Modpoge kopen of modpoge maken?

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

Wanneer je modpoge gebruiken wilt kan je modpoge kopen, maar een andere mogelijkheid is zelf mod poge maken.
Je kunt modpoge bij de Action, Xenos, Hema, Kruidvat, Pipoos of andere winkel kopen. Tegenwoordig zijn er ook verschillende soorten modpoge op de markt, maar daarover later meer.
Maar misschien is het goed als we eerst even uitleggen wat modpoge is en waarvoor je modpoge gebruiken kunt. Mod poge kan je een soort lijmvernis noemen.

Wat is modpoge?

Modpoge is een lijm en sealer in één. Je kan het gebruiken als lijm maar ook om dingen te sealen, oftewel af te lakken. Modpoge kan glanzend zijn, maar ook mat.

Inmiddels zijn er ook veel verschillende soorten mod poge. We noemen mod poge high gloss, mod poge mat en ultra mat, maar er bestaat ook modge pot spray.

Buiten de mate van glans bestaan er nog meer soorten mod poge. Zoals bijvoorbeeld:

  • glitter goud, zilver of hologram
  • puzzle saver (om een gemaakte puzzel te sealen)
  • outdoor
  • hardcoat
  • dishwasher-safeglitter goud, zilver of hologram
  • puzzle saver (om een gemaakte puzzel te sealen)
  • outdoor
  • hardcoat
  • dishwasher-safe
mod poge puzzle saver
seal je puzzel met ‘puzzle saver’

Kortom zoals alles tegenwoordig, er is veel keuze. Misschien zelfs wel te veel. Mijn ervaring is dat je eenvoudig moet beginnen en gaandeweg te ontdekken wat de mogelijkheden zijn. Zo groei je er vanzelf in.

Hoe mod poge gebruiken?

Mod poge kan je gebruiken om objecten te verfraaien. Je kunt ze in een nieuw jasje steken. Dit kan op heel veel ondergronden, zoals hout, metaal, glas en zelfs (kunst)leer. Gebruik delen van foto’s of ander beeldmateriaal om deze objecten een geheel andere uitstraling te geven. De enige begrenzing is jouw creativiteit.

Met mod poge lijm je het geknipte beeldmateriaal op de ondergrond en kan je deze daarna sealen met één of meerdere lagen. Modpoge gebruik je dus eerst om te lijmen en daarna om te vernissen.

Het helpt natuurlijk als je netjes werkt, zorg dat de ondergrond droog, stofvrij en vetvrij is. Dan weet je zeker dat de hechting goed is. Des te langer heb je plezier van het resultaat.

Modpoge kopen

Mod poge mat en glanzend.

Modpoge zelf maken

Een alternatief voor modpoge kopen is modpoge zelf maken. Modepodge maken is kinderlijk eenvoudig. Modpoge wordt ook wel decoupage lijm genoemd.

Veel moeilijker is het dus niet, eigenlijk maak je dus verdunde houtlijm. We kunnen daar een stap voor stap instructie voor maken, maar die kan je hier ook vinden.

Met alleen lijm en water kijgt je een modpoge die mat opdroogt. Wil je dat de afwerking glanzend wordt dan kan je op 150 gram modpoge een theelepel kleurloze beits er doorheen mengen.

Verder kan je natuurlijk eindeloos experimenteren met het toevoegen van meer of minder beits, kleurstoffen en glitters.

We zeiden het al, het is kinderlijk eenvoudig. Dus is het heel leuk om dit met kinderen te doen. Daarna kunnen ze een object gaan beplakken.

Meer informatie

Lees ook eens ons artikel over decoupage techniek. Je leest daar alles over wat decoupage is en we geven voorbeelden van toepassingen.