Achluofobie, angst voor duisternis: symptomen, oorzaken

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

Achluofobie is de angst voor duisternis en donkere plekken. Kinderen zijn bijvoorbeeld bang voor monsters onder het bed en kunnen niet slapen zonder dat er een lichtje brand op de kamer. Volwassenen die lijden aan achluofobie kunnen bang zijn om in de nacht of avond alleen over straat te lopen. De angst kan met behandeling van een psycholoog of therapeut worden beperkt en in sommige gevallen zelfs volledig verdwijnen.

Achluofobie

Achluofobie is de angst voor donker en duisternis. Deze fobie komt voornamelijk bij kinderen voor en in mindere mate bij volwassenen. Angst of bang zijn voor duisternis heeft meestal niet veel te maken met de duisternis zelf, maar met de mogelijke gevaren die zich kunnen voordoen in het donker. Een bepaalde angst voor donkere ruimten is normaal bij kinderen. Meestal komt achluofobie niet voor bij kinderen onder de twee jaar, de fobie wordt pas op latere leeftijd aangewakkerd. Als de fobie voor duisternis pathologisch (ziekelijk) wordt dan wordt de angst pas achluofobie genoemd. Deze angst wordt ook wel nyctofobie of lygofobie genoemd. Als deze angst bij kinderen of volwassenen ernstige vormen aanneemt kan het leven van de patiënt ernstig beperkt worden. Slapen wordt een stressvolle aangelegenheid en kinderen zullen minder snel op kamp willen of bij vriendjes willen slapen. Volwassenen durven, in ernstige gevallen van achluofobie, in de avond of nacht niet over straat te lopen omdat ze bang zijn voor de (zelf ingebeelde) gevaren in het donker. Kinderen die bang zijn voor monsters onder het bed vallen ook onder deze irrationele fobie.

Oorzaak van de angst

Er zijn meerdere reden waarom achluofobie kan ontwikkelen. In sommige gevallen is het een reactie op een nare gebeurtenis in de duisternis of een trauma. De patiënt is bang dat de gebeurtenis zich weer herhaalt. In andere gevallen kan de angst voor duisternis plots opkomen als ze bijvoorbeeld alleen over straat lopen en in gedachten allerlei nare gebeurtenissen inbeelden die kunnen gebeuren in het donker. Overvallen, vechtpartijen en het kijken naar negatieve gebeurtenissen op de televisie die zich in het donker afspelen kunnen triggers zijn voor achluofobie.

Symptomen achluofobie

Het denken aan gevaren in het donker (monsters in de kamer, overvallen worden op straat etc.) een paniekaanval veroorzaken bij de patiënt. Als iemand in het donker loopt of in het donker moet slapen dan kunnen zich de volgende symptomen voordoen:

 • Transpireren
 • Verhoogde hartslag (de angst/het gevoel om dood te gaan komt hier soms vandaan)
 • Verhoogde bloeddruk
 • Intense angst
 • Warrigheid
 • Emotionele stress
 • Slapeloosheid

Behandeling van achluofobie

De behandeling van deze fobie varieert per patiënt en is daarnaast zeer afhankelijk van de leeftijd. Bij een deel van de patiënten is de fobie niet altijd aanwezig en valt deze zonder medicatie of behandeling te overwinnen. Bij het overgrote deel is een behandeling noodzakelijk om van de angst af te komen. De volgende behandelingen zijn effectief bij achluofobie:

 • Hypnotherapie
 • NLP (Neoro-Linguistic Programming)
 • Cognitieve gedragstherapie
 • Praten met een psycholoog of specialist. Praten kan helpen om een fobie te erkennen en om te realiseren dat de fobie irrationeel is. Het onder controle houden van de fobie is het einddoel van deze sessies.
 • Oefeningen ter ontspanning voor thuis. Dit kunnen ademhalings- en ontspanningsoefeningen zijn.
 • Voorschrijven van rustgevende medicatie
 • Desensibilisatietherapie
 • Exposure-therapie

Tot slot

Angst voor donkere plekken en duisternis is een serieuze psychologische aandoening en moet niet worden genegeerd. Het is niets om u voor te schamen; meer mensen lijden aan achluofobie. Het is aan te raden om bij de eerste symptomen, die zich voordoen in het donker, direct een arts of specialist in te schakelen. Dit om te voorkomen dat de symptomen verergeren en uw slaapritme er onder gaat lijden. De hulp van vrienden en familie is essentieel bij achluofobie. Het ‘pesten’ van mensen die bang zijn in het donker werkt averechts. Kent u iemand die hieraan lijdt? Praat er over met de persoon en zoek eventueel samen met de persoon medische hulp. Met de bovenstaande behandelingen kan de angst relatief makkelijk onder controle worden gehouden of zelfs volledig wegblijven.


Edwin

Edwin

Op Husl.nl schrijft Edwin over alles wat maar in hem opkomt. Niets meer, niets minder.

2 gedachten over “Achluofobie, angst voor duisternis: symptomen, oorzaken”

 1. Hey, ik moest voor een school opdracht opzoeken wat “achluofobie” is, en deze side heeft me heel goed geholpen. Ik ben zeer tevreden over deze side, de in deling is zo goed en veel informatie. Zeer bedankt hier voor.
  Ik hoop dat je nog een fijne dag hebt.
  Bye!

  • Hoi!

   Bedankt voor je bericht. Heel leuk dat je het even laat weten! Succes met je schoolopdracht!

   Met vriendelijke groet,
   Edwin

Reacties zijn gesloten.