Acerofobie, angst voor zure dingen: symptomen, behandeling

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

Iemand die lijdt aan acerofobie heeft een irrationele angst voor alles wat zuur is. Het denken aan zuur eten en het eten van voedsel waar zure ingrediënten inzitten kunnen voor een paniekaanval zorgen. Het lijkt een minder ernstige fobie maar het kan het leven van de patiënt ernstig beperken. Situaties waarbij gegeten wordt (verjaardagen, feesten, etentjes, bedrijfsuitjes etc.) kunnen worden vermeden en de persoon die lijdt aan acerofobie kan in een sociaal isolement raken. Deskundige hulp is bij angst voor zure dingen belangrijk.

Acerofobie

Acerofobie is de angst voor zure dingen. Deze irrationele angst klinkt als een van de minder ernstige angsten die de mens kan ervaren, maar het kan een flinke impact hebben op het dagelijks leven van een patiënt. Mensen die aan acerofobie lijden kunnen bang worden als ze iets eten wat zuur is, zelfs als er een enkel ingrediënt zuur in de mond overkomt. Het zorgt ervoor dat de patiënt direct last krijgt van angsten en zich psychisch ziek voelen. Ook kunnen ze last krijgen van langdurige problemen met de stoelgang van een enkele zure ervaring. Nieuwe ervaringen met een zuur object kunnen de acerofobie erger maken waardoor de patiënt in het vervolg zeer bedachtzaam is voordat ze voedsel eten. In ernstige gevallen zal de patiënt zelden tot nooit buiten de deur durven te eten.

Oorzaak van de angst

De oorzaak van deze angst is in 2014 nog steeds niet voor honderd procent te achterhalen. Een negatieve ervaring met een zuur product in de kinderjaren waarna een negatieve reactie van het lichaam heeft plaatsgevonden, wordt als hoofdoorzaak gezien. Ook als een ouder lijdt aan acerofobie kan het kind dit overnemen. Ook al zijn de oorzaken niet bekend, er zijn meerdere behandelingen om verergering tegen te gaan van acerofobie en om over de angst heen te groeien.

Symptomen

De symptomen komen over het algemeen pas naar boven als de patiënt met iets zuurs in aanraking komt. In ernstige gevallen kan het denken aan eten met daarin iets zuurs al klachten veroorzaken. In alle gevallen is het verstandig om een arts of deskundige in te schakelen. Bij het denken aan zuur eten of tijdens het eten van iets zuurs kunnen bij acarofobie de volgende symptomen voorkomen:

 • Heftig zweten
 • Kortademig of moeite met ademen
 • Droge mond
 • Misselijkheid
 • Ziek voelen
 • Ongecontroleerd trillen
 • Moeite met spreken
 • Moeite met helder denken
 • Bang om dood te gaan (na het eten van iets zuurs, niet bij het denken aan)
 • Gevoeld de controle te verliezen
 • Last van de stoelgang na het eten van iets zuurs

Diagnose en doorverwijzen

Mocht de patiënt bij het eten te maken krijgen met aanvallen van paniek en last krijgen van een of meerdere bovenstaande symptomen en gaat het om ‘zure’ producten, dan stelt de patiënt de diagnose vaak zelf. De huisarts verwijst de patiënt doorgaans door naar een psycholoog of een andere deskundige die zich richt op het behandelen van diverse fobieën. Deze deskundige kan de patiënt helpen om over de angst heen te komen of om de symptomen te verlichten.

Behandeling van acarofobie

De behandeling van acarofobie is afhankelijk van de ernst van de klachten en van de persoon zelf. De ene persoon heeft al baat bij rustgevende medicatie. Bij een ander verdwijnt de fobie als er met een therapeut over gepraat kan worden. Andere behandelingen van acarofobie zijn:

 • Hypnotherapie
 • NLP (Neoro-Linguistic Programming)
 • Cognitieve gedragstherapie
 • Praten met een psycholoog of specialist om acarofobie te erkennen en te kunnen controleren
 • Ontspanningsoefeningen of ademhalingsoefeningen die thuis kunnen worden uitgevoerd
 • Voorschrijven van rustgevende medicijnen
 • desensibilisatietherapie

Tot slot

Het leven van iemand met acarofobie kan ernstig worden beperkt. In ons leven delen wij veel etenswaren met elkaar, we picknicken, maken eten bij feestjes en verjaardagen, gaan uit eten in restaurants en nodigen elkaar uit om tuis te komen eten. Voor iemand die aan acerofobie lijdt kunnen deze situaties zeer stressvol tot ondragelijk zijn. Herkent u zichzelf in de symptomen en heeft u een irrationele angst voor zuur eten? Maak dan zo snel mogelijk een afspraak met uw huisarts. Met simpele therapie kan deze angst worden overwonnen. U bent niet de enige met deze angst, schaam u vooral niet en onderneem de nodige stappen om een gelukkiger leven te kunnen leiden zonder deze angst.


Edwin

Edwin

Op Husl.nl schrijft Edwin over alles wat maar in hem opkomt. Niets meer, niets minder.