Gold Coast: Natuurlijke bezienswaardigheden & National parks

Backpacken Australië Goldcoast

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

In de omgeving van de stad Gold Coast in Australië kun je meerdere natuurparken (national parks) en andere natuurlijke bezienswaardigheden vinden. In sommige parken is het zelfs mogelijk om op een gratis camping te overnachten. Andere parken zijn niet geschikt om te overnachten. De meeste toeristen en backpackers slapen dan ook in Gold Coast zelf. Welke nationale parken en natuurlijke bezienswaardigheden zijn er allemaal in de omgeving van Gold Coast? Hoe kom je in de parken?

Gold Coast, Australië

Gold Coast is een grote toeristische plaats in het zuidwesten van de provincie Queensland in Australië. Sinds de bouw van het Surfers Paradise Hotel in 1920 is dit dé bestemming voor backpackers geworden. Gold Coast heeft een bruisend uitgaansleven, grote attractieparken en een grote hoeveelheid bedden beschikbaar. In de omgeving van de stad zijn er honderden toeristische trekpleisters en bijzondere bezienswaardigheden te vinden. Het is dan ook niet vreemd dat de gemiddelde toerist langer dan een aantal dagen in een van de hotels of hostels in Gold Coast verblijft. Vanuit Gold Coast worden er duizenden tours en excursies aangeboden. De stad kun je vanuit Brisbane en Sydney makkelijk bereiken.

Hoe kom je in de natuurparken en tuinen?

In de omgeving van Gold Coast liggen enorm veel natuurparken, national parks en speciale tuinen. In sommige parken is het mogelijk om goedkoop of gratis te overnachten in een tent, auto of busje. In sommige parken kun je alleen van de natuur genieten, waarna je weer terug moet naar een hotel, hostel of camping in Gold Coast zelf. De parken zijn doorgaans goed bereikbaar met eigen vervoer of taxi. Voor de mensen die zelf geen vervoer hebben, zijn er speciale tours en excursies naar de meeste parken. Dit kunnen tours voor een dag of voor meerdere dagen zijn. De grootste nationale parken zijn met het openbaar vervoer goed bereikbaar. Trek wel een stel goede wandelschoenen aan. Je zult veel kilometers maken als je de parken en tuinen in de omgeving Gold Coast in Queensland gaat bezoeken.

Natuurparken

De volgende natuurparken zijn het bekendste en populairste in de omgeving van Gold Coast:

Hinze Dam

De grote dam is binnen vier jaar gebouwd en op 19 december 2011 ook voor toeristen toegankelijk gemaakt. Bij de dam kun je meerdere activiteiten ondernemen zoals: over de dam lopen, met een boot op het stuwmeer varen, wandelingen in de bosrijke omgeving maken, fietsen en paardrijden.

Coomera circuit en Lamington park

Ook in het Lamington national park bevindt zich het wandelpad Coomera. Dit pad kun je vinden in het Binna Burra gedeelte van het park. Er zijn, naast het Coomera Circuit, meerdere wandeltochten in het park. Deze zijn allemaal voorzien van informatie en routeborden. In het park is er de mogelijkheid om tegen betaling te kamperen. In het park kun je zwemmen in gorges (water tussen kliffen), watervallen bekijken en genieten van de flora en fauna.

Gold coast Regional Botanic Gardens

Op 10 minuten van het centrum van Gold Coast en Surfers Paradise kun je de regionale botanische tuinen vinden. Deze tuin is 31 hectare groot en biedt voor ieder wat wils. Je kunt onder andere leren over alle lokale plantensoorten, een wandeling maken door de vlindertuin en spelen in een van de speeltuinen. Er worden ook wandelingen onder begeleiding van een gids gegeven.

Springbrook National Park

In dit kleine park, in de buurt van Gold Coast, kun je dagtochten maken naar de grotten. Deze grotten (caves) zitten vol met gloeiwormen, die in de avond en nacht een waar spektakel vormen. In het Springbrook National Park kun je veel wandelingen, van kort tot lang, ondernemen. Sommige wandelpaden brengen je langs grotten, watervallen en de bijzondere natuur van het regenwoud. Dit is anno 2015 een van de best bezochte nationale parken van Queensland. Springbrook is onderdeel van Godswana National Park dat op de Werelderfgoedlijst staat.

Op een unieke manier door een park lopen

Tamborine Rainforest Skywalk
In het regenwoud van Tamborine kun je een wandeling van anderhalve kilometer maken op een lange brug door de bomen. Je kunt het regenwoud van bovenaf verkennen. Onderweg leer je over het regenwoud dankzij de informatiebordjes op de stalen brug. De brug ligt op 45 minuten rijden vanaf het centrum van Gold Coast.

Tree Top Walkway

Net als de Tamborine Rainforest Walk loop je bij de TreeTop Walk over een grote brug, gebouwd in de boomtoppen, door een national park heen. De bijzondere Walkway bevindt zich in het Lamington National Park en is volledig gratis te bewandelen.

Wijngaarden

OReillys Canungra Valley Vineyards

In het binnenland van Gold Coast in een grote vallei staan de wijngaarden van OReillys. Je kunt hier een tour onder begeleiding van een gids volgen, wijn proeven en genieten van bijpassend eten.

Cedar Creek Estate Vineyard and Winery

Deze wijngaard is beroemd om zijn roséwijnen. De wijngaard heeft een speciale ruimte waar wijnen kunnen worden geproefd. Dagelijks vertrekken er vanaf het hoofdgebouw rondleidingen met een gids. Je leert hier hoe wijnen worden gemaakt en over de lokale flora en fauna. Tip: Volg de tour, met wijnproeverij, niet in de ochtend.

Duiken en snorkelen

  • Palm Beach Reef Dive Site
  • Kirra Reef Dive Site
  • Cook Island Dive Site
  • The Scottish Prince Dive Site
  • Gold Coast Seaway Dive Site
  • Nine Mile Reef Dive Site

Edwin

Edwin

Op Husl.nl schrijft Edwin over alles wat maar in hem opkomt. Niets meer, niets minder.

Reacties zijn gesloten.