Bitcoins kopen met iDEAL: Dit zijn de beste opties!

Bitcoins kopen met iDEAL

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

“Investeren in crypto”. Veel mensen die ik spreek vinden deze drie woorden zowel spannend als verwarrend. Het is tegenwoordig erg hot om te investeren in cryptovaluta, waarvan Bitcoin wordt gezien als de moeder der cryptocurrency. Het is inderdaad erg spannend! Toch begrijp ik de verwarring wel. Wie nog nooit iets met cryptocurrency, Bitcoin, gedecentraliseerde grootboeken en blockchain te maken heeft gehad, komt plots in aanraking met veel nieuwe dingen. Toch is het helemaal niet zo moeilijk als het lijkt. Bitcoin kopen is zelfs erg simpel; je kan zelfs Bitcoins kopen met iDEAL.

Wat is Bitcoin?

Bitcoin werd in 2009 gelanceerd door een – nog steeds anonieme maker – persoon of groep personen onder de naam Satoshi Nakamoto. Om het gehele concept van Bitcoin en crypto uit te leggen is dit artikel helaas te kort. Ga je starten met crypto, dan is het wellicht verstandig om je eerst te verdiepen in termen zoals blockchain, cryptocurrency en Bitcoin. Heel kort samengevat:

Bitcoin is een gedecentraliseerde digitale valuta. Er is geen centrale beheerder van Bitcoin aanwezig. Bij écht geld (ook wel fiat geld genoemd) kunnen banken / overheden beslissen om geld bij te drukken. Bij Bitcoin kan dit niet. Er is geen instantie die dit kan beslissen. De munt ontstaat door een proces dat minen wordt genoemd. Hierbij wordt gebruik gemaakt van de rekenkracht van een computer, die via een peer-to­-peer netwerk met elkaar zijn verbonden. Nadat een nieuwe munt is uitgerekend keuren de computers in het netwerk dit goed en wordt dit vastgelegd in de blockchain. Zo ontstaat een lange ketting met gegevens die voor iedereen inzichtelijk zijn.

Wat is iDEAL?

iDEAL werd in 2005 gelanceerd. Er ontbrak in die tijd nog een goede manier om online betalingen te verrichten. Hoewel er wel een aantal alternatieven aanwezig waren online, werd nog geen van deze methode groots geaccepteerd. iDEAL wilde daar verandering in aanbrengen. Dit is het bedrijf gelukt ook.. en hoe! Het is tegenwoordig dé standaard voor online betalingen in Nederland. Je kan er online mee betalen, direct vanaf je eigen Nederlandse bankrekening. Tegenwoordig stuurt de overheid zelfs facturen met daarop een QR-code, die je direct via iDEAL laat betalen. Het is dan ook geen wonder dat mensen deze methode prefereren als zij online cryptovaluta kopen.

Goed om te weten: Je kan ook stukjes Bitcoin kopen, bijvoorbeeld 0,01 BTC of 0,005 BTC.

De verschillende opties voor het kopen van Bitcoin met iDEAL

Omdat iDEAL gezien wordt als de Nederlandse standaard op het gebied van betalingen, is het ook een hele populaire methode om cryptovaluta mee te kopen. Bitcoin kopen met iDEAL kan dan ook op meerdere manieren en plekken gedaan worden. Per optie zijn er weer verschillende voordelen en nadelen. Hieronder bekijk ik een aantal opties.

Op een exchange kopen

De meeste mensen kopen cryptovaluta via een exchange of een broker (optie 2). Een exchange brengt eigenlijk – simpel gezegd – de vraag en het aanbod samen. Als jij bijvoorbeeld 0,01 BTC (de afkorting van Bitcoin) wilt kopen, dan brengt de exchange dit samen met iemand die 0,01 BTC wilt verkopen. Bij een geslaagde transactie pakt de exchange een klein percentage als vergoeding van het totaalbedrag. Wil je op een exchange handelen, dan kan je bij sommige websites eerst euro’s kopen met iDEAL, om dit vervolgens weer om te zetten in crypto, zoals BTC.

crypto exchange

Via een broker kopen

Naast de exchanges zijn er ook brokers. Deze handelaren zijn niet in het bezit van crypto, maar bemiddelen tussen de koper en de exchange. Een exchange bezit wél crypto zelf. Een transactie bij een broker werkt ongeveer als volgt:

Jij (de koper) geeft aan dat je 0,01 BTC wilt kopen. De broker geeft aan dat dit op het moment €450 gaat kosten. Jij gaat akkoord.  De broker koopt vervolgens via de exchange 0,01 BTC in en stort deze op jouw account. Jij betaalt €450. De broker kan in dit geval zelf bepalen wat voor bedrag hij vraagt. Een goede broker is transparant in de kosten, maar dat gebeurt niet altijd even netjes. Het is dus altijd handig om zelf ook even de prijzen op de exchanges te controleren, voordat je met een broker in zee gaat. Het voordeel is vaak wel dat de broker een heel fijn en gebruiksvriendelijk interface heeft. Nadeel is dat je – meestal – teveel geld neer moet leggen voor een stukje Bitcoin.

Vragen en antwoorden

Ik begrijp dat dit artikel wellicht wat vragen op kan roepen. Hieronder vind je een aantal veelgestelde vragen met daarbij mijn antwoord:

Wat is het verschil tussen een exchange en een broker?

Heel kort door de bocht: Een exchange bezit zelf crypto, een broker die bemiddelt voor je op een exchange.

Moet ik per se 1 hele Bitcoin kopen

Nee hoor je kan ook een deel kopen. Je kan Bitcoin opsplitsen tot 8 cijfers achter de komma. Je bepaalt zelf hoeveel je wilt kopen!

Wat is de afkorting van Bitcoin?

Bitcoin wordt afgekort als BTC. Dit is ook het ticker symbol waar deze valuta onder wordt verhandelt op de exchanges.

is iDEAL de beste methode voor het kopen van crypto?

Voor Nederlanders vind ik crypto kopen met iDEAL zeker één van de beste (zo niet beste) methode. Er zijn alternatieven, maar als je bijvoorbeeld nog geen crypto bezit, dan is een start maken met euro’s via iDEAL wel een hele goede optie.


Edwin

Edwin

Op Husl.nl schrijft Edwin over alles wat maar in hem opkomt. Niets meer, niets minder.