De Broholmer: Een ras met een groeiende populariteit

Een aantal jaar geleden waren er slechts enkele Broholmers in Nederland. Wanneer je een Broholmer wilde kopen moest je vaak kijken of er nestjes kwamen in het buitenland. De laatste tijd wordt de Broholmer echter steeds populairder en worden er ook iets vaker nestjes gefokt in Nederland. Dit hondenras kan je speciale brokken geven voor grote honden.

Wat is een Broholmer voor een ras?

Een Broholmer is een hondenras dat oorspronkelijk uit Denemarken komt. Het ras is ontstaan uit kruisingen van mastiffachtige honden uit Engeland en plaatselijke honden uit Denemarken. Het ras was bijna uitgestorven totdat de Deense Kennel Club in 1974 begon met het reconstrueren van het ras. In 1982 werd de Broholmer weer als ras erkend door de FCI (de Fédération Cynologique Internationale). Er was een streng exportbeleid van de hond vanuit Denemarken. Maximaal 10% van de puppy’s in het nest mochten worden verkocht in het buitenland. Inmiddels vind je steeds meer Broholmers in verschillende landen in Europa.

Het uiterlijk van de Broholmer

De Broholmer is een mastiff die behoort tot de dogachtigen. Ondanks de grootte van de hond – de hond kan wel 70 – 75 cm groot worden – heeft hij toch een meer atletisch uiterlijk dan bijvoorbeeld de Engelse Mastiff. Vergeleken met andere grote hondenrassen is deze grote hond redelijk gezond. De hond kan wanneer hij volgroeid is wel 45 tot 70 kilo wegen. Er zijn drie verschillende kleuren in het ras. Rood, geel met een zwart masker en zwart. De eerste twee kleurslagen komen veel vaker voor, de zwarte kleur is vrij zeldzaam. Soms zie je dat de hond wordt gefokt in een bonte kleur.

Karakter van dit hondenras

Dit hondenras wordt voornamelijk gebruikt als – niet agressieve – waakhond. Het is een rustige hond die – mits hij goed is gesocialiseerd – vriendelijk is voor mensen en dieren. De honden zijn erg gericht op hun baas en zijn ook graag in de buurt van de baas. Let er wel op dat Broholmer reuen soms intolerant kunnen zijn naar andere volwassen reuen.

Een Broholmer kopen?

Omdat Broholmers nog steeds vrij zeldzaam zijn in Nederland en in de rest van Europa heb je best even geduld nodig tijdens de zoektocht naar een eigen pup van dit ras. Ook moeten fokkers aan verschillende (strenge) eisen voldoen om te fokken. Deze gedragstesten en gezondheidstesten zijn gemaakt om te zorgen dat de hond zijn fijne karakter behoudt en dat het ras gezond blijft of zelfs gezonder wordt. Wil je meer informatie over de Broholmer? Dan is het zeker een aanrader om lid te worden van de Nederlandse Broholmer Facebook pagina. De leden van deze groep zijn altijd zeer bereid om te informeren en mee te denken! Ook ben je vaak van harte welkom bij wandelingen met Broholmers.

Edwin

Edwin

Op Husl.nl schrijft Edwin over alles wat maar in hem opkomt. Niets meer, niets minder.

Plaats een reactie