STAP-budget aanvragen: tips en hoe zorg je dat er wel doorheen komt?

STAP-Budget-aanvragen-tips

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

Wil je een opleiding volgen om jezelf bij te scholen of om jezelf om te scholen? Dan kan je dit niet meer zomaar van de belasting aftrekken als kostenpost. In plaats daarvan mag je in de loterij-wachtrij plaatsnemen van de UWV. Elk jaar wordt er in meerdere tijdvakken STAP-budget toegekend aan mensen die een cursus willen volgen. Ik heb mezelf elk jaar een cursus cadeau gedaan via dit budget. In 2023 ga ik zelf voor de cursus Front-end Developer. Iets wat perfect bij mijn vak past. De wachtrij van de UWV is elke maand weer een grote bron van frustratie. Toch zijn er een aantal tips & tricks om wat voordeel te behalen t.o.v. de rest van de mensen.

Wanneer kan je het STAP-budget aanvragen?

Er zijn in 2023 nog meerdere tijdvakken beschikbaar:

  • 1 mei 2023
  • 3 juli 2023
  • 4 september 2023
  • 1 november 2023

De gevreesde UWV wachtrij voor het STAP-budget

Hoewel sommige mensen menen dat je al een dag van tevoren in de digitale wachtrij moet gaan staan, is dit helemaal niet nodig. Dit is onzin. Mensen die menen dat dit voor hun heeft gewerkt hebben gewoon geluk gehad dat zij op een goede willekeurige plek in de wachtrij na 10:00 werden gezet.

Het maakt niets uit of je 09:50 op 3 juli 2023 in de wachtrij gaat staan of dat je op 1 juli 2023 om 20:04 in de wachtrij staat:

Alle mensen die vóór 10:00 ingelogd waren krijgen om 10:00 op de dag van aanvraag een willekeurige plek in de wachtrij. Ik sta meestal om 09:00 in de wachtrij en ga daarna koffie zetten.

Iedereen die voor 10 uur in de wachtrij stond maakt evenveel kans op een aanvraag voor een studie

Tip 1: Op tijd in de wachtrij

Sta dus voor 10:00 in de digitale wachtrij bij STAP-UWV. Kom je na 10:00? Dan sta je automatisch helemaal achteraan in de wachtrij. Dan ben je meteen al af. Je kan dan gerust wat anders gaan doen en de wachtrij sluiten.

Vergroot je kansen op een gratis opleiding

Het lukt mij elk jaar weer om een opleiding aan te vragen voor mezelf en voor mijn vriendin. Dit jaar zelfs voor mijn moeder. En dat allemaal in het eerste aanvraag vak van het jaar. Hoe doe ik dat?

Tip 2: Gebruik meerdere browsers

Ik gebruik altijd meerdere browsers om in de wachtrij te staan. Per browser gebruik ik 1 normaal venster en 1 venster in incognito / privévenster. Download de volgende browsers:

Tip 3: Gebruik meerdere apparaten

Voor meer kans en meer keer de wachtrij open gebruik ik ook meerdere apparaten. Iedereen heeft wel een mobiele telefoon (of misschien nog ergens een oude?), laptop of tablet. Ook hier kan je diverse browsers op installeren en in de digitale wachtrij gaan staan.

Tip 4 Meerdere aanvragen in één (nog niet 100% bevestigd)

 Heb jij de aanvraag gedaan? Dan kan je in hetzelfde venster nogmaals een aanvraag doen. Er zijn mensen die hier meerdere aanvragen doen voor bijvoorbeeld hun zus, moeder, vader of partner. Ik heb dit zelf nog niet eerder gedaan, maar ik lees wel meerdere bevestigingen online. Kan jij dit bevestigen? Laat dan gerust een reactie achter onder dit bericht!

Goed om te weten: Het lijkt er op dat bij meerdere aanvragen in één tabblad de eerste aanvraag wel in behandeling wordt genomen. De tweede aanvraag wordt binnen een paar dagen afgekeurd.

Veelgestelde vragen en antwoorden

Een aantal vragen en antwoorden over het aanvragen van het STAP-budget

Doet mijn internetsnelheid er toe?

Dit las ik o.a. op Twitter. De internetsnelheid heeft geen invloed op de snelheid van de wachtrij of de aanvraag

Hoeveel kans maak je gemiddeld om het STAP-budget toegekend te krijgen?

Ik heb gemiddeld 20 wachtrijen openstaan als ik een cursus aan wil vragen. Van de 20 blijven er 16 in de wachtrij hangen. Het budget is dan alweer op. 3 á 4 keer raak ik wel door de wachtrij heen en kan ik de aanvraag doen. 1 op 5, oftewel 20% kans. Dit is uit mijn ervaring, maar het werkelijke gemiddelde kan natuurlijk heel anders zijn.

Moet ik al een dag eerder in de wachtrij?

Nee. Iedereen die voor 10:00 naar de STAP website van het UWV gaat en op de mooie blauwe button Aanvragen STAP-Budget drukt wordt op een willekeurige plek in de wachtrij geplaatst. Dan maakt het niet uit dat je een week eerder al op de button hebt geklikt of pas om 09:55. Ik adviseer om vanaf 09:00 ergens de wachtrij in te gaan.

Wanneer hoor ik of ik de opleiding mag gaan doen?

Sommige mensen krijgen al dezelfde dag een mail van de opleider dat het budget is goedgekeurd, maar bij mij duurde dit de eerste keer 3 dagen, de tweede keer 4 dagen. Je krijgt hier een mail van.

Ik ben er niet doorheen? Wat nu?

Dan probeer je het volgende tijdvak in 2023 weer om er doorheen te komen. In de tussentijd kan je mooi een gratis cursus affiliate marketing volgen  

… maar de website van UWV registreert het IP, dus meerdere browsers heeft geen zin

Dit is onzin. De UWV is blijkbaar niet in staat om de wachtrij goed te regelen. Ik heb vaak rond de 20 browsertabbladen (verschillende browsers) open. De wachtrij is bij elk scherm anders.

Door dit te doen benadeel je andere mensen!

Zodra ik mijn aanmelding heb gedaan voor het jaar, sluit ik alle schermen. Ik geef mezelf alleen het voordeel dat ik kan kiezen wel scherm ik open laat staan. Iets met het prachtige gezegde: if you can’t beat them join them.

Ik kan de aanmelding nog doen nadat het budget is vergeven?

Ook op dit punt heeft UWV het niet goed voor elkaar. Sommige mensen kunnen nadat het budget al op is (soms zelfs uren later) zichzelf nog aanmelden voor het STAP-budget. Je krijgt soms zelfs een mail dat de aanmelding is ontvangen. Je denkt dan misschien: “Wie weet dat het toch gaat lukken!”. Helaas. Alle aanmeldingen die zijn ingediend nadat het budget is vergeven worden binnen een paar dagen automatisch afgekeurd. Probeer het de volgende ronde dus nogmaals! Gebruik de tips uit dit artikel om er voor te zorgen dat je er dan wel bij zit.


Edwin

Edwin

Op Husl.nl schrijft Edwin over alles wat maar in hem opkomt. Niets meer, niets minder.