EA FC24: 4-4-2 Custom tactics + instructions die voor mij goed werken

442 EA FC 24 formatie

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

Ik wil meteen met de deur in huis vallen: Ik ben helemaal niet zo bijzonder goed in FIFA, of tegenwoordig EA FC. Dit jaar blijf ik vooral rond DIV 3 hangen. Met veel custom tactics en instructions op YouTube kan ik vaak niet zoveel. Ik ben niet zo goed met verdedigen, dus de 71 depth meta is voor mij al niet enorm geschikt. Een paar goede één-tweetjes en de tegenstander glijdt zo door mijn verdediging heen. Mijn favoriete formatie die voor mij als beginner / EA FC hobbyist werkt is 4-4-2. Deze formatie heeft alles wat je nodig hebt. Hieronder deel ik mijn tactieken en instructies.

Waarom 4-4-2?

In EA FC 24, ook bekend als FIFA, is de 4-4-2 opstelling een populaire keuze vanwege zijn balans tussen verdediging en aanval. Deze formatie biedt een solide defensieve basis met vier verdedigers, terwijl de vier middenvelders zorgen voor breedte in het spel, waardoor je zowel verdedigend als aanvallend sterk staat. Twee aanvallers zorgen voor constante dreiging voor het doel van de tegenstander. Deze opstelling is vooral effectief voor het creëren van kansen door middel van flankspel en biedt tegelijkertijd voldoende verdediging tegen tegenaanvallen, waardoor het een veelzijdige keuze is voor verschillende speelstijlen.

Wat voor spelers heb je nodig?

Deze opstelling werkt met veel soorten spelers. Helaas is het vooral wel erg belangrijk om snelle buitenspelers (wingers) te hebben om naar binnen te snijden en de bal af te geven (leuk die nieuwe meta hé ☹).

Spitsen

Hier kies ik voor één snelle spits en voor één spits die een goede PlayStyle + heeft. Mijn favoriet is veruit Finesse Shot, maar Power Shot zou ook kunnen. Denk hierbij aan spelers zoals Salah, Son en Griezman. Ik gebruik de laatste tijd veel POTM Son. De snelle spits zal veel rennen tijdens de wedstrijd, omdat deze op Come Back on Defence staat (hier kom ik later op terug). Hier kan je kiezen voor Diani, Kolo Muani of een andere hele snelle spits met een Playstyle (of PlayStyle+) zoals rapid of Quick Step (Mbappe!).

RM en LM

De linker en rechtermiddenvelders moeten vooral snel zijn. Een lange speler komt bij mij hier niet in.  Denk aan Ibrahim Cissoko (RTTK versie), Adeyemi, Dembéle, Diaby of een andere speler met minimaal 95 pace.

Middenvelders

Eén van de twee middenvelders moet een hoge stat in verdedigen hebben. Deze doet niet mee tijdens de aanval. Denk bijvoorbeeld aan Icon Rijkaard, Touré, Witsel, Rice, Makélélé, Kanté etc. Ik gebruik hier vaak een speler zoals Rijkaard. De andere middenvelder wordt wel meer betrokken bij de aanval. RTTK Modric is hier bijvoorbeeld perfect voor, maar ook Bellingham en andere spelers met wat aanvallende stats.

LB en RB

De LB doet regelmatig mee met de aanval. Deze speler moet dus een goede workrate hebben voor zowel aanvallen als verdedigen. Een klassiek voorbeeld van dit soort speler is natuurlijk Ferland Mendy. Een 82-rated speler, die speelt als een 90+ rated speler. Hij heeft High / High workrates voor aanval + verdedigen. Andere snelle spelers die zowel kunnen verdedigen, rennen en aanvallen kun je hier gebruiken. De RB moet vooral defensief sterk zijn.

Verdedigers

Hier heb ik geen specifieke aanbevelingen voor eigenlijk. Ik raad zelf sowieso Van Dijk aan. Hij is mijn captain vanaf dag 1 en veruit de beste gold card verdediger in het spel. Gebruik je ook Van Dijk? Stel dan naast hem een snelle verdediger op! Ik gebruik evolution Aké (84-rated) met veel plezier op deze positie.

Custom Tactics voor de 4-4-2

Hieronder hou ik het gewoon kort en overzichtelijk,. Ik vind het zelf namelijk stomvervelend om minimaal 10 minuten aan video te kijken om de instructies te kunnen zien op YouTube.

Defensive Style: Balanced
Width: 38
Depth: 64 (of 71 als je goed bent in verdedigen en met de meta mee wil 😊)

Build Up Play: Balanced
Chance Creation: Direct Passing
Width: 50
Players In The Box: 5
Corners: 2
Free kicks
1

Player Instructions voor de 442 in EA FC24

  • ST1 (snelle spits): Stay Central
  • ST2: Stay Central – Come Back on Defence
  • LM/RM: Come back on defence – Get in Behind – Get into the box for Cross
  • CM: Stay back – Cover center
  • CM2: Cover Center (box to box middenvelder)
  • LB: Overlap
  • RB: Stay back

Edwin

Edwin

Op Husl.nl schrijft Edwin over alles wat maar in hem opkomt. Niets meer, niets minder.