Beleggen in aandelen: hoe pak je het aan?

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

Beleggen in aandelen is een goede manier om een spaarpotje voor later te creëren. De drempel om te starten is tegenwoordig, dankzij de (online) brokers, veel lager geworden. Je kunt met relatief kleine bedragen al een mooie portefeuille opbouwen. Je kunt eigenlijk op twee manieren beleggen: op korte termijn, ofwel actief handelen, en op lange termijn. Beide manieren hebben voor- en nadelen, wij vertellen je er meer over.

Wat zijn aandelen eigenlijk

Een aandeel is letterlijk een aandeel in een onderneming. Je bezit dus een stukje van die onderneming en kunt deelnemen aan de aandeelhoudersvergadering. Behalve dat je winst kunt maken door de stijgende waarde van je aandelen, krijg je (bij grote ondernemingen) veelal ook een deel van de winst; dividend. Om koerswinst te krijgen, is het van belang om de aandelen te kopen wanneer ze een lage koers hebben en ze weer te verkopen wanneer ze een hogere waarde krijgen. Dividend uitkering verkrijg je wanneer je aandelen bezit van grote ondernemingen, veelal de multinationals.

Aandelen kopen voor de lange termijn

Het beleggen in aandelen op lange termijn is interessant wanneer je het extra geld niet direct nodig hebt. Als je als ondernemer een pensioen wilt opbouwen, is dit een interessante optie. Het is een manier van beleggen met een redelijk stabiel rendement, zeker wanneer je zorgt dat je in verschillende soorten aandelen belegt. Ook wanneer je zelf weinig verstand hebt van de aandelenhandel, is op lange termijn beleggen een goede optie. Je kunt heel eenvoudig een account aanmaken bij een broker met een goede naam, of via je bank beleggen.

Actief beleggen in aandelen op de korte termijn

Beleggen in aandelen op korte termijn geeft een hoger rendement, maar ook een hoger risico. De koersen stijgen en dalen continu en als je daar slim op inspeelt, kun je mooie winst behalen. Actief beleggen betekent dus dat je echt steeds de koersen goed in de gaten houdt, je verdiept in de betreffende bedrijven en zo kunt inschatten op welke momenten je het beste kunt kopen en verkopen. Het vereist dus wel de nodige ervaring en inzicht. Wil je beleggen op korte termijn, dan doe je er dus waarschijnlijk verstandig aan een goede broker in te schakelen.

Fonds

Beleggen in aandelen geeft een veel hoger rendement dan sparen, maar het is niet geheel zonder risico. Je kunt gebruik maken van een beleggingsfonds. Zo hoef je zelf weinig meer te doen en heb je de grootst mogelijke zekerheid dat je een redelijke rendement behaalt.


Edwin

Edwin

Op Husl.nl schrijft Edwin over alles wat maar in hem opkomt. Niets meer, niets minder.