Lekkere rosé wijn

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

Rosé wijn is een heerlijke wijn die voorkomt in allerlei soorten, van fris en fruitig tot droog en intens. De wijn wordt door velen geassocieerd met de zomer, echter kan je het hele jaar genieten van een heerlijke rosé wijn. De kleur en smaak van rosé wijn is afhankelijk van hoe de wijn exact wordt gemaakt en van welk druivenras deze wordt gemaakt. De combinatie daarvan zorgt voor lekkere rosé wijnen in vele soorten kleuren en smaken.

Hoe wordt rosé wijn gemaakt?

Rosé wijn herkennen we natuurlijk aan de roze kleur die varieert van zalmroze tot donker roze. Net als rode wijn wordt rosé wijn van blauwe druiven gemaakt. De wijn dankt zijn kleur aan de schil van de blauw druiven, het sap uit de druiven geeft namelijk geen kleur. Hoe licht of donkerroze de rosé wijn uiteindelijk wordt, bepaalt de wijnboer. Deze laat de blauwe schillen even in contact komen met het kleurloze druivensap. Hoelang dit gebeurt is bepalend voor de intensiteit van de kleur, hoe langer het contact hoe donkerder de rosé wijn uiteindelijk is. Na het contact wordt de wijn zonder schillen gegoten in stalen tanks en vindt gisting plaats. Hierbij worden de suiker uit de druiven omgezet in alcohol en zo ontstaat de rosé wijn.

Soorten rosé wijn

Rosé kan van verschillende soorten druiven worden gemaakt. Populaire druivenrassen voor het maken van rosé wijn zijn de Syrah, Merlot en Grenache. De Syrah rosé komt in verschillende kleuren en is een iets zwaardere rosé met kenmerkende aroma’s. De Merlot rosé heeft een meer zachte en fluwelen smaak en komt onder andere uit Frankrijk, Chili, Australië en Californië. De Grenache rosé kent zijn oorsprong in Spanje maar wordt tegenwoordig ook in Frankrijk gemaakt. De meeste rosé wijnen komen uit de Franse Provence. Provence rosé wijn herken je aan de zalmroze kleur. De rosé is licht van smaak maar beschikt wel over body. Provence rosé is ontzettend geliefd onder vele wijnliefhebbers. De smaak van rosé wijn kan alle kanten op gaan. Rosé kan zowel zoet als droog zijn en anderzijds fris of kruidig.

Wat eet je bij rosé?

Rosé wijn is voor velen de ultieme zomerwijn en uitstekend te schenken als aperitief op het terras of in de tuin maar is ook ontzettend goed te combineren met verschillende gerechten. Combineer rosé wijnen met heerlijke salades of gerechten met gegrilde kip. Ook past rosé wijn uitstekend bij zoete fruit desserts.


Edwin

Edwin

Op Husl.nl schrijft Edwin over alles wat maar in hem opkomt. Niets meer, niets minder.