4 tips om mooiere teksten te schrijven

Teksten schrijven

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

Een mooie, duidelijke tekst schrijven is nog niet zo makkelijk. Op het begin zul je vooral veel moeten oefenenen. Je kunt er ook voor kiezen om een cursus tekst schrijven te volgen. Om je nu alvast op weg te helpen vind je hieronder vier tips om mooiere teksten te schrijven.

Schrijf in één keer door

Ben je een beetje perfectionistisch? Dan denk je misschien na het schrijven van elke zin (of elk woord) na of dit wel goed is. Dat lijkt misschien een goede manier, maar dat is het eigenlijk helemaal niet. Vaak vormt je tekst dan niet meer één geheel, waardoor het geen goed ritme meer heeft. Daarbij kost het ook nog eens veel extra tijd. Probeer een tekst eens in één keer door te schrijven zonder te veel na te denken. Lees hem daarna nog eens goed na en breng waar nodig verbeteringen aan.

Maak het niet te moeilijk

Een moeilijke tekst doorlezen is niet fijn. Natuurlijk mag je het over ingewikkelde materie hebben in je teksten, maar probeer dit dan zo duidelijk en simpel mogelijk uit te leggen. Het liefst in jip-en-janneke-taal. Ook als hoger opgeleiden of geleerden de tekst lezen, leest dit voor hun vaak stuk fijner. Verwerk dus niet allerlei termen in je teksten, maak je zinnen niet te lang en leg alles duidelijk uit.

Schrijf actief

Passieve zinnen zijn zinnen met meerdere werkwoorden erin. Denk hierbij aan: ‘Het artikel zal op maandag worden bezorgd.’ Hier staan eigenlijk drie werkwoorden in. Een veel betere zin is: ‘Wij bezorgen het artikel op maandag’. Dit maakt het veel minder onzeker en een stuk concreter. Je zinnen worden hierdoor ook minder lang. Al met al leest een actief geschreven tekst veel fijner en het is ook een stuk duidelijker.

Wissel korte en lange zinnen af

Over het algemeen wordt geadviseerd om je zinnen zo kort mogelijk te houden. Dit maakt de tekst duidelijker en makkelijker. Daarbij leest het fijner. Echter leest een tekst met alleen maar korte zinnen ook niet heel fijn. Het krijgt dan een beetje een vreemd ritme. Beter is het om korte zinnen met lange zinnen af te wisselen.

Cursus tekst schrijven

Als je echt wilt leren hoe je goede teksten kunt schrijven, kun je het beste een cursus tekst schrijven volgen van Babel.nl of van een andere aanbieder. Je leert dan stap voor stap hoe je een goede tekst opbouwt en schrijft. 


Edwin

Edwin

Op Husl.nl schrijft Edwin over alles wat maar in hem opkomt. Niets meer, niets minder.