Alice Springs: Excursies, tours en bezienswaardigheden

Alice springs

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

De stad Alice Springs ligt in de staat Northern Territory van Australië. Deze stad ligt midden in de Outback, het woestijngebied van het land. Vanuit Alice kun je tientallen tours en excursies boeken. Ook kun je met eigen vervoer of gehuurde auto de omgeving bezoeken. De meeste toeristen en backpackers boeken een overnachting in Alice Springs, om vanaf deze plek de omgeving te verkennen. Populaire bezienswaardigheden rondom Alice Springs zijn onder andere de West MacDonnell Ranges, East MacDonnel Ranges, Ayers Rock, Kings Canyon en Hermannsburg. Wat kun je allemaal zien rondom de stad Alice Springs?

Alice Springs, vol met toeristen

Wat ooit is begonnen als een telegraafstation, is uitgegroeid tot een ware metropool in het midden van de Australische Outback. In deze stad hebben honderden touroperators zich gevestigd die excursies aanbieden naar de populairste attracties in de omgeving van Alice Springs. Op de meeste momenten in het jaar zijn er dan ook meer toeristen in de stad te vinden dan er lokale inwoners zijn. Alice Springs wordt ook wel ‘the Alice’ of gewoon ‘Alice’ genoemd. Het ligt midden in de Outback van Australië, ook wel het rode centrum of ‘Red Center’ genoemd. Alice Springs ligt in de provincie Northern Territory en is qua grootte de derde stad van de staat.

Excursies die je vanuit Alice kunt ondernemen

Alice Springs ligt centraal in de Outback van Australië en is daarom de startplaats van veel tours, excursies en uitstapjes. Deze kun je zelf ondernemen met eigen vervoer of met een georganiseerde tour of excursiereis. Verstandig is dan ook om een aantal overnachtingen in Alice Springs te boeken om te omgeving te verkennen. Als je met eigen vervoer gaat moet je goed opletten of jouw vervoersmiddel wel geschikt is voor het terrein. Zo is het voor een gehuurde of gekochte campervan wel geschikt om naar Uluru Ayers Rock te gaan, maar totaal ongeschikt om naar de meeste plekken van de MacDonnell Ranges te ontdekken. Je kunt in dat geval beter een 4×4 voertuig huren in de stad.

MacDonnell Ranges

In de MacDonnell Ranges kun je, naast een prachtig landschap, tientallen gorges (een ravijn tussen kliffen in), wandelpaden en een groot aanbod aan flora en fauna vinden. De MacDonnell Ranges liggen ten westen (West MacDonnell Ranges) en ten oosten (East MacDonnell Ranges) van de stad Alice Springs. In één dag kun je veel plekken binnen dit gebied bezoeken, maar als je de tijd hebt kun je er beter voor kiezen om hier een aantal dagen voor uit te trekken. Zoals hierboven aangegeven is het verstandig om hiervoor een tour te boeken of een 4×4 auto te huren. Het gebied is niet altijd even goed begaanbaar voor normale auto’s en campers.

East MacDonnell Ranges

Het gebied tot 100 kilometer ten oosten van de stad Alice Springs worden de East MacDonnell Ranges genoemd. In dit uitgestrekte gebied kun je tientallen bezienswaardigheden vinden. In het zuiden van Alice Springs begint de weg Heavitree Gap. Na 100 kilometer wordt dit een zandweg genaamd Arltunga Road en Arltunga Tourist Drive. De oostelijk gelegen Ranges zijn minder toeristisch dan het westelijke gedeelte van het natuurpark. In het oosten kun je de volgende bezienswaardigheden vinden. Deze staan in volgorde van west naar oost.

Emily & Jessie Gaps Nature Park
Op 16 kilometer vanaf de stad Alice Springs bevinden zich de Emily en Jessie gaps. Hier kun je kunst op rotsen, een waterhole en imposante ravijnen vinden. Deze plek is een heilige en belangrijke plek voor de oorspronkelijke bevolking, de Aboriginals, van Australië. In het natte seizoen moet je eerst een stuk zwemmen voordat je de kunst op de rotsen kunt bereiken.

Corroboree Rock Conservation Reserve

Als je Jessie Gap hebt bezocht en verder het natuurpark ingaat, kom je Corroboree Rock tegen. Deze ligt op 51 kilometer van Alice Springs. Dit is een formatie van grote rode rotsen die over een vallei liggen verspreid. Je kunt hier ook ‘werelds grootste reptielen vinden. De kans dat je deze treft is echter zeer klein, ze verstoppen zich namelijk erg graag. In Corroboree rock is een wandelroute met bordjes aanwezig.

Trephina Gorge Nature Park
Op 70 kilometer van Alice Springs ligt het gebied Trephine. Hier kun je lange wandeltochten van vijf uur ondernemen, maar ook de Trephina Gorge Walk van 45 minuten. Ook is het mogelijk om in een gorge of waterhole te zwemmen. Daarnaast is het gebied populair bij mensen die graag wilde dieren willen spotten. Op 9 kilometer van de Trephina Gorge ligt de John Hayes Rockhole. Deze kun je alleen met een 4×4 auto bereiken. Hier kun je een wandeltocht van 4 kilometer ondernemen naar een uitzichtpunt bovenop een klif.

N’Dhala Gorge Nature Park

Als je nog dieper de East MacDonnell Ranges ingaat, kom je automatisch langs N’Dhala Nature Park. Hier kun je ook overnachten in het Ross River Resort. De camping kost gemiddeld 10 AUD per nacht, een dormkamer (kamer die je deelt met meerdere personen) kost 22 AUD en een overnachting in een luxe bungalow/cabin kost 100 AUD. In het natuurpark kun je zwemmen in waterrijke gebieden tussen kliffen en kunst van Aboriginals bekijken op rotsen.

Arltunga Historical Reserve

Op 110 kilometer ten oosten van Alice Springs kun je Arltunga Historica Reserve vinden. Arltunga is een oude stad waar vroeger naar goud werd gezocht. Anno 2015 is de stad verlaten en wordt het een ‘ghost town’ genoemd. Je kunt hier rondlopen langs oude verlaten gebouwen en oude mijnen verkennen. Je krijgt hier een goed idee hoe het er vroeger in de jaren van de goudzoekers aan toeging. Informatie kun je vinden in het visitor information centre. Overnachten in Arltunga is mogelijk in het Bush Hotel. Vanaf deze stad is het mogelijk om terug te rijden naar Alice Springs via de weg Arltunga Tourist Drive. Als het echter heeft geregend is deze weg wat moeilijker te berijden.

Ruby Gap Nature Park

Wat veel toeristen niet weten is dat er nog een natuurpark helemaal ten oosten van de East MacDonnell Ranges ligt. Het Ruby Gap Nature Park krijgt in een jaar niet veel bezoekers, en dat is zonde. Je kunt hier zwemmen in de gorges tussen de kliffen in. Je mag hier, langs de oude rivier (staat droog), kamperen voor gemiddeld 4 AUD per nacht. Voordat je dit afgelegen park gaat bezoeken, moet je je wel registreren bij Park & Wildlife in Alice Springs. Als je terug bent gekomen moet je je weer afmelden. Dit in verband met veiligheid. Het gebied wordt namelijk nauwelijks bezocht en gecontroleerd. Ruby Gap dankt zijn naam aan de kleurrijke glinsterende paarse stenen, die je zelf ook makkelijk kunt vinden. Deze zijn echter waardeloos. Ze lijken wel enorm veel op de waardevolle edelsteen robijn. Deze fout is in het verleden door de goudzoekers meerdere malen gemaakt.

West MacDonnell Ranges

De West MacDonnell Ranges bevinden zich ten westen van Alice Springs en trekt in een jaar meer toeristen dan de East MacDonnell Ranges. De meeste uitzichtpunten en natuurparken, die zich in het uitgestrekte gebied bevinden, kun je makkelijk met eigen vervoer bereiken. Daarom is dit gebied zo populair bij mensen die maar één dag de tijd hebben om de omgeving van Alice te verkennen. Om in de West MacDonnell Ranges te geraken moet je de weg Namatjira Drive vanuit Alice Springs zien te vinden. Deze weg loopt dwars door de West MacDonnell Ranges heen en brengt je naar de mooiste plekken in het natuurpark. De volgende attracties en bezienswaardigheden zijn het populairst:

Larapinta Trail

Deze weg is 243 kilometer lang en bestaat uit 12 delen. Als je de West MacDonnell Ranges wilt verkennen en je hebt hier ruim de tijd voor, is het een geweldige ervaring om alle 12 delen te bezoeken. Iedere sectie van de Larapinta trail kun je binnen één of twee dagen bezoeken. Je komt langs de populairste gebieden in het park. Je kunt deze toch lopend afleggen, met een tourbus of met eigen vervoer. Overnachten is mogelijk in iedere sectie. Tip: als je de tocht lopend aflegt, of als een deel van de tocht gaat wandelen, registreer jezelf bij de Overnight Walker Registration Scheme via telefoonnummer 1300650730. Dit voor eigen veiligheid. Mocht je na een bepaalde tijd niet terug zijn, komen mensen jou zoeken. De Larapinte Trail bestaat uit de volgende 12 delen:

 • Deel 1: van Alice Springs Telegraph Station tot Simpsons Gap (23.8km)
 • Deel 2: van Simpsons Gap tot Jay Creek (24.5km)
 • Deel 3: van Jay Creek tot Standley Chasm (13.6km)
 • Deel 4: van Standley Chasm tot Birthday Waterhole (17.7km)
 • Deel 5: van Birthday Waterhole tot Hugh Gorge (16km)
 • Deel 6: van Hugh Gorge tot Ellery Creek (31.2km)
 • Deel 7: van Ellery Creek tot Serpentine Gorge (13.8km)
 • Deel 8: van Serpentine Gorge tot Ochre Pits (13.4km)
 • Deel 9: van Ochre Pits tot Ormiston Gorge (28.6km)
 • Deel 10: van Ormiston Gorge tot Glen Helen Gorge (9.9km)
 • Deel 11: van Glen Helen Gorge tot Redbank Gorge (25.2km)
 • Deel 12: van Redbank Gorge tot Mt Sonder (15.8 km)

Uluru-Kata Tjuta National Park

De meest populaire en bekendste attractive van Australië is de Ayers Rock. Deze grote rode rots kan worden beklommen door de avonturier. Je kunt er echter ook een wandeltocht omheen maken. Je kunt er voor kiezen om in Alice Springs te overnachten en een dagtocht te maken naar dit nationale park. De meeste mensen kiezen er echter voor om in de buurt van Ayers Rock te overnachten op een camping of in een luxe hotel of resort. Je vind in dit gebied ook de Kata Tjuta’s, een prachtige vallei.

Ten zuiden van Alice Springs

Het is zeker de moeite waard om, naast het westen en oosten, ook het gebied ten zuiden van Alice Springs te verkennen. De meeste bezienswaardigheden kun je alleen met een goede 4×4 auto bereiken. De belangrijkste attracties ten zuiden van Alice zijn: Hermannsburg, Palm Valley en Kings Canyon. Daarnaast kom je onderweg talloze waterholes, gorges en kliffen tegen.

Hermannsburg

Hermannsburg is een dorp waar anno 2015 nog steeds een grote groep Aboriginals leven. Je kunt hier gratis een kijkje nemen, al worden donaties zeer gewaardeerd. Ook al ligt het dorpje op land dat toegewezen is aan de originele bevolking van het land, heb je geen speciale toestemming nodig om dit land te mogen betreden.

Kings Canyon

Deze imposante rotsformatie is erg populair bij de wandelaars en backpackers. Je kunt kiezen uit meerdere wandeltochten door, over en langs de rotsformatie. Als je de langste wandeltocht (drie tot vier uur) kiest, kom je langs de ‘Garden of Eden’. Deze tuin ligt halverwege de wandeltocht. Je kunt hier zwemmen in de gorge en meerdere plantensoorten ontdekken. Dit gebied is zeer uniek. De rest van Kings Canyon is namelijk woestijnachtig en droog.


Edwin

Edwin

Op Husl.nl schrijft Edwin over alles wat maar in hem opkomt. Niets meer, niets minder.

Reacties zijn gesloten.