De geschiedenis van FIFA Ultimate Team (FUT)

Opstellingen FIFA posities

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

FIFA Ultimate Team (FUT) is een onderdeel van het voetbalspel FIFA. Dit populaire gedeelte werd in FIFA 09 geïntroduceerd en valt niet meer weg te denken in de voetbalgame. Van 2009 tot 2014 hebben in totaal meer dan 21.8 miljoen unieke gebruikers Ultimate Team gespeeld op een van de beschikbare platformen. Gemiddeld worden er rond de 250.000 wedstrijden online per dag gespeeld. Wat is FIFA Ultimate Team eigenlijk? Hoe zagen de versies er in 2010, 2011, 2012, 2013 en 2015 eigenlijk uit?

FIFA 09 en het eerste Ultimate Team

Op de Xbox 360 versie van UEFA Champions League 2006-2007 konden spelers voor het eerst kennismaken met een Ultimate Team mode. In deze modus was het mogelijk om kaarten van spelers te verzamelen en een team op te bouwen vanuit het niets. De kaarten die in de eerste UT beschikbaar waren onderverdeeld in de volgende categorieën: spelers, managers, ontwikkelkaarten, clubkaarten en gameplay kaarten. Deze kaarten konden met credits, in latere versies coins, worden aangekocht. Credits werden verdiend door wedstrijden te spelen. Omdat dit onderdeel een succes was in het spel, werd In het spel FIFA 09 werd de Ultimate Team mode geïntroduceerd voor de PlayStation 3 en Xbox 360. De spelers konden de uitbreiding als download verkrijgen. Vergelijkbare kaarten en packs waren beschikbaar. De eerste versie van FUT telde ruim 1 miljoen actieve gebruikers.

FIFA 10, de Web App en Team Of The Week (TOTW)

Nadat ruim 1 miljoen mensen in FIFA 09 het UT gedeelte wisten te vinden, werd dit onderdeel in FIFA 10 ook gebruikt en verder uitgewerkt. Zo introduceerde EA Sports het wekelijks terugkerende Team Of The Week, afgekort door de fans als TOTW. De beste spelers van een huidige voetbalweek kregen een verbeterde spelerskaart met een hogere rating. De kaarten waren voor een korte tijd beschikbaar in de pakketten met spelers- en itemkaarten in de FIFA shop. Om altijd op de hoogte te blijven van het team werd de Web App ontwikkelt, deze heet in FIFA 15 de Companion Applicatie. Dit onderdeel werd door 1.3 miljoen spelers gedownload tegen een gereduceerd tarief.

FIFA 11, gratis pack, premium packs en leaderboads

Op 25 februari 2010 werd de speelmodus Ultimate Team beschikbaar gesteld voor de PlayStation 3 en Xbox 360. Deze speelmodus kon voor €4,99 worden gekocht. Gebruikers die in FIFA 10 actief waren in het UT gedeelte, kregen een tweetal gratis gouden packs bij aankoop. De basis van het spel was vergelijkbaar met de voorgaande edities. Wel had EA Sports nieuwe packs toegevoegd aan het spel: de premium packs. Deze waren duurder qua coins dan de normale bronzen, zilveren en gouden packs, maar hadden wel meer (en vaak ook betere) kaarten. Daarnaast werden de leaderboards geïntroduceerd. Hier konden spelers zien wie het beste team had van alle spelers, maar ook van hun vrienden. Dit onderdeel werd door ruim 3.9 miljoen mensen gedownload en actief gespeeld.

FIFA 12, PC-versie en IF (IV) kaarten

De versie van FIFA 12 bevatte, wegens de successen uit het verleden, ook een Ultimate Team gedeelte. In Engeland werd zelfs een FIFA 12 Ultimate Team Edition verkocht in de winkels. Spelers kregen hier vier maanden lang, iedere week een gouden pack waarin 12 items zaten. Dit konden kaarten zijn uit de volgende categorieën: contracten, spelers, stadia, managers, staf, fitness, healing, voetballen, shirts en badges. Eén kaart uit het pakket was zeldzaam. Op 22 juni 2011 maakte EA Sports bekend dat er een Ultimate Team versie voor op de PC (Windows) op de markt zou komen. Natuurlijk werden de versies op de Xbox 360 en PlayStation 3 ook uitgebracht. Vernieuwingen in FIFA 12? De IF (In-Form) kaarten kregen een nieuwe kleur. Spelers die in een bepaalde week in het echt goed presteerden, kregen een speciale kleur kaart met een verbeterde rating. Ultimate Team in FIFA 12 werd door 6.7 miljoen spelers gebruikt.

FIFA 13, seizoenen, FIFA Points en mobiel

De demo van FIFA 13 werd op 11 september 2012 uitgebracht. Gamers konden oefenpotjes spelen met Borussia Dortmund, Manchester City, Juventus, A.C. Milan en Arsenal. Het Ultimate Team gedeelte bevatte voor het eerst seizoenen. Hier kon de speler met zijn of haar team het opnemen tegen vergelijkbare tegenstanders, die zich overal ter wereld konden bevinden. Naast de in-game valuta was het ook mogelijk om packs te kopen met speciale FIFA Points. Deze punten konden worden aangekocht met echt geld, dat vaak via een giftcard ging. De companion applicatie (Web App), die in een voorgaande editie werd geïntroduceerd, was nu ook mobiel beschikbaar. In totaal telde FIFA 13 Ultimate Team ruim 11.2 miljoen spelers.

FIFA 14, Legends en chemie

In FIFA 14 Ultimate Team werden de Legend kaarten geïntroduceerd, exclusief voor op de Xbox systemen. Dit waren kaarten van voetballers die allang met pensioen waren. Ook was het mogelijk om het team meer aan te passen. Aanpassingen aan tactiek en rugnummers van de voetballers waren nu mogelijk. Daarnaast werden de chemistry style kaarten uitgebracht. Als je deze op een speler gebruikte, kreeg deze een boost in de rating voor bepaalde statistieken. Gemiddeld waren er meer dan 14 miljoen aanmeldingen voor het Ultimate Team gedeelte. FIFA 14 Ultimate Team in cijfers:

  • Gemiddeld 13 miljoen transfers per dag
  • Gemiddeld 542.000 transfers per uur
  • Gemiddeld 264.000 wedstrijden per dag onderling
  • Gemiddeld 11.000 wedstrijden per uur

FIFA 15, spelers lenen en concept squads

FIFA 15 is in september 2014 uitgekomen. Ook in deze game was het Ultimate team gedeelte het meest populair onder de gamers. Nieuw in deze editie waren de concept squads. Gamers konden voor het eerst voetballers die zij niet in het bezit hadden, in een team zetten om te kijken hoe goed een speler past binnen een team. Ook werd het mogelijk om spelers te lenen voor een bepaald aantal wedstrijden. Zo konden spelers toch met Messi, Robben en Ronaldo voetballen voor een periode. Deze spelers werkelijk bezitten kostte voor de meeste gamers teveel coins.


Edwin

Edwin

Op Husl.nl schrijft Edwin over alles wat maar in hem opkomt. Niets meer, niets minder.