Waarom plantaardige eiwitten beter zijn dan dierlijke eiwitten

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

Wil je afvallen? Dan is je wellicht verteld dat eiwitten daarbij heel belangrijk zijn. Maar wist je dat eiwitten niet altijd goed zijn? Sterker nog, aan dierlijke eiwitten zitten veel nadelen. Daarom kun je beter kiezen voor plantaardig.

Eiwitten in ons lichaam

Ons lichaam bestaat voor 12 kilogram uit eiwitten. Vooral spieren en botten bevatten veel eiwitten. Dat betekent dat het eten van eiwitten essentieel is. Nu is het wel zo dat de eiwitten in ons eten niet dezelfde zijn als in ons lichaam. De eiwitten die we via onze voeding binnenkrijgen, moeten eerst worden afgebroken tot aminozuren die uiteindelijk in de lever terechtkomen. Daar worden er nieuwe eiwitten van gemaakt. Daarom is het dus belangrijk dat we voldoende eiwitten eten, maar niet teveel.

Plantaardige eiwitten

Denk jij ook dat vlees en zuivel de enige bron is voor onze eiwitten? Think again. Ook in plantaardige voeding zitten goede eiwitten. Een groot voordeel van plantaardige voeding, zoals een plantaardige eiwitshake, is dat dit vol zit met vitamines, mineralen, vezels en antioxidanten en weinig tot geen cholesterol en verzadigde vetten bevat.

De beste eiwitten: dierlijk of plantaardig?

Een nadeel van plantaardige eiwitten is dat het wel belangrijk is om verschillende eiwitbronnen te combineren. Alleen op die manier krijg je voldoende aminozuren binnen. Daarnaast worden dierlijke eiwitten beter benut. Dit betekent dat ze beter door ons lichaam worden opgenomen. Zo kunnen granen en noten ervoor zorgen dat eiwitten minder worden opgenomen, maar ook melk. Wanneer je dus dezelfde hoeveelheid plantaardige eiwitten eet als iemand die dierlijke eiwitten eet, dan voed je je lichaam dus minder goed. Maar dat betekent niet dat je als veganist niet voldoende eiwitten binnen kunt krijgen. Je moet er enkel meer eten, en gevarieerd. Eet daarom iedere dag een combinatie van verschillende eiwitbronnen. Denk dan aan granen, noten, zaden en peulvruchten.

Hoeveel eiwitten heb je dagelijks nodig?

We hebben het eerder in dit artikel al gezegd: het is essentieel om voldoende eiwitten binnen te krijgen, maar niet teveel. Wanneer je er teveel van binnenkrijgt, kunnen je nieren overbelast raken. Daarnaast verbruikt je lichaam veel energie voor het afbreken van de eiwitten die het niet nodig heeft. Maar hoeveel moet je dan eten om de juiste hoeveelheid eiwitten binnen te krijgen? Er wordt aangeraden om uit te gaan van 0.8 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht per dag. Ben je net ziek geweest, of sport je veel? Dan heb je net wat meer nodig. Als veganist heb je ongeveer 20% tot 30% meer nodig, wat neerkomt op 0.96 – 1.04 gram per kilogram lichaamsgewicht. Wil je iets meer zekerheid dat je echt voldoende eiwitten binnenkrijgt? Ga dan voor 50% meer.