Bevatten edelstenen en mineralen geneeskracht? Een neutrale blik.

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

“Esther stapte het kantoor van haar baas binnen. Vol goede moed herhaalde ze de zinnen in haar hoofd die ze de afgelopen dagen zo zorgvuldig had bedacht. “Ik vind dat het tijd is om te praten over mijn contract en salaris”, kwam er nogal schokkerig uit. Haar baas reageerde niet zoals Esther zich keer op keer had voorgesteld. Zij keek haar schuin aan vanachter haar Macbook Pro en zei kort en streng: “Dit is niet het juiste moment”. Na een korte pauze voegde ze er nog aan toe: “We nemen het mee tijdens het functioneringsgesprek van Q3 volgend jaar, goed?”.

Verbouwereerd reageerde ze met een korte knik, Esther stak haar handen in haar zak en zocht met haar vingers naar de twee stenen die ze had meegenomen van huis. Deze had ze gekregen van haar hartsvriendin. Eén van de stenen was een carneool, waarvan haar vriendin zei dat het moed zou geven. De andere, een kyaniet, een bleke blauwachtig groen mineraal. Deze zou in verbinding staan met de keel- of stem-, “chakra” (een van de zeven spirituele energiecentra in het lichaam beschreven in enkele helende tradities van het oude India, waaronder yoga).

Ze voelde de kalmte en rust terugkeren en besloot plaats te nemen in de stoel tegenover haar baas. Esther wist zich te herpakken en kreeg uiteindelijk waarom ze vroeg. Dit speelde zich jaren geleden af en Esther is nu helemaal overtuigd. “Het zijn stukjes van de aarde met hun eigen zwaartekracht of energie, en je kunt het voelen.”. Tientallen jaren geleden zou dit verhaal van Esther wellicht worden afgeschreven als “New Age-onzin” of iets voor mensen die graag naar The Kelly Family luisteren, maar tegenwoordig zijn geneeskrachtige mineralen hip en krijgen ze steeds meer volgelingen. Bevatten edelstenen en mineralen geneeskracht? Is het een trend van nu of al langer bekend? Wat zegt de wetenschap hierover?

Definities

Een aantal definities van edelstenen en mineralen op een rij:

Wat zijn edelstenen?

“Edelstenen zijn zeldzame gesteenten, die meestal worden bewerkt en verwerkt in sieraden en sierobjecten. Edelstenen beschikken over de volgende kenmerken:

Schoonheid. Hieronder vallen visuele aspecten zoals kleur, glans, vuur, doorzichtigheid en lichteffecten.
Duurzaamheid. Hierbij wordt gekeken naar hardheid, breekbaarheid/splijtbaarheid en chemische bestendigheid.
Zeldzaamheid. Hierbij wordt gekeken naar hoe vaak een product in de natuur voorkomt. ” Wikipedia

Wat zijn mineralen?

“Een mineraal is een samengestelde of enkelvoudige stof, die als vaste stof in de vrije natuur voorkomt en gevormd is door geologische processen.” Wikipedia

Trendverloop

Geneeskrachtige edelstenen of mineralen worden in het Engels “Healing Crystals” genoemd. Deze helende kristallen worden steeds populairder. Hieronder zie je het trendverloop in de zoekmachine van Google van 2004 tot nu. Je ziet duidelijk een stijgende lijn.

Google trends
Google trends, healing crystals

Is het een trend van de afgelopen jaren?

Kristallen, edelstenen en mineralen worden al erg lang gebruikt voor meerdere doeleinden. Zo wordt de steen jade al sinds het stenen tijdperk in China gedolven en is het prehistorische monument Newgrange in Ierland, gebouwd rond 3200 voor Christus, bekleed met witte kwartskeien. Er zijn ook kralenkettingen waarin amber verwerkt zit ontdekt die dateren van 10.000 jaar geleden.

Egypte

De oude Egyptenaren stonden er om bekend veel gebruik te maken van diverse edelstenen en mineralen. Zo plaatsten ze kwartskristallen op het voorhoofd van overledenen, omdat zij geloofden dat dit de energie en geest zou helpen begeleiden naar het hiernamaals. Cleopatra gebruikte lapis lazuli kristallen poeder als oogschaduw. Farao’s gebruikten amethisten, omdat ze dachten dat deze verlichting zouden brengen.

Azteken, Maya’s en Inca’s

De Maya’s gebruikten groene jade voor begrafenismaskers. Inca’s geloofden dat Rhodochrosiet het bloed van hun voorouderlijke heersers bevatte. Krijgers van de Azteken gebruikten obsidiaan om hun wapens mee te maken en te versieren.

China

Jade is in China al eeuwenlang een zeer gewaardeerde steen. Chinezen gebruiken de steen voor veel doeleinden en geloven ook in de spirituele waarde van de steen. Onder andere liefde, energie en voorspoed worden aan het mineraal meegegeven. Jade is al meer dan 10.000 jaar het symbool van status, spiritualiteit, gezondheid en zuiverheid in China.

Grieken en Romeinen

Het woord kristal komt van het Griekse krustallos (ijs), dat stamt van het Griekse kruos (vorst). Bergkristal is tevens de meest voorkomende soort kwarts. Griekse soldaten wreven hematiet over hun lichaam voordat ze moesten strijden. Ze dachten dat het hen kon beschermen tegen de vijand. Romeinen stonden er om bekend kristallen amuletten en talismannen te dragen. Zowel van de Romeinen en Grieken wordt gezegd dat zij uit bekers van amethist dronken om te voorkomen dat ze dronken werden en/of meer konden drinken.

Middeleeuwen tot nu

In het christendom wordt het door sommigen waarschijnlijk geacht dat God de wet en de bevelen op Lapis Lazuli heeft gemaakt . Ook wordt er verwezen naar saffier in de bijbel Exodus 24:10: “(…) en zij zagen de God van Israël. Onder zijn voeten was er iets als een plaveisel van saffier, helder stralend als de hemel zelf”.

De kardinalen verbinden zich aan Rome door middel van een ring gemaakt van saffier. Het Liturgisch woordenboek der roomsch-catholijke kerkgebruiken zegt daar het volgende over:

Hij steekt hem hierop eenen saffieren-ring aan de regterhand – vereenigt en verbindt hem daardoor, zoodat hij, zonder uitdrukkelijk verlof van den Paus, zich niet van Rome, mag verwijderen, maar zelfs, al moge de pest heerschen, het volk moet bijstaan: wijl nu deskundigen beweren willen dat de saffier een edelsgesteente is, dat het gift aan zich trekt, en voor de pest beveiligt, zoo is het vrij waarschijnlijk dat de Kardinalen met dit inzicht Saffieren ringen dragen.”

Renaissance

In de Renaissance dienden genezende stenen als kruid om zieken te genezen. De Bisschop van Rennes documenteerde zijn waarnemingen hierover in het werk genaamd “Lapidary”, dat ergens in de 16e werd gepubliceerd in Duitsland. In Australië maakten de Aboriginals gebruik van kwartsstenen om contact te maken met hun voor ouders. Aboriginals geloven ook dat onder de wereldberoemde rots Ayers Rock ( Uluṟu) een grote kwarts-mijn ligt.

Tegenwoordig ongekend populair, maar niet erkend

Zoals je leest zijn geneeskrachtige stenen niet iets van de afgelopen jaren. Miljoenen mensen hebben geneeskracht toegeschreven aan de stenen. Edelstenen en kristallen zijn in de moderne tijd populair geworden sinds de New-Age beweging in de jaren 80. Tegenwoordig is kristalgenezing of edelstenentherapie zeer populaire holistische therapie. De populariteit van geneeskrachtige stenen valt ook te danken aan goedkeuring van beroemdheden, zoals Katy Perry, Kate Hudson en Adele. In Amerika was de Himalaya zoutlamp lang een van de best verkochte artikelen.  

Genezing met kristallen wordt echter niet door de wetenschap of artsen erkend, al staan medici wel steeds meer open voor alternatieve geneeswijzen waarbij gebruik gemaakt wordt van stenen. In Nederland worden er al veel alternatieven therapieën erkend en vergoed. Edelstenentherapie valt daar niet onder.

Zorgverzekeraar Menzis meldt aan het AD: “Alternatieve geneeswijzen geven mensen niet alleen hoop maar kunnen ze ook het gevoel geven dat ze kunnen terugvechten en alles uit de kast kunnen halen. ,,De aandacht die daarmee gepaard gaat is iets dat in reguliere geneeswijzen minder wordt voorzien’’, aldus de Menzis-woordvoerder.”

Voor alle doelgroepen

Alternatieve genezingscentra van San Francisco tot New York City en van Amsterdam tot Tokyo barsten van goed opgeleide millennials uit de vastgoed-, financiële en technische industrie. Ze betalen veel geld per uur voor een sessie kristal- of “bloesem” -therapie, waarbij tincturen onder de tong worden gebruikt, of Reiki, een alternatieve therapie die niet-aanraken massage gebruikt om helende energie door de handen te geven.

Is het hoop en geloof vs. wetenschap? Werken deze behandelingen?

Nee, dit is weer te kort door de bocht. Neurowetenschappers en psychologen erkennen dat behandelingen waarbij gebruik gemaakt wordt van edelstenen en mineralen kunnen helpen. Maar niet noodzakelijk om de redenen die mensen tijdens de behandelingen te horen krijgen.

Placebo effect

Volgens meerdere onderzoeken en wetenschappers speelt het placebo-effect een grote rol. Het alleen al doen van iets aan een probleem kan hoop stimuleren, stemming beter maken en je vermogen om om te gaan met een aandoening verbeteren, aldus een passage uit het boek “Believing in Magic: The Psychology of Superstition”. “Er is geen wetenschappelijk bewijs om de medische effectiviteit van een van deze remedies te ondersteunen,” zegt de auteur van het boek. “Maar er is de mogelijkheid dat ze een indirect psychologisch voordeel kunnen hebben.”

Believing in Magic: The Psychology of Superstition
Believing in Magic: The Psychology of Superstition

Is de geneeskracht wetenschappelijk bewezen?

Alleen in de Verenigde Staten geven consumenten meer dan 25 miljard euro uit aan alternatieve geneeskunde. Sommigen – zoals meditatie en yoga – worden ondersteund door wetenschappelijk bewijs. Voor veel andere therapieën is er echter weinig tot geen ondersteunend onderzoek.

Een van de weinige onderzoeken die gedaan is op het gebied van geneeskrachtige stenen werd uitgevoerd in 2001 door Christopher French, een psycholoog aan de Universiteit van London. Hij gaf 80 mensen een boekje met uitleg over verschillende sensaties die mensen voelen tijdens het vasthouden van stenen, waaronder tintelingen, verhoogde concentratie en verhoogde energie. Vervolgens gaf hij 40 deelnemers nepstenen en de andere helft echte stenen. Zowel de deelnemers met neppe als echte stenen reageerden hetzelfde op de stenen. De meeste deelnemers voelden de kracht van de edelstenen, zoals beschreven stond in het boekje. De conclusie van French: Er is geen sprake van stromende energie, maar slechts de kracht van suggestie. Eenzelfde onderzoek werd verricht in 2013 met magnetische armbanden, waarbij de testgroep bestond uit 70 mensen met reuma. Ook dit onderzoek kwam tot dezelfde conclusie als French in 2001.

Er is verder geen wetenschappelijk onderzoek te vinden waarin bewezen is dat edelstenen en mineralen geneeskracht bevatten.

De kracht van het placebo effect moet niet onderschat worden

Het placebo-effect werkt nog beter wanneer patiënten omgaan met een zorgverlener die attent en medelevend is – eigenschappen waar alternatieve geneeskundigen bekend om staan.

Een studie van 262 patiënten met het prikkelbare darm syndroom vond dat 61% van degenen die placebo-acupunctuur kregen samen met een relatie tussen patiënt en arts “versterkt door warmte, aandacht en zelfvertrouwen” gedurende 6 weken significante verlichting van de symptomen had.

“De omvang van het effect was beter dan het beste medicijn op de markt, en het was niet eens echte acupunctuur”, aldus de auteur van de studie.

Conclusie

Kortom: Er is geen wetenschappelijk bewijs dat edelstenen en mineralen geneeskracht bevatten, maar neurowetenschappers en artsen erkennen dat ze soms wel kunnen helpen, alleen niet voor de redenen die mensen denken. Stenen bezitten geen magische geneeskracht, aldus meerdere onderzoeken. Mensen die dit wel voelen hebben te maken met de kracht van suggestie, aldus de conclusie van de twee belangrijkste onderzoeken op het gebied van geneeskracht en edelstenen.

Het geen vervanging voor reguliere gezondheidszorg, maar kan het wel van toegevoegde waarde zijn dankzij bijvoorbeeld goed contact met een therapeut of de kracht van suggestie en het placebo-effect.

Bronnenlijst

 • https://www.newgrange.com/description.htm
 • http://myspiritbook.com/crystal-healing-history/
 • https://www.webmd.com/balance/news/20180116/can-crystals-heal-separating-facets-from-facts
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Lapis_lazuli
 • Boek: Bowersox, Gary W.; Chamberlin, Bonita E. (1995). “Gemstones of Afghanistan”. Tucson, AZ: Geoscience Press.
 • https://www.semoea.nl/edelstenen/rhodochrosiet.html
 • http://www.christipedia.nl/Artikelen/K/Kristal
 • Boek: Liturgisch woordenboek der roomsch-catholijke kerkgebruiken
 • https://books.google.es/books?id=qyRTAAAAcAAJ&pg=PA174&lpg=PA174&dq=ring+kardinaal+saffier&source=bl&ots=oDtPdXMrxV&sig=ACfU3U3FqVyqSSNAe1Yk9YruC-R5TOquGQ&hl=nl&sa=X&ved=2ahUKEwjK0eG-he_lAhVHyxoKHZPGA6YQ6AEwCnoECAYQAQ#v=onepage&q=ring%20kardinaal%20saffier&f=false
 • https://nammu.com/eng/lapis-lazuli-religion/#Christian_God
 • https://bijbel.eo.nl/bijbel/exodus/24
 • https://www.ad.nl/economie/verzekeraars-kritischer-op-alternatieve-zorg-maar-ze-blijven-vergoeden~afeafa47/
 • http://monicavanroijen.nl/nl/bloesemtherapie/
 • Boek: Believing in Magic: The Psychology of Superstition
 • https://www.telegraph.co.uk/news/uknews/1328277/New-Age-crystal-power-is-all-in-the-mind.html
 • https://time.com/4969680/do-crystals-work/
 • Afbeeldingen eigen beheer, Pixabay of Wikimedia Commons

Edwin

Edwin

Op Husl.nl schrijft Edwin over alles wat maar in hem opkomt. Niets meer, niets minder.