De Medikaart, een medicijnenpaspoort

Medikaart

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

De Medikaart is een vorm van een medisch paspoort, ook wel geneesmiddelenpaspoort genoemd, en is in 2006 ontworpen en uitgebracht op de Nederlandse markt. Deze plastic kaart heeft het formaat van een bankpasje en kunt u makkelijk in de portemonnee meenemen of bij uw reisdocumenten bewaren. De Medikaart kunt u voor een geringe vergoeding aanvragen en is een van de makkelijkste paspoorten voor uw medische gegevens op de markt. Deze Medikaart kan uw leven redden in noodsituaties, omdat de hulpverleners direct zien wat voor medicatie, allergieën en andere medische bijzonderheden u heeft. De kaart is ook handig voor mensen die veel medicijnen moeten slikken voor hun aandoening. De kaart kan gemakkelijk aan de arts of specialist worden overhandigd.

De Medikaart

De Medikaart is een plastic kaart voor in uw portemonnee of bij uw reisdocumenten. Deze kaart bestaat sinds 2006. Het pasje is even groot als een bankpas of creditcard. Voor het invoeren van de medicijngegevens wordt er gebruik gemaakt van een techniek genaamd “thermisch inbranden”. Een groot voordeel van deze techniek is dat de gegevens altijd leesbaar zullen blijven. De Medikaart bevat de volgende gegevens:

 • Voor- en achternaam
 • Adresgegevens
 • Geboortedatum
 • Burgerservicenummer
 • Telefoonnummer bij noodgevallen
 • Kaartnummer
 • Zorgverzekeraar
 • Apotheek en telefoonnummer
 • Huisarts en telefoonnummer
 • Bloedgroep
 • Bijzondere aandoeningen
 • Allergie
 • Medicijnen en eventuele hoeveelheden
 • Eventuele bijzonderheden (bijvoorbeeld operaties)

EMP

Het Europees Medisch Paspoort (EMP) is een document waarin al uw medische gegevens staan. Alle medicijnen die u gebuikt met daarbij de eventuele hoeveelheden staan op een rij. Zo heeft u altijd uw medische gegevens bij de hand. Dit kan in geval van nood uw leven redden. Het Europees Medisch Paspoort is vanaf 2001 een begrip geworden bij artsen en hulpverleners wereldwijd. Het document is handig om mee te nemen op reis, maar ook als u even boodschappen gaat doen of de hond uit gaat laten. Een papieren versie van het EMP kunt u aanvragen bij de huisarts, aangesloten GGD’s en diverse apotheken. In het document kunt u zelf uw gegevens noteren. Uit onderzoek is echter gebleken dat hulpverleners minder vertrouwen hebben in met de hand geschreven kaarten. De Medikaart kan voor u een goedkope oplossing zijn om uw leven te redden in noodsituaties

De Medikaart op reis

Een geneesmiddelenpaspoort is geen verplicht document als u op reis gaat, maar kan wel uw leven redden of een hoop gedoe voorkomen bij de douane. In veel landen over de hele wereld moet u bij de grensovergang uw medicijnen uit de tas halen, vooral als u met een aanzienlijke hoeveelheid medicatie op reis gaat. De Medikaart is klein van formaat en de medicijngegevens die erop worden geprint komen overeen met de officiële namen die op uw medicatie zelf staat. Neem op reis altijd wel medicijnen in de originele verpakking mee. Bij een grensovergang is het geen garantie dat dit document geaccepteerd wordt, het geen officieel erkend document, maar het is beter dan geen overzicht meenemen. Mocht u een ongeluk krijgen in het buitenland kunt u de Medikaart overhandigen aan de hulpverleners. De informatie staat in het Engels op de pas.

De Medikaart voor ouderen

Een Medikaart is zeer geschikt voor ouderen of om te geven aan uw ouder(s). Sommige mensen hebben te maken met vervelende aandoeningen waarbij zij moeite hebben met dingen onthouden en in sommige gevallen zelfs alles vergeten. Als een arts of hulpverlener vraagt welke medicijnen u of uw ouders gebruiken wordt vaak niet alles opgenoemd. U kunt dan het beste een Medikaart aanschaffen om te overhandigen aan de medische hulpverlener. Ook als u op straat, in de bus of in uw woning onwel wordt hebben hulpverleners direct een overzicht van al uw medische gegevens als ze naar uw naam zoeken in de portemonnee. Heeft u bijvoorbeeld astma, diabetes of een pacemaker? Dit is dan direct bekend bij de hulpverleners. De termen op de pas worden in het Engels uitgedrukt, maar omdat het voornamelijk opsommingen zijn is het ook voor mensen zonder kennis van de Engelse taal te begrijpen en te lezen.

Aanvragen en prijzen

Er zijn een aantal verplichte gegevens (persoons- en adresgegevens) die u in moet vullen. De rest is optioneel. Een ICE nummer is het telefoonnummer van de persoon die gebeld moet worden als u zich in een noodsituatie begeeft. De Medikaart kan op twee manieren worden aangevraagd via de officiële website: http://medikaart.nl.

Per post

Als de persoon voor wie u de kaart aanvraagt niet in het bezit zijn van een internetverbinding kunt een PDF-document (een bestandsindeling die u kunt openen met de browser of programma’s van het merk Adobe) downloaden om uit te printen. Op dit document kunt u de gegevens invullen om de Medikaart per post aan te vragen.

Online

Bent u in het bezit van een computer, tablet of ander apparaat met een internetverbinding dan kunt u de Medikaart online aanvragen. U vult op de website de gegevens in en drukt op verzenden. Mocht u tijdens het invullen van de gegevens problemen ondervinden kunt u altijd contact opnemen met het bedrijf achter de Medikaart.

Wijzigingen aan laten brengen

Een voordeel van een plastic pas is dat de gegevens niet met pen of potlood ingevuld worden of veranderd kunnen worden. Een Medikaart kan retour worden gestuurd om aangepast te worden. U betaalt hier een klein bedrag voor per wijziging of u kunt bij het aanvragen van de kaart een aantal wijzigingen, met korting, inkopen. De Medikaart is binnen enkele werkdagen weer bij u in huis. Voor een losse mutatie bent u €5,00 kwijt.

Prijzen

De Medikaart is een van de goedkoopste medische paspoorten op de Nederlandse markt. U kunt ervoor kiezen om een enkele kaart te kopen of om een enkele kaart te kopen met de optie om de gegevens een aantal keer gratis te laten wijzigen. Dit is voornamelijk een uitkomst voor mensen waarbij de medicatie vaak anders is. De prijzen voor een Medikaart zijn als volgt:

SoortWat krijgt u?Kosten
Medikaart1 nieuwe Medikaart€ 8,50
Mutatie1 nieuwe Medikaart, nieuwe kaart incl. mutaties, alleen voor mensen die al een kaart hebben€5,00
Medikaart – duplicaat1 nieuwe Medikaart, inclusief 1 duplicaat€12,50
Medikaart – 1 jaarMedikaart met 3 wijzigingen, dit zijn in totaal dus 4 kaarten€20,00
Medikaart – 3 jaarMedikaart met 6 wijzigingen, dit zijn in totaal dus 7 kaarten€30,00
Prijzen kunnen verouderd zijn. Kijk voor de actuele prijzen op de website van Medikaart.

Edwin

Edwin

Op Husl.nl schrijft Edwin over alles wat maar in hem opkomt. Niets meer, niets minder.

21 gedachten over “De Medikaart, een medicijnenpaspoort”

 1. Waar kan ik nu een wijziging aanbrengen bij medikaart. Of waar kan ik een nieuwe kaart bestellen graag een linkje van de de side

  • Hallo Tonny,

   Vrijwel direct na het plaatsen van dit artikel blijkt Medikaart offline te zijn gegaan. Wij hebben het bedrijf niet meer kunnen bereiken…

   met vriendelijke groet,
   Edwin

   • Hallo Edwin ,
    das mooi balen dat we niet meer onze Medikaart kunnen veranderen, zijn er misschien nadere bedrijven die deze kaarten maakt ? ,ik heb op internet gezocht maar niets gevonden
    het is juist zo handig zon klein kaartje
    ik hoop toch nog iets te vinden op dit gebied
    groetjes van mij pj van’t zand

    • Goedemorgen Peter Jan,

     Ik heb vroeger ook gebruikgemaakt van de Medikaart. Daarom heb ik er ook over geschreven. Helaas heb ik zelf geen ervaring met soortgelijke aanbieders en kan ik je helaas niet verder helpen. Het is inderdaad balen dat Medikaart zo abrupt is gestopt.

     Met vriendelijke groet,
     Edwin

 2. Ik ben al vaker op zoek geweest maar kom niet meer op de site.
  Kaart was handig om dat ik niet zo makkelijk praat.

 3. Ik krijg medikaart ook niet meer te pakken om een wijziging door te geven.
  Is er al iets nieuws(betrouwbaars) te verkrijgen?
  Jan

   • Beste Edwin, dat is er wel!

    Daarnaast brengen wij nu ook een kaartje uit ter vervanging van het papieren corona vaccinatiebewijs.

    • Bedankt voor de reactie. De MediQapp is in de reacties inderdaad al meerdere malen voorbij gekomen!

     Met vriendelijke groet,
     Edwin

  • Bedankt! Het medicijnenpaspoort van MedQapp B.V. lijkt inderdaad een goed alternatief op de oude Medikaart. Top!

 4. Hallo lieve mensen. Ook ik was verbaasd toen ik mijn gegevens niet kon wijzigen omdat Medilaart ermee was gestopt.
  Ik ben op zoek gegaan en vond een bedrijf waar. Ik wél een kaart kon bestellwn voo € 9.90 per stuk, ik bestelde er 3.

  De site heet ” MEDIQAPP.
  Veel succes mensen en vertel het aan een ieder.

Reacties zijn gesloten.