Welke kleding draag je tijdens squashen?

Squashbal

Wil je beginnen met de sport squash? Ga je met school of werk squashen bij een vereniging in de buurt? In beide gevallen heb je de juiste kleding nodig. Vaak hoef je hier zelf niet veel voor aan te schaffen. De meeste accessoires en kleding heb je namelijk vaak al in huis. Ga je echter met enige regelmaat squashen, dan is het raadzaam om een aantal kledingstukken te kopen. Wat draag je eigenlijk als je gaat squashen? Met welke schoenen mag je een squashbaan betreden? Waarom dragen veel squashers zweetbandjes en hoofdbandjes tijdens de sport? Ook al is het geen kleding: vergeet ook zeker de squashbal niet!

Squashen

Squashen is een sport die je meestal samen met iemand anders beoefend. Natuurlijk is het ook mogelijk om in je eentje of met meerdere personen tegelijk te trainen. Officiële wedstrijden worden echter altijd met twee of vier personen gespeeld. De vorm met twee personen is de meest gespeelde vorm en ook aan te raden als je niet heel bekend bent met de sport. Het is namelijk vaak al lastig genoeg om één persoon niet in de weg te lopen. Dit is al helemaal moeilijk als er in totaal vier personen op de squashbaan aanwezig zijn. Een rally begint met een opslag of service. Daarna speel je om de beurt de bal via de voormuur terug het veld in. Als de bal meer dan één keer stuitert, verlies je het punt. Je begint dan weer met een opslag. Daarnaast zijn er tientallen regels tijdens het squashen. Als je net begint met het spel, of als je met je schoolklas voor het eerst gaat spelen, is het handig om deze regels eerst even goed door te nemen. Zo voorkom je veel discussie op de baan.

Sportshirt

Een shirt dat gedragen wordt tijdens het squashen is bij voorkeur van hoge kwaliteit en bestaat uit goed ademende en soepele stoffen. Tijdens het squashen zal je veel transpireren. Een normaal van bijvoorbeeld katoen is daarom minder geschikt om in te spelen. Shirts van zachte en elastische materialen die speciaal gemaakt zijn om zweet snel op te nemen hebben daarom de voorkeur. Hierbij moet je denken aan bijvoorbeeld de stof polyester.

Sportbroek

Een veelgemaakte fout bij beginners is het spelen in een lange trainingsbroek. Dit is misschien nog net aan geschikt als je aan een warming-up begint, maar minder als je eenmaal een wedstrijd op de squashbaan gaat spelen. De sport is erg intensief en inspannend. Tijdens een partijtje squash krijg je het al snel erg warm. Ook als je bijvoorbeeld eenmalig met school of met je werk gaat squashen, is een korte sportbroek raadzaam. Kies hier ook voor een stof die ademt en zweet absorbeert.

Sportsokken

Op de squashbaan zijn sportsokken een aanrader. Enkelsokken of andere dunnere sokken bieden niet de juiste ondersteuning. Je glijdt met dit soort sokken vaker weg in de schoenen en krijgt vaker te maken met vervelende blessures. Kies voor wat dikkere sportsokken. Je moet echter altijd wel het ‘gevoel’ met de squashbaan behouden. Te dikke sportsokken zijn daarom minder geschikt. Test daarom voor jezelf een aantal soorten speciale sportsokken uit in jouw squashschoenen.

Squashschoen

Een squashbaan mag je nooit betreden met schoenen waarmee je buiten hebt gelopen of die een verkeerde kleur zool hebben. Donkere zolen zijn in de meeste gevallen ten strengste verboden op de baan. Normale sportschoenen die je in de gymzaal gebruikt zijn geschikt als je niet intensief en eenmalig een keer gaat squashen. Wil je echter met regelmaat gaan sporten, dan is het investeren in speciale squashschoenen de moeite waard. Deze bieden de juiste ondersteuning bij de enkels en hebben de juiste demping. Als je een goede squashschoen draagt, krijg je minder vaak te maken met vervelende blessures.

Bandjes tegen zweten

Als je eens een kijkje neemt bij een squashvereniging zie je veel mensen spelen met een hoofdband of zweetband. Dit vinden sommige mensen er gek uitzien. Dit soort bandjes zijn echter erg handig als je intensief gaat squashen. Je zweet namelijk erg veel, als je de sport goed en serieus beoefend. Tussen de rally’s door kun je snel even je voorhoofd en handen zweetvrij maken. Hiermee voorkom je dat het racket uit de hand vliegt of dat je zicht wordt belemmert door zweet dat in de ogen terecht komt.

Hoeveel kleding moet je kopen?

Ga je eenmalig met school of werk squashen? Koop dan niet veel kleding. Zorg er dan voor dat je normale sportschoenen, een goed sportshirt en een korte sportbroek hebt. Als je vaker wilt gaan spelen is het handig om van alle bovenstaande artikelen een voorraad te hebben. Omdat je zoveel zweet tijdens het sporten, moet je kleding ook vaak in de was. Het zou zonde zijn als de korte broek of het sportshirt in de was zit en je moet gaan squashen in een warme lange broek en een katoenen T-shirt.

Edwin

Edwin

Op Husl.nl schrijft Edwin over alles wat maar in hem opkomt. Niets meer, niets minder.

Plaats een reactie