Hangmatten in verschillende culturen en tradities

Hangmat culturen

Hangmatten zijn niet alleen comfortabele slaap- of rustplekken, maar ze hebben ook diepe wortels in verschillende culturen en tradities over de hele wereld. Het gebruik, de stijl en het materiaal van hangmatten variëren sterk, afhankelijk van waar je bent. Waar veel mensen nu een hangmat met een hangmatstandaard in de tuin hebben, was het vroeger meer noodzaak dan luxe. De hangmat komt oorspronkelijk van de indianen uit Zuid- en Midden-Amerika. In dit artikel bekijk ik het gebruik van de hangmat in verschillende landen en gebieden.

Zuid-Amerika: de geboorteplaats van de hangmat

De hangmat vindt zijn oorsprong in Zuid-Amerika, voornamelijk in het Amazonegebied. Hier werden hangmatten oorspronkelijk gemaakt van de bast van bomen. Ze werden niet alleen gebruikt om in te slapen maar ook als veilige hoogte om wilde dieren te vermijden. In sommige inheemse gemeenschappen is de kunst van het weven van hangmatten een belangrijk cultureel erfgoed dat van generatie op generatie wordt doorgegeven.

Leuk om te weten: In sommige gebieden in en rondom de Amazone heb je leuke tours waarbij je ook een nacht slaapt in een traditionele hangmat!

Noord-Amerika: hangmatten als symbool van ontspanning

In Noord-Amerika zijn hangmatten vooral populair als ultieme symbolen van vrije tijd en ontspanning. Ze worden meestal gemaakt van katoen of polyester en worden vaak gevonden in achtertuinen, op terrassen en zelfs op balkons van stadsappartementen. Hangmatten zijn hier niet zozeer een noodzaak maar meer een luxeartikel. Een enorm groot verschil met hoe de hangmat in Zuid-Amerika werd (en wordt) gebruikt dus!

Caraïben: kleurrijk en levendig

In de Caraïben zijn hangmatten een integraal onderdeel van de lokale cultuur en zijn ze vaak gemaakt van heldere, levendige kleuren die de energie van de regio weerspiegelen. Ze zijn vaak gemaakt van sterke, weerbestendige materialen die geschikt zijn voor het tropische klimaat. Je ziet dit goed op de onderstaande foto.

Azië: hangmatten en nomadische levensstijlen

In verschillende delen van Azië, vooral in landelijke gebieden, worden hangmatten gebruikt door mensen met een nomadische levensstijl. Ze zijn makkelijk op te zetten en af te breken, waardoor ze ideaal zijn voor mensen die vaak van plaats veranderen. Het materiaal varieert, maar bamboe en andere lichte houtsoorten zijn populair. In sommige hele goedkope bush-hostels ben ik deze hangmatten ook wel eens tegengekomen om in te overnachten. Je krijgt er gelukkig wel vaak een klamboe bij!

Europa: modern design en functionaliteit

In Europa staan hangmatten synoniem voor moderniteit en design. Hoewel ze oorspronkelijk niet uit deze regio komen, hebben Europese ontwerpers het concept van de hangmat omarmd en aangepast aan moderne esthetieken en materialen, zoals synthetische vezels en metalen frames.

Afrika: hangmatten als draagbare bedden

In verschillende Afrikaanse culturen worden hangmatten voornamelijk gezien als draagbare bedden die gemakkelijk van het ene dorp naar het andere kunnen worden getransporteerd. Ze zijn vaak gemaakt van duurzame materialen zoals sisal en worden gebruikt voor dagelijkse activiteiten en zelfs ceremoniële doeleinden.

Edwin

Edwin

Op Husl.nl schrijft Edwin over alles wat maar in hem opkomt. Niets meer, niets minder.

Plaats een reactie