6 tips voor een gezond kattendieet

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

Als katten gezonde voeding binnenkrijgen en als jij als baasje let op je dieet, zal de kat gelukkiger zijn. Een kat met overgewicht heeft bijvoorbeeld een slechte conditie, waardoor hij of zij onvoldoende lichaamsbeweging krijgt. Gezonde voeding werkt echt als een preventief medicijn en uiteindelijk bespaar je heel veel geld aan dierenartskosten en medicatie op latere leeftijd. Hieronder vind je onze tips voor een gezond kattendieet!

Kies voeding met een hoog vleesgehalte

Katten zijn vleeseters. Dit betekent eigenlijk gewoon dat ze vlees moeten eten om gezond te blijven. Er bestaan tegenwoordig ook vegetarische en zelfs veganistische diëten voor katten, maar daar zijn wij absoluut geen fan van. Zoek brokjes of natvoer met een hoog percentage vlees en pas op voor gevaarlijke stoffen in kattenvoer.

Kies uitgebalanceerd voedsel

Leer jezelf aan dat je de etiketten leest en ook leert begrijpen. Pak eens een pak kattenbrokjes of een blikje kattenvoer en kijk naar de ingrediënten die er in zitten. Weet je niet wat een ingrediënt precies inhoud? Zoek het dan eens op. Je zal je verbazen in wat er allemaal verwerkt wordt in kattenvoer!

Vermijd giftige planten

Er is een hele lijst met giftige planten voor katten. Pas goed op dat jouw kat er niet (teveel) van eet. Eigenlijk kun je het beste de kat gewoon kattengras geven, maar moet het van de rest van de kamerplanten gewoon afblijven. Dit is doorgaans niet erg goed en in grote hoeveelheden kan het zelfs schadelijk zijn. Let hier dus goed op.

Let goed op de specifieke behoeften van de kat

Elke kat is weer een klein beetje anders en reageert anders op eten. De ene kat haalt zijn of haar neus op voor droogvoer, de ander smult er van. Let goed op de dieetwensen van je kat. Twijfel je, raadpleeg dan altijd even een dierenarts. Zij kunnen je goed helpen.

Houd de kat op het ideale gewicht

De dierenarts kan samen met jou bepalen wat het ideale gewicht is voor een kat. Bij de ene kat is dat weer net iets anders dan bij een andere kat. Het is dan ook erg belangrijk om jouw kat goed op gewicht te houden, om er zo ook preventief voor te zorgen dat je kat op latere leeftijd niet enorm veel gezondheidsklachten krijgt. Overgewicht is écht heel erg slecht voor katten.

Zorg dat je kat voldoende water krijgt

Katten krijgen meestal het grootste deel van hun hydratatie van dieren die ze jagen, dus ze zijn niet geneigd om alleen genoeg water te drinken. Een waterfontein kan een kat aanmoedigen om meer te drinken omdat katten de voorkeur geven aan bewegend water.


Edwin

Edwin

Op Husl.nl schrijft Edwin over alles wat maar in hem opkomt. Niets meer, niets minder.