Wijn maken: dit is het volledige proces van A tot Z

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

Wijn is heerlijk om te drinken, maar hoe komt wijn nu eigenlijk tot stand? Je hebt zoveel verschillende soorten wijnen. Je zult witte wijn, rode wijn en rosé kennen. Deze hebben alle drie een verschillend productieproces. We lopen nu het algemene proces met je door zodat jij weet hoe die heerlijke wijn van druif tot fles het proces doorloopt. 

Wat gebeurt er tijdens de druivenoogst?

De wijnproductie begint met de teelt van de wijnstokken in de wijngaard. De zaailingen (jonge planten) worden door de wijnbouwers gekoesterd en verzorgd totdat de wijnstokken vruchten dragen. Nadat de natuur en de bodem de druiven alles hebben gegeven wat ze nodig hebben, vindt de zogenaamde druivenoogst plaats tussen eind augustus en half oktober. 

Hoe wordt het sap uit de druiven geperst? 

De wijnbouwer noemt het proces “persen”. Dit is een essentieel en belangrijk onderdeel van de wijnbereiding om eerst het sap uit de druiven te halen en zo de basisstof te vormen voor de wijn die later wordt geproduceerd. Tijdens het persen wordt het sap mechanisch, door druk, aan de druiven onttrokken. De schillen en pitten van de druiven blijven tijdens dit proces achter. 

Hoe wordt de alcohol in wijn geproduceerd?

Fermentatie is onontbeerlijk voor de productie van wijn, want in deze fase ontstaat de alcohol. Tijdens de gisting in grote tanks (b.v. roestvrijstalen tanks zoals op de foto) worden de organische stoffen in het druivensap omgezet in zuur, gassen en alcohol. De fermentatie stap wordt ook wel gisting genoemd. De alcohol wordt geproduceerd door gistbacteriën in te brengen, die reageren op de suiker in het druivensap. 

Hoe de zuiverheid van de wijn tot stand komt

De klarings- of stabilisatiefase is essentieel bij de wijnbereiding. De klaring zorgt er namelijk voor dat de wijn wordt bevrijd van zwevende deeltjes om “zuiverheid” te verkrijgen. Tijdens de klaring wordt het gegiste druivensap koel overgebracht in nieuwe tanks. Hierdoor kan de wijn bezinken en stabiliseren.

Hoe komt het aroma in de wijn?

Dit komt door houten wijnvaten waar de wijn op rijpt. Nadat het product de hectische fasen van de wijnbereiding heeft doorstaan, heeft de wijn zijn rust nodig. De keldermeester decanteert de wijn opnieuw en geeft hem de tijd om te rusten of te rijpen. 

Hoe komt de wijn in de fles?

Na ongeveer vier tot negen maanden volledige rust is de nu geklaarde wijn volledig klaar en heeft hij door de rijping zijn volle aroma ontwikkeld. Om ervoor te zorgen dat het eindproduct ook kan worden vervoerd, verkocht en gedronken, wordt het wijnbereiding proces gevolgd door het bottelen van de wijn in geschikte flessen. En zo kun jij uiteindelijk jouw witte, rosé of rode wijn kopen in de winkel. 

Hopelijk hebben we je wat bij kunnen leren over het proces van wijn maken. Bij elke slok wijn die je nu drinkt zul je weten hoe die tot stand is gekomen!


Edwin

Edwin

Op Husl.nl schrijft Edwin over alles wat maar in hem opkomt. Niets meer, niets minder.