Zorg voor een stevige juridische basis als ondernemer 

juridische basis als ondernemer

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

Je wilt als ondernemer het risico op juridisch gesteggel tot een minimum beperken. Het is om deze reden verstandig verschillende preventieve maatregelen te nemen. Laat overeenkomsten bijvoorbeeld eens nalezen door een advocaat of jurist. Is de overeenkomst sluitend? Staan er zaken in, die op een later moment tegen je gebruikt kunnen worden? Is het document in de huidige vorm rechtsgeldig, of zijn bepaalde bepalingen in jouw situatie niet in de overeenkomst op te nemen? Van dat laatste kan bijvoorbeeld sprake zijn, wanneer je een nieuwe medewerker een contract voor bepaalde tijd laat tekenen en daarin een concurrentiebeding opneemt. Dit is in zo’n geval niet toegestaan. Een advocaat arbeidsrecht helpt dergelijke zaken vooraf uit de overeenkomst te schrappen, om conflicten achteraf te kunnen voorkomen. 

Heb jij een vast advocatenkantoor in Heerenveen, Groningen of bijvoorbeeld Assen waarop je vertrouwt? Zoek naar een advocatenkantoor met een ruime ervaring in sterk uiteenlopende zaken. Houd daarbij rekening met de verschillende soorten advocaten waarover een advocatenkantoor beschikt. Naast een arbeidsrecht advocaat kan bijvoorbeeld ook een ondernemingsrecht advocaat je verder helpen bij juridische kwesties. 

Laat de kosten voor een advocaat dekken via een rechtsbijstandverzekering 

Voorkom dat je de kosten voor een advocaat bij het inwinnen van juridisch advies of bijvoorbeeld ondersteuning tijdens een gerechtelijke procedure volledig zelf betaalt. Sluit altijd een rechtsbijstandverzekering af. Je betaalt in dit geval slechts een beperkt eigen risico. De kosten van een rechtsbijstandverzekering zijn afhankelijk van de omzet en omvang van je bedrijf. Over het algemeen komen ze echter niet boven een paar tientjes per maand uit. Een hele verstandige investering! 

In Nederland heb je een vrije advocaatkeuze. Dit betekent concreet dat je zelf een advocaat kunt kiezen bij juridische kwesties. Een verzekeraar mag deze keuze in de basis niet weigeren. In de polisvoorwaarden van je rechtsbijstandverzekering lees je er meer over. 

Doe zelf geen aannames op het gebied van het Nederlands recht 

Dreigt een zakenpartner, medewerker of bijvoorbeeld leverancier je voor de rechter te dagen? Doe in zo’n geval nooit aannames over je juridische positie. Het kan grote gevolgen hebben, wanneer een rechter anders beslist dan jij op voorhand verwacht had op basis van deze aannames. Ga daarnaast niet af op hetgeen je op het internet leest; iedere zaak is anders. Kleine verschillen kunnen een grote impact hebben op de uitspraak van een rechter. Voldoende reden om bij juridische kwesties altijd op de ondersteuning van een advocaat te vertrouwen. 


Edwin

Edwin

Op Husl.nl schrijft Edwin over alles wat maar in hem opkomt. Niets meer, niets minder.