Als zwanger worden niet lukt

Niet zwanger worden

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

Na een tijdje relatie of misschien net getrouwd te zijn willen jullie voor kinderen gaan. Helaas kom je er al snel achter dat het in de eerste drie maanden niet gelukt is om zwanger te worden. Een feit dat behoorlijke frustraties en emoties op kan roepen. Zwanger worden lukt niet? Wat nu? Dat is een goede vraag.

Wanneer ga je naar de huisarts?

Als zwanger worden niet lukt is het verstandig om na ongeveer 3 tot 6 maanden naar de huisarts te gaan. De dokter kan je doorverwijzen naar de gynaecoloog in het ziekenhuis. Hier zullen ze verschijnende onderzoeken doen waarom jullie kinderwens moeilijker in vervulling gaat dan gemiddeld. Ook zal de sperma van de man onderzocht worden om uit te sluiten dat er iets bij hem niet goed zit.

Behandelingen IUI, IVF & ICSI

Gelukkig zijn er in Nederland tal van behandelingen om jullie kinderwens toch uit te kunnen laten komen. Hieronder zal ik de drie belangrijkste onderbouwen

  • IUI (Intra Uteriene Inseminatie) hierbij worden de semen van de man in de baarmoeder van de vrouw op het juiste moment terug gebracht. Op het juiste moment wil zeggen op het moment dat de vrouw een eisprong heeft.
  • IVF (In Vitro Fertilisatie) wordt ook wel reageerbuis bevruchting genoemd. Bij deze behandeling worden de semen van de man en een eicel van de vrouw in een kweekbakje gelegd. Hierbij moet het sperma zelf nog de eicelbevruchten, vaak betreedt er een bevruchting op. Helaas komt het ook regelmatig voor dat ook IVF niet werkt. Dan komt de ICSI behandeling om de hoek kijken.
  • ICSI (Intra Cytoplasmatische sperma injectie) wordt vaak verward met IVF toch is deze methode een stuk gecompliceerder. Bij de ICSI behandeling wordt namelijk met een miniscule naald één zaadcel in de eicel geinjecteerd. Hierna moet de eicel / zaadcel weer aan het werk om verder te delen. Als het goed is liggen er de volgende ochtend een stel mooie embryo’s te wachten.

Helaas wil het ook wel eens voorkomen dat zelfs ICSI geen embryo’s opleverd, vaak wordt er dan naar België of Duitsland uitgeweken voor een behandeling.

Emoties tijdens een fertiliteitstraject

Tijdens een vruchtbaarheidstraject komen er vaak ontzettend veel emoties om de hoek kijken. Dit geldt voor de vrouw maar ook zeker voor de man! Vragen die jij jezelf kunt stellen zijn, waarom lukt het niet? Wat heb ik verkeerd gedaan? Waarom moet mij dit overkomen?

Het beste wat je kunt doen tijdens een traject is praten met familie en vrienden. Wat ook helpt is praten met lotgenoten op een IVF forum. Hier kom je in contact met gelijkgestemden en kun je ervaringen uitwisselen. Ervaringsdeskundigen Jurr & Lau hebben een gratis IVF forum opgericht. Voel je welkom om je aan te melden en mee te praten met de verschillende topics. Vind steun bij elkaar en wellicht maak je nieuwe kennissen/vrienden. Zien we je daar?


Edwin

Edwin

Op Husl.nl schrijft Edwin over alles wat maar in hem opkomt. Niets meer, niets minder.