Bezienswaardigheden in Bendigo, Australië

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

Bendigo ligt op 150 kilometer van de grote Australische stad Melbourne. Deze stad ligt midden in de goud regio (gold region) van de staat Victoria. In de omgeving zijn er veel toeristische attracties te vinden, waar jaarlijks honderdduizenden toeristen op afkomen. Ook in de stad Bendigo zelf zijn er tientallen bezienswaardigheden die zeker de moeite waard zijn. Zo kun je een oude mijn bezoeken, 61 meter onder de grond. Ook kun je de vele Chinese bouwwerken bekijken die de Chinese goudzoekers hebben achtergelaten. Wat kun je allemaal doen in Bendigo? Waarom is deze stad de moeite waard om te bezoeken? Welke bezienswaardigheden moet je gezien hebben?

Bendigo en goudzoekers

Bendigo is een stad in de staat Victoria in Australië. Het ligt bijna in het geografische midden van de staat. Op ongeveer 150 kilometer van Bendigo ligt de hoofdstad van Victoria, Melbourne. In 2015 wonen er meer dan 80.000 mensen in de stad. Dit maakt Bendigo de vierde grootste stad in het binnenland van Australië. Het is tevens de belangrijkste stad van de regio Greater Bendigo, dat een oppervlakte van ongeveer 3000 vierkante meter beslaat. In 1850 werd er goud ontdekt in deze regio. Het nieuws van de vondsten verspreide zich snel door het land. Al snel kwamen er duizenden goudzoekers naar de regio toe. Dit tijdperk wordt de Victoriaanse goudkoorts genoemd. Deze invloeden zijn anno 2015 nog steeds terug te vinden in de stad. Sinds 1851 is er meer dan 700 ton goud gewonnen uit de bodem van Greater Bendigo. De stad zelf dankt zijn naam aan het water wat in de buurt van het gebied loopt; de Bendigo Creek. De eerste bewoners van de stad kregen daarom ook de naam Bendigonians.

Hoe kom je in de stad?

De grootste stad in de buurt van Bendigo is Melbourne, de hoofdstad van de staat Victoria. Veel toeristen en backpackers die de regio van Bendigo willen bezoeken, vliegen dan ook aan op het vliegveld van Melbourne. Wat veel mensen niet weten is dat Bendigo zelf ook een klein vliegveld heeft waar ook commerciële vluchten landen. Vanaf Sidney kun je de stad bereiken via de autoweg binnen een dag. Ook rijden er regelmatig treinen vanaf Sydney en Melbourne naar Bendigo toe. Als je in Melbourne bent en je beschikt niet over eigen vervoer, dan is de bus over het algemeen gezien de goedkoopste optie. Binnen twee uur kun je al in het centrum van Bendigo staan. Daarna kun je de stad, en de regio, gaan verkennen.

Bezienswaardigheden in Bendigo zelf

Het gebied rondom Bendigo is erg populair bij toeristen. Men wil de goudmijnen bezoeken en rondwalen in oude dorpen waar de goudzoekers ooit hebben geleefd. Zij vergeten dat in de stad Bendigo zelf ook genoeg te doen is. De volgende bezienswaardigheden zijn de moeite waard volgens verslagen reviews, reisverslagen en reisboeken die over dit gebied gaan.

Sacred Heart Cathedral

Ook als je niet religieus bent aangelegd is een bezoek aan de imposante kathedraal essentieel als je in de stad verblijft volgens de reisgidsen. De grote glas-in-lood ramen zijn de moeite waard om te bekijken en een wandeling in de kerk brengt volgens de website van de kerk mensen tot rust.

Chinese Joss House

In het noorden van de stad, aan het einde van de tramlijn, kun je de toeristische attractie Chinese Joss House vinden. Dit is een van de weinige Chinese tempels in Victoria die nog in gebruik is. Anno 2015 is deze trekpleister alleen op zondag voor bezoekers geopend. Er worden dan ook korte rondleidingen verzorgd.

Goldfields Historic Chinese Cemetery

Deze begraafplaats is de oudste en een van de belangrijkste in Australië. In de grote oven van de Chinese begraafplaats wordt er papiergeld gebrand voor de overleden geesten. Je kunt zelf rondlopen op de begraafplaats en de informatie van de borden lezen (Engels of Duits), of een rondleiding van een gids boeken.

Central Deborah Goldmine
Deze mijn is in 17 verdiepingen gegraven en werd in 1940 in gebruik genomen. De mijn is gebouwd op een oude mijn uit 1860. Na 14 jaar goud delven werd de mijn alweer gesloten. In totaal is er ongeveer 1 ton goud gewonnen uit de bodem van dit gebied. Deze mijn is een van de grootste toeristische trekpleisters in de stad Bendigo. Als je besluit hier een tour te boeken mag je zelfs met de lift de mijn bezoeken. Je gaat met een mijnlift 61 meter onder de grond en krijgt een korte rondleiding.

Bendigo Talking Tram

Vanaf het Tramway museum of de Central Deborah Goldmine vertrekt de Bendigo Talking Tram. Toen in 1972 de tramlijn niet meer werd gebruikt, besloten de bewoners de trams op te knappen om er later een toeristische attractie van te maken. De tram rijdt door het centrum van de stad heen. Onderweg krijg je via een bandje commentaar te horen over de gebouwen die je onderweg tegenkomt.

Bendigo Art Gallery

Dit kunstmuseum bezit een grote collectie 19e-eeuwse Europese kunst, Australische kunst en kunst gemaakt door de oorspronkelijke bewoners van het land. Je kunt zelf door het museum lopen of onder begeleiding van een gids uit het museum.

Shamrock Hotel

Het hotel is in 1897 gebouwd in Victoriaanse stijl. In het Shamrock hotel verbleven er rond die tijd veel goudzoekers. Volgens verhalen die het personeel toentertijd hebben verteld, werd iedere dag de vloer gewassen om daarna resten goud, die aan de schoenen van de mijnwerkers bleven hangen na een dag werken, te zeven en te verkopen.

Golden Dragon Museum

Naast de Deborah Goldmine is het Golden Dragon museum een bezienswaardigheid waar jaarlijks veel toeristen op afkomen. In het museum kun je onder andere de grootste en de langste draak gemaakt van papier maché. Deze werd in de 19e gebruikt bij officiële Chinese feesten en gelegenheden. De draak is gemaakt van meer dan 6000 zijden en papier-maché papieren en 90.000 handgemaakte spiegels. Naast dit museum kun je ook de Chinese tuinen (Chinese Gardens) vinden.

Bendigo Pottery

De oudste nog werkende pottenbakkerij van Australië staat 6 kilometer ten noorden van het centrum van Bendigo. Je kunt hier zelf een cursus volgen of kijken naar zeer bedreven pottenbakkers die aan het werk zijn. Er is ook een café, souvenirwinkel en galerij aanwezig in het gebouw.

Bendigo Living Wings & Things

Een kleine dierentuin, waar je voor onder de 10 AUD (2015) naar binnen kunt. Ze hebben slangen, andere grote en kleine reptielen, wallaby’s, dingo’s, roze sprinkhaan, vlinders en een grote tuin met pappagaaien.

Markten

Op zondag is er op de Bendigo Showgrounds de Sunday Market (08:30-15:00) en op iedere tweede zaterdag van de maand de Farmers Market (08:00-13:00).


Edwin

Edwin

Op Husl.nl schrijft Edwin over alles wat maar in hem opkomt. Niets meer, niets minder.