Elektrolyten voor paarden

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

Niet alleen voor sporters, elektrolyten zijn enorm belangrijk. Ook bij paarden kan er na een activiteit al snel een zouttekort ontstaan. Zeker in de zomer wanneer paarden nog meer en sneller zweten tijdens het bewegen. Via het zweet verliezen paarden natrium, kalium, chloride, magnesium en calcium. Interessant weetje: Zie je schuim ontstaan tijdens het rijden? Bijvoorbeeld op de hals van het paard of tussen de benen? Dan weet je dat dat het eiwit is dat een laag vormt op de vacht. Door deze laag wordt de verdamping van het zweet gestimuleerd. Er zijn ook speciale elektrolyten voor paarden verkrijgbaar.           

Wat is de functie van elektrolyten voor paarden?

De elektrolyten zijn voor paarden vooral belangrijk omdat ze een belangrijke rol spelen in de waterhuishouding. Door deze elektrolyten kunnen paarden ook zweten tijdens een activiteit. Het zweten zorgt ervoor dat een paard zijn warmte kwijt kan raken en dat hij niet oververhit raakt. Wanneer je een huidplooi van het paard vastpakt tussen je duim en wijsvinger moet hij meteen verdwijnen als je hem weer los laat. Trekt de huidplooi langzaam weg? Dan kan het zijn dat jouw paard een tekort heeft aan elektrolyten en/of water. Ook donkere urine, sloomheid, diepliggende ogen, een doffe vacht en mindere prestaties kunnen tekenen zijn dat jouw paard een tekort heeft aan elektrolyten in zijn lichaam.

Wanneer moet je elektrolyten aanvullen bij jouw paard?

Als je paard een rustig dagje op de wei heeft gestaan en verder niet veel heeft bewogen hoef je geen extra elektrolyten te geven. Wanneer je gaat rijden en/of longeren dan kan je jouw paard wel elektrolyten gaan geven. Het hangt van het zweetverlies af hoe veel extra elektrolyten jouw paard nodig heeft. Heeft jouw paard alleen een beetje een vochtige vacht onder het zadel? Dan is het vochtverlies en zout verlies waarschijnlijk niet zo groot. Zijn de hals en flanken van het paard ook helemaal nat en zie je schuimplekken op de hals en tussen de benen? Dan heeft jouw paard veel vocht verloren en veel zout verloren. Juist dan is het belangrijk om de elektrolyten en het vocht weer aan te vullen op een verantwoorde manier. Je geeft dus eigenlijk alleen extra elektrolyten voor een echte zware inspanning, bijvoorbeeld voor een wedstrijd, wanneer het extreem warm weer is of voor een pittige training. Vergeet dan ook niet jouw paard beschikking te geven tot vers water!

Zout aanvullen met behulp van een zoutblok of liksteen?

Je zou denken dat een zoutblok of liksteen voldoende zijn om de verloren zouten weer aan te vullen. Dit zout wordt door paarden echter niet altijd even goed opgenomen. Ook “normaal” zout bevat vaak niet alle mineralen waardoor veel mineralen niet goed aangevuld worden.

Elektrolyten voor paarden kopen

Omdat een zoutblok of liksteen vaak niet voldoende is om alle elektrolyten naar een training weer aan te vullen bij jouw paard heb je verschillende elektrolytensupplementen speciaal voor paarden. Hier zitten alle soorten zouten in die jouw paard nodig heeft wanneer hij veel heeft gezweet. Sommige merken komen zelfs met een speciale paarden “sportdrank”. Hier zitten niet alleen elektrolyten in maar ook glucose. Glucose wordt tijdens een activiteit gebruikt als brandstof. Het is dus belangrijk om deze suikers ook weer aan te vullen na een wedstrijd of training. Hierdoor zal het paard ook sneller herstellen.

Aanvullen van elektrolyten bij sportpaarden

Bij sportpaarden die regelmatig op wedstrijd gaan en tijdens het trainen veel zweten is het extra belangrijk om de vochtbalans en de hoeveelheid elektrolyten in de gaten te houden. Misschien hebben endurance paarden wel de grootste behoefte aan voldoende elektrolyten. Zeker wanneer de endurance wedstrijden lang zijn is het belangrijk dat de paarden ook tussendoor kunnen drinken en dat de elektrolyten kunnen worden aangevuld. Zo kan het paard ook goed blijven presteren.


Edwin

Edwin

Op Husl.nl schrijft Edwin over alles wat maar in hem opkomt. Niets meer, niets minder.