Verschillende varianten van de kwarkbollen

Verschillende varianten van de kwarkbollen

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

Een aantal jaar geleden waren de kwarkbollen van Rosa van Personal Body Plan enorm populair. Deze kwarkbollen zijn heerlijk als tussendoortje of bij het ontbijt of de lunch. Eerlijk gezegd had ik al een tijdje niet meer aan dit recept gedacht totdat ik het laatst weer tegenkwam. De eerste keer maakte ik de bollen met gedroogde cranberry’s. Met het basisrecept kan je veel verschillende kanten op. Je kan dus ingrediënten gebruiken die je zelf lekker vindt. In de onderstaande blog vind je verschillende lekkere varianten van de kwarkbollen.

Ingrediënten voor kwarkbollen (12 stuks)

De basis van de bollen blijft altijd hetzelfde. Je kan wel variëren met verschillende smaken kwark, bijvoorbeeld met frisse citroenkwark of aardbeienkwark. Je kan de kwark ook op smaak brengen met caloriearme druppels met een lekkere smaak, bijvoorbeeld van Body & Fit of met (light) jam. De onderstaande ingrediënten zijn voor 12 kwarkbollen.

  • 250 gram kwark
  • 250 gram bloem
  • 2 eieren
  • 1 eetlepel olie (ik gebruikte zonnebloemolie)
  • 1 theelepel bakpoeder

Zo maak je de kwarkbollen

De kwarkbollen zijn erg makkelijk om te maken. Binnen een half uur kan je ze bereiden en uit de oven halen! Op internet vind je meerdere recepten voor kwarkbollen. Ik heb de kwarkbollen op 180 graden gebakken in de oven en dat werkte prima. In een ander recept staat dat je de kwarkbollen op 200 graden kan bakken.

  • Verwarm de oven voor op 180 graden
  • Meng de kwark, eieren, olie en het bakpoeder door elkaar
  • Voeg de bloem en de abrikozen, vruchten, krenten of gedroogde cranberry’s toe aan het beslag
  • Bekleed de bakplaat met bakpapier en schep met een lepel 12 bolletjes deeg op de plaat
  • Bak de 12 kwarkbollen voor 20 minuten in de oven
  • Eet smakelijk!

Voedingswaarden kwarkbollen

De voedingswaarden van de kwarkbollen kan je makkelijk berekenen in een app zoals My Fitness Pal.

Verschillende varianten van de kwarkbollen

Je kan natuurlijk alle kanten uit met het op smaak brengen van de kwarkbollen. Heb jij wat extra inspiratie nodig? Bekijk dan de verschillende varianten van de kwarkbollen. Wij zijn erg benieuwd welke varianten jij uit wilt proberen. De bloem in het basisrecept kan je vervangen door bijvoorbeeld havermout, amandelmeel of een andere gezondere meelsoort.

Appeltaart kwarkbol

Bij de appeltaart kwarkbol kan je de kwark mengen met een beetje kaneel en suiker. Verder kan je er stukjes appel en rozijnen doorheen verwerken. Soms vind je ook heerlijke magere kwark met appel en kaneel. Daar kan je de naturel kwark eventueel mee vervangen.

Abrikozen kwarkbollen

Bij de abrikozen kwarkbollen kan je door de kwark een paar eetlepels abrikozenjam roeren. Ook kan je hier gedroogde abrikozen in stukjes in doen.

Koffie en chocolade kwarkbollen

Soms heeft Optimel kwark met koffiesmaak in het assortiment. Wanneer je deze kwark gebruikt voor het basisrecept kan je er ook fijngesneden stukjes (pure) chocolade aan toevoegen.

Kwarkbollen met havermout

Omdat bloem niet héél erg voedzaam is kan je ook kijken naar een gezondere vervanger hiervan. Je kan bijvoorbeeld havermout gebruiken. Hier zitten ook nog eens meer vezels in. De structuur van de kwarkbollen wordt hiermee wat steviger.

Carrot cake kwarkbollen

Ben jij ook zo gek op carrot cake? Dan kan je een speciale worteltaart variant maken op de kwarkbollen. Rasp de wortel en meng dit met rozijntjes en kaneel (en misschien zelfs geraspte appel)  door het beslag. Heerlijk om te serveren met een gezonde (of ongezonde) icing.