Zo kies je het juiste dekbedovertrek

dekbedovertrek

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

Wanneer je op zoek bent naar een dekbedovertrek zijn er verschillende keuzes die je kunt maken. Van de maten tot aan de materialen. Wij hebben een overzicht gemaakt van de keuzes die je kunt maken en we hebben een aantal mooie dekbedovertrekken op een rijtje gezet. Kies het juiste dekbedovertrek.

De verschillende maten voor een dekbedovertrek

Er zijn verschillende maten dekbedovertrekken verkrijgbaar. Grofweg worden ze verdeeld in 1-persoons, 2-persoons, lits-jumeaux en in verschillende kindermaten.

  • 1-persoons: 140×200 of 140×220 | 160×200 of 160×220
  • 2-persoons: 200×200 of 200×220
  • Lits-jumeaux: 240×200 of 240×220 | 260×200 of 260×220

Als vuistregel kan je de volgende tips gebruiken. Het dekbed dient ongeveer 60 cm breder te zijn dan het bed waar je op ligt. Het dekbed dient ongeveer 20 cm langer te zijn dan je eigen lengte. De 240×220 is de meest gebruikte maat in Nederland voor op tweepersoons bedden.

Stoffen voor het dekbedovertrek

Er zijn verschillende stoffen dekbedovertrekken. Wij hebben enkele populaire en veelgebruikte stoffen op een rijtje gezet en benoemen per stof de voor en nadelen. Wanneer je in de winkels gaat kijken zal je zien dat er nog meer stoffen verkrijgbaar zijn zoals synthetische stoffen en zijde stoffen. Na het lezen van de onderstaande beschrijvingen weet jij welke keuze voor jou het meest geschikt is.  

Katoen-satijn

Dekbedovertrekken van katoen-satijn hebben een lichte glans. Deze lichte glans geeft het dekbedovertrek een chique uitstraling in de slaapkamer. De stof is erg zacht, soepel en licht. Wanneer je deze overtrek gebruikt zal je merken dat het zich goed om je lichaam vormt. Satijn neemt vocht goed op, wat fijn is in de warme zomermaanden. Verder zorgt satijn ervoor dat je haar minder snel gaat pluizen.

Perkal-katoen (percale-katoen)

Perkal-katoen mist de glans van de katoen-satijnen dekbedovertrekken. Deze stof is steviger en gaat daarom ook langer mee. In de zomer is dit een fijne stof omdat het koeler is op de huid en omdat de stof zich iets minder goed om het lichaam vormt.

Linnen dekbedovertrek

Linnen geeft de slaapkamer een geheel eigen, natuurlijke en stoere uitstraling. Waarschijnlijk zal je niet snel voor een linnen dekbedovertrek kiezen omdat deze stof in het begin stug aanvoelt. Een linnen dekbedovertrek wordt echter snel soepeler door het wassen. Linnen is bij uitstek geschikt voor in de zomer. Omdat de ruimte tussen de draden groter is, ventileert deze stof beter. Houd er wel rekening mee dat deze stof snel kreukt.

Flanel

Flanel is de stof die bij uitstek geschikt is als dekbedovertrek voor de koudere wintermaanden. Deze stof is een dikkere en zachte stof van geruwd katoen of wol. Wanneer je onder een flanellen dekbedovertrek ligt zal je merken dat de stof zich snel aanpast aan jouw lichaam.


Edwin

Edwin

Op Husl.nl schrijft Edwin over alles wat maar in hem opkomt. Niets meer, niets minder.