Tutorial: Docx bestanden naar Doc omzetten

DOCX

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

Sinds het pakket office 2007 van Windows is uitgekomen is er een nieuw probleem bij gekomen. De bestanden .docx zijn niet meer te openen en te bekijken met Word. Lastig als je iets op moet sturen naar iemand die een oudere versie van Word heeft. Hoe kun je er voor zorgen dat je de .docx documenten van Office 2007 kunt openen en converten? Is er ook een speciale add-on van Microsoft zelf die je gratis kunt downloaden?

Office 2007

Microsoft Office 2007, ook bekend als Microsoft Office 1.2, is een sofwarepakket van Microsoft en de opvolger van Microsoft Office 2003. In de nieuwe versie zijn een aantal goede wijzigingen aangebracht en dit zie je met name op grafisch gebied terug. Het grote nadeel is dat het geheel van Word werkt met een nieuw bestandsformaat, de docx. Microsoft Frontpage is uit het pakket gehaald en daar zijn Office Groove 2007 en SharePoint Designer 2007 voor in de plaats gekomen. Het geheel is op 29 januari 2007 uitgekomen op de markt voor de consument.

Wat is het verschil tussen doc en docx bestanden?

Toen Office 2007 uitkwam, heeft Microsoft een nieuw bestandstype gemaakt om bestanden op te slaan. Omdat deze nieuwe manier van opslaan niet in de oudere versies van Word geopend kunnen worden, hebben ze een x aan het einde van het bestand toegevoegd, om zo het verschil aan te kunnen duiden tussen de twee bestanden. Dit is ook bij Powerpoint (ppt naar pptx) gewijzigd.

Openen in Word 2003

Wilt u een bestand van het formaat .docx openen met een oude versie van Word op uw computer dan krijgt u simpelweg een foutmelding. Installeer als eerste dit pakket van Windows; (mocht u het al hebben geïnstalleerd dan kan dit geen kwaad). Zonder dit geïnstalleerd te hebben kunt u de volgende stap niet ondernemen. Nu kunt u het bestand openen in Word 2003 en omzetten naar een normaal .doc document door simpel op “opslaan als” te klikken en het juiste bestandsformaat .doc te selecteren.

Openen op de officiële manier

Wanneer u in het bezit bent van een oudere versie van Microsoft Word (2007 of lager), heeft Microsoft een speciale gratis add-on om docx bestanden mee te kunnen openen. Deze kunt u vinden op de website van Microsoft Office onder het typenummer: HA100444731033. Na het downloaden en installeren kunt u gewoon de nieuwe bestanden openen in een verouderde versie van Microsoft Word.

Openen zonder Word

Mocht u een bestand krijgen van iemand, maar niet in het bezit zijn van een Microsoft Office pakket. Dan kunt u ook zonder Word het document bekijken op uw computerscherm. Volg daarvoor de onderstaande stappen uit:

  • Download de Word 2003 viewer via Microsoft
  • Download dit pakket van windows er overheen
  • Open de viewer
  • Open het .docx bestand
  • Sla het bestand op als .docx

Online converten

Heeft u geen oude versie van Word of wil het niet lukken met het pakket van Windows? Dan kunt u altijd .docx bestanden omzetten naar .doc (en andersom) via een handige website.

  • Ga naar Zamzar
  • Meld je gratis aan
  • Upload je bestand .docx of .doc
  • Druk op “convert”
  • U krijgt nu het bestand in het juiste formaat in uw postvak in.

Edwin

Edwin

Op Husl.nl schrijft Edwin over alles wat maar in hem opkomt. Niets meer, niets minder.