig kan zijn om meer ruimte te creëren in de bak.
 • Het ontwerp en de afmetingen: als je weinig ruimte hebt in je keuken, is het handig om een compacte airfryer te kiezen. Kijk daarom naar de afmetingen van het apparaat en of het bij je keuken past.

Accessoires die je bij de airfryer kan gebruiken

Je kan natuurlijk al met dit apparaat alleen aan de slag. Wil je echter wat meer koken, frituren of bakken? Dan kun je het apparaat uitbreiden met diverse accessoires, zoals:

 • Een bakrek of rooster om het voedsel op te leggen tijdens het bakken.
 • Een mandje of een koekenpan om het voedsel in te doen.
 • Een afsluitbare zak om het voedsel in te bewaren na het bakken.
 • Een bakboek met recepten en tips voor het gebruik van de airfryer.
 • Een spatel of ander keukengerei om het voedsel te draaien en te verplaatsen tijdens het bakken.
 • Een reinigingsborstel om het apparaat en de accessoires gemakkelijk te reinigen na gebruik.
 • Een extra verwarmingselement om het bakken sneller te laten verlopen.

Een uitleg over accessoires in een video

In de onderstaande video maak je kennis met het apparaat en de diverse accessoires die je kan kopen.

Veelgestelde vragen met daarbij ons antwoord

Wat is een airfryer en hoe werkt het?

Een airfryer is een elektrisch apparaat dat gebruikt kan worden om voedsel te bakken en te frituren. Het apparaat maakt gebruik van lucht om het voedsel te verhitten en te bakken, in plaats van het te dopen in veel olie zoals traditionele frituurbakken doen. Dit maakt het mogelijk om voedsel op een gezonde manier te bakken en te frituren.

Kan ik alle soorten voedsel in een airfryer bakken?

Ja, je kan bijna alle soorten voedsel in een airfryer bakken, zoals aardappelen, groenten, vlees en vis. Houd er wel rekening mee dat sommige soorten voedsel sneller klaar zijn dan andere en dat je de temperatuur en de baktijd soms moet aanpassen voor het beste resultaat.

Kan ik met een airfryer ook andere dingen doen dan alleen bakken en frituren?

Ja, je kan met een airfryer ook andere dingen doen, zoals grillen, roosteren en verwarmen. Dit hangt af van het type airfryer en de accessoires die je hebt. Sommige airfryers zijn bijvoorbeeld uitgerust met verschillende programma’s en temperaturen, waardoor je ze flexibel kunt gebruiken voor verschillende soorten gerechten.


Edwin

Edwin

Op Husl.nl schrijft Edwin over alles wat maar in hem opkomt. Niets meer, niets minder.