Zo onderhoud je jouw vulpen

Vulpen

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

Je hebt een mooie vulpen gekocht van hoge kwaliteit. Hij schrijft heerlijk en je bent er ontzettend blij mee. Nu wil je natuurlijk wel dat jouw vulpen ook lang meegaat. Daarom moet je hem goed onderhouden. Hoe onderhoud je je jouw vulpen nu precies? In dit artikel kun je hier meer over lezen.

Je vulpen spoelen

Om je vulpen goed te onderhouden moet je hem af en toe goed spoelen. Maar in welke situaties en om de hoeveel tijd moet je jouw vulpen spoelen? Je kunt je Montblanc pen of andere vulpen het beste in ieder geval één keer in de paar weken spoelen. Daarnaast is het slim om je vulpen te spoelen als je van inktkleur verandert. Zo blijven er geen restjes achter van de oude inktkleur. Als laatste is het ook goed om je vulpen te spoelen als je hem een tijdje niet gaat gebruiken

Hoe spoel je jouw vulpen?

Het spoelen van jouw vulpen is eigenlijk helemaal niet zo moeilijk. Je doet dit gewoon met water. Hiervoor kun je kraanwater gebruiken, maar het is beter om dit met koud of lauw gedestilleerd water te doen. Gedestilleerd water bevat minder (kalk)deeltjes. Hiermee voorkom je dat de inkttoevoer van jouw vulpen verstopt raakt.


Je spoelt jouw vulpen door hem vol te laten lopen met water en vervolgens weer leeg te gieten. Dit blijf je herhalen totdat er alleen nog maar helder water uit de pen loopt. Heb je een vulpen met een inktpatroon? Om de vulpen dan helemaal goed schoon te maken zul je de aansluiting van het inktpatroon een aantal uren lang in water moeten laten werken.

Wat je in ieder geval niet moet doen: je vulpen schoonmaken met warm water, oplosmiddelen of alcohol. Dit kan er namelijk toe leiden dat de onderdelen van de inkttoevoer beschadigd raken en dat wil je natuurlijk niet.

Wat doe je als je jouw vulpen even niet gebruikt?

Als je jouw vulpen een tijdje niet gaat gebruiken. is het van belang om hem leeg te maken en vervolgens schoon te voelen. Zo voorkom je dat de vulpen straks vol met opgedroogde inkt zit. Je kunt de pen verder het beste opbergen in verticale houding met de punt omhoog. Dan kan er namelijk geen inkt op de schrijfpunt komen.


Heb je jouw vulpen al even niet gebruikt en lukt het nu niet om hiermee te schrijven? Het kan dan zo zijn dat de inkt is aangekoekt, zeker als je de pen van niet goed hebt gespoeld en opgeborgen. Maak de punt van de pen goed schoon met water. Werkt dat niet voldoende? Spoel hem dan op de manier die we hierboven hebben beschreven.

Vulpennen bestellen

Wil je vulpennen bestellen die lange tijd meegaan? Kijk dan goed naar het merk, de kwaliteit en de recensies. Vaak ben je voor de betere vulpennen wel wat meer geld kwijt, maar dat is het zeker waard!


Edwin

Edwin

Op Husl.nl schrijft Edwin over alles wat maar in hem opkomt. Niets meer, niets minder.