Wat past beter bij jou, dag- of maandlenzen?

dag- of maandlenzen

Contactlenzen zijn erg gunstig  voor mensen die regelmatig sporten en mensen die zich ongemakkelijk voelen bij het dragen van een bril. Er zijn dag- en maandlenzen te koop en ze hebben een verschillende vervangingsschema’s. Men moet er goed op letten de instructies van het verzorgen van de lenzen op te volgen om zo het risico op infecties en andere oogproblemen te voorkomen.

Overeenkomsten en verschillen

Daglenzen zijn contactlenzen die men één dag kan dragen en die aan het eind van de dag moeten worden weggegooid. Als je ze meer draagt ​​dan aanbevolen, kan dit ongemak voor de ogen en complicaties veroorzaken. Om deze reden moet je elke dag een nieuw paar schone lenzen indoen. Door de enorme comfort van daglenzen zijn dit de populairste soort lenzen voor zachte lenzen dragers.

Maandlenzen daarentegen zijn contactlenzen die 30 dagen kunnen worden gedragen. Je moet deze lenzen nog steeds verwijderen voor het slapen gaan en ze regelmatig goed schoonmaken met lenzenvloeistof en bewaren in een lenzendoosje. Indien je weinig last hebt van droge ogen of oogirritaties, zijn maandlenzen een goede keuze. Heb je wel vaak last van droge ogen, dan zijn daglenzen wellicht een beter alternatief.

Dag- en maandlenzen hebben één belangrijke overeenkomst: het zijn beide zachte contactlenzen in tegenstelling tot harde gasdoorlatende (RGP) contactlenzen. RGP contactlenzen zijn gemaakt van stevig plastic.

Zachte contactlenzen kunnen niet alle zichtproblemen corrigeren en bieden mogelijk niet de sterke verbetering van het zicht die RGP-contactlenzen kunnen bieden.

Als het op comfort aankomt, suggereert een onderzoek dat het materiaal van contactlenzen meer te maken kan hebben met hoe mensen zich voelen dan met hun vervangingsschema.

Hoe kies je welke lens het beste bij jou past?

Er zijn verschillende factoren waarmee mensen rekening kunnen houden bij het kiezen tussen maandlenzen en daglenzen:

Kosten: Daglenzen hebben een hoger prijskaartje dan maandlenzen, omdat men elke dag een nieuw paar moet gebruiken. Er zijn echter ook andere kosten waar je rekening mee moet houden, zoals die van een lenzendoosje en lenzenvloeistof, die nodig zijn bij maandlenzen. Bij het bestellen van je lenzen online raden we je aan eerst even de prijzen van jouw lenzen online te vergelijken.

Gemak: Men zou contactlenzen moeten kiezen op basis van persoonlijke voorkeur en levensstijl. Sommigen geven misschien de voorkeur aan daglenzen omdat ze het handiger vinden om ze na gebruik weg te gooien in plaats van ze op te bergen en schoon te moeten maken.

Naleving: mensen die daglenzen dragen hebben minder kans om ooginfecties te krijgen, aangezien ze de  lens niet hoeven schoon te maken en elke dag een nieuwe paar indoen.

Allergieën: Voor mensen die last hebben van allergieën zijn daglenzen een betere optie aangezien er minder  afzetting van schadelijke allergenen op de lens is. De juiste verzorging van de lens is met allergie erg belangrijk.

Denk je erover na om te beginnen met lenzen dragen, dan zou je dit eerst moeten bespreken met een oogarts. Dit helpt je bij het kiezen van het juiste lens voor jou.

Edwin

Edwin

Op Husl.nl schrijft Edwin over alles wat maar in hem opkomt. Niets meer, niets minder.

Plaats een reactie