Over een uitvaart wil je eigenlijk niet te lang over nadenken; al helemaal niet als het je eigen uitvaart betreft. Toch is het de moeite waard om er bij stil te staan en jezelf goed in te lezen in de mogelijkheden. Het is voor jezelf – en vaak ook heel erg voor de nabestaanden – fijn om dit geregeld te hebben. Ook is het fijn om te weten wat er met je eigen lichaam gebeurt als je er zelf niet meer bent. Je hebt in Nederland meerdere opties voor uitvaarten.
Crematie met of zonder asbestemming
Deze twee vormen van uitvaart lijken erg om elkaar. Het verschil is dat is dat bij een crematie mét asbestemming de afhandeling van het as wordt geregeld door de crematoria. Dit kan bijvoorbeeld in de vorm van het bijzetten van de urn, de urn begraven of de urn uitstrooien op een speciaal veldje. In het andere geval wordt een nabestaande aangewezen om te bepalen wat er met de as gebeurt. Soms hebben mensen in een testament vastgelegd dat de as een bepaalde bijzondere bestemming moet krijgen, zoals uitstrooien op zee. Er zitten wel een aantal regels aan vast. Je mag niet óveral zomaar as uitstrooien. Gelukkig is Nederland er wel coulant mee en wordt het op de meeste plekken wel toegestaan.
Lichaam doneren aan de wetenschap: crematie
Er zijn (vrijwel altijd) geen kosten verbonden aan je lichaam doneren aan de wetenschap. Er zijn meerdere bedrijven en instellingen die de kosten op zich nemen als je jouw lichaam doneert. Zo bieden meerdere ziekenhuizen aan om de kosten volledig te dekken. Ook betalen zij – na ontleding – de kosten voor de crematie van het lichaam. Informeer je goed over de mogelijkheden. In sommige gevallen zitten hier wel kosten aan verbonden!
Handig om te weten: de wetenschap kan je lichaam afwijzen. Per jaar hebben instellingen gemiddeld 700 tot 800 lichamen nodig voor de wetenschap. Naar verluidt staan er meer dan 20.000 mensen ingeschreven om hun lichaam te doneren aan de wetenschap. Het loont in dit geval ook om een uitvaartverzekering te nemen. Uitvaartverzekering vergelijken kan bij meerdere aanbieders en vergelijkingswebsites in Nederland. Mocht je lichaam niet nodig zijn voor de wetenschap, zitten er wel uitvaartkosten aan
Begraven worden in een algemeen of particulier graf
Het lichaam kan op meerdere manieren begraven worden. De twee bekendste opties zijn in een algemeen graf en een particulier graf. Daarnaast bestaat er ook een familiegraf. Een algemeen graf is een goedkopere manier van een uitvaart dan in een particulier graf.
- Algemeen graf: De begraafplaatseigenaar (vaak gemeente) bepaalt wie hier komen te liggen. Dit zijn vaak 2 tot 3 mensen die elkaar niet hebben gekend.
- Particulier graf: Dit graf staat voor een bepaalde tijd op naam van de nabestaanden. Je huurt als het ware dit graf van de begraafplaats of gemeente. Je krijgt hier grafrecht over zolang er huur wordt betaalt.
- Familiegraf: Dit is een vorm van een particulier graf, maar er worden hier meerdere mensen in begraven. De mensen die het grafrecht hebben, bepalen wie er begraven worden in dit familiegraf. Vaak zijn dit twee echtgenoten.
Je lichaam laten oplossen in vloeistof
Sinds kort is er naast begraven en cremeren een nieuwe optie bijgekomen: je lichaam laten oplossen in vloeistof. Het lichaam wordt in een stalen drukvat gezakt. In het vat worden warm water in combinatie met een speciale chemische vloeistof toegevoegd. Het lichaam lost dankzij deze combinatie op. Het wordt gezien als een duurzame uitvaart, omdat het een stuk duurzamer is dan de traditionele opties. Je lichaam oplossen in vloeistof wordt ook wel resomeren genoemd.
Nóg meer mogelijkheden
Naast de bovenstaande opties zijn er nog meer mogelijkheden op het gebied van uitvaart. Zo kunnen er speciale wensen zijn wegens geloof. Veel verzekeraars in Nederland houden hier goed rekening mee. Een voorbeeld hiervan is een islamitische begrafenis. Het loont daarom altijd om in gesprek te gaan met de verzekeringsmaatschappijen. Uitvaartkosten berekenen kun je daarnaast ook goed doen via meerdere vergelijkingswebsites.