De verschillende soorten laadpalen en wallboxen voor thuis

Elektrisch laden laadpaal thuis

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

In 2016 reden er volgens de laatste cijfers iets meer dan 100.000 elektrische auto’s rond in Nederland. In 2020 zijn dit er al bijna 300.000. Er wordt verwacht dat elektrisch rijden de komende jaren nog explosiever gaat groeien. Deze auto’s moeten allemaal worden opgeladen. Waar veel mensen nu bij openbare laadpunten of op hun werk de elektrische auto kunnen opladen, groeit de vraag voor een laadpaal thuis. Logisch ook. Thuis opladen heeft enorm veel voordelen. Zo heb je altijd toegang tot een laadpunt, laad je de auto eenvoudig in de nacht op en rijd je elke dag met een volledig opgeladen auto. Zo haal je écht het maximale uit de plug-in hybride of volledig elektrische auto. Wil je een laadpunt thuis kopen, dan heb je de keuze uit verschillende soorten laadpalen en wallboxen. In dit artikel bekijk ik de verschillende mogelijkheden.

Verschil tussen een laadpaal en een wallbox

Op veel websites worden de termen laadpaal en wallbox door elkaar gebruikt. Er zit echter weinig verschil tussen de twee termen. Het enige echte verschil is dat een wallbox (vrij vertaald: muur doos) aan de muur wordt bevestigd. Een laadpaal staat los op een paal. Op de afbeelding hieronder zie je een voorbeeld van een laadpaal.

Soorten laadstations, laadpalen en wallboxen voor thuis

Let op – advies vooraf: Ga je een laadpaal voor thuis aanschaffen? Let dan goed op het maximale laadvermogen van de laden van de auto zelf. Stem hier je aankoop op af. Neem ook een kijkje in de meterkast (of nog beter: laat dit een elektricien doen) om te kijken of je een 1-fase of 3-faseaansluiting moet gebruiken. Een 3-faseaansluiting levert een hoger vermogen dan een 1-faseaansluiting.

Een overzicht van de meest voorkomende types:

  • Socket: Goed geschikt wanneer je een eigen kabel wil gebruiken of wanneer je een laadstation wil plaatsen op een plek die wat meer openbaar toegankelijk is.
  • Vaste laadkabel voor thuis: Eén van de meest gebruikte keuzes voor mensen die thuis hun elektrische of hybride auto willen opladen. Een eigen laadstation uitgevoerd als wandlader of laadpaal.
  • Smart Charging: Een uitbreiding op een laadpaal en een manier om CO2 (en geld) te besparen.
  • Mobiele autoladers: Eenvoudig mee te namen lader. De auto kan met deze kabel worden opgeladen bij normale stopcontacten of de CEE stopcontacten (zie afbeelding hieronder)
CEE stekker

Waarom zou je een laadpaal voor thuis kopen?

Thuis de elektrische auto opladen heeft enorm veel voordelen. Door de explosieve stijging van elektrische auto’s op de Nederlandse wegen, groeit ook de vraag naar het opladen van auto’s. Onderweg opladen van je auto wordt steeds normaler, daardoor sta je wel regelmatig in de rij te wachten. Op het werk wordt er misschien wel ruzie gemaakt bij de laadpalen. Thuis opladen is dan echt de beste oplossing. Je hoeft nooit meer in de rij te staan bij een laadstation onderweg. Daarnaast is het ook een stuk beter en efficiënter om een auto voor langere tijd in de nacht op te laden. Het duurt namelijk vrij lang om een elektrische auto volledig op te laden. In de nacht staat de auto normaal gesproken toch stil. Dan is het wel lekker om de auto goedkoop op te laden met een eigen laadpaal of wallbox. In de daluren is stroom bij veel aanbieders nog goedkoper ook. Je zou kunnen stellen dat je het geld van de kosten van een laadpaal thuis nog eenvoudig terugverdiend ook!

Wist je dat: DeTesla Model 3 veruit de populairste elektrische auto in Nederland is?

  1. Tesla Model 3
  2. Mitsibushi Outlander
  3. Hyundai Kona
  4. Tesla Model S
  5. Volvo V60 (bron: Rijksoverheid)

Edwin

Edwin

Op Husl.nl schrijft Edwin over alles wat maar in hem opkomt. Niets meer, niets minder.