De kleuren van snot en slijm: geel, groen, zwart en rood

Kleur snot en slijm

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

Snot, slijm, loopneuzen en post nasale drip. Het klinkt allemaal vies, maar wist u dat de kleur van het snot en slijm u veel kan vertellen over wat er gaande is in uw lichaam? De kleur van het snot kan aanwijzingen geven wat de oorzaak is van uw loopneus of waarom u slijm ophoest. Snot kan helder, wit, geel, groen, bruin, rood of grijs zijn. Zo kan een groene kleur snot wijzen op een bacterie- of schimmelinfectie. Wat zegt de kleur slijm verder over uw gezondheid?

Soorten slijm

Mucus betekent in het Latijn slijm. Op verschillende plekken in het menselijk lichaam is slijm aanwezig, onder andere in de neus en luchtwegen. De functie van slijm is stoffen die het lichaam als vreemd kenmerkt uit het lichaam te weren. Slijm kunnen we opsplitsen als snot, slijm, sputum en post nasale drip. De kleur kan een goede indicatie geven voor een diagnose maar is nooit definitief. Bij twijfel of aanhoudend overmatig slijm produceren en een vreemde kleur snot dient u ten alle tijden een arts te raadplegen.

  • Snot: een slijmerige afscheiding door het slijmvlies van de neus
  • Sputum: Slijm dat uit de diepe luchtwegen wordt opgehoest
  • Post nasale drip: Een teveel aan slijm vanuit de neusholte tot achteraan de keel. Een ophoping achter in de keel kan er voor zorgen dat er veel met de keel moet worden geschraapt of dat het slijm regelmatig moet worden weggeslikt.

Het nut van slijm en snot

Het menselijk lichaam zit er vol mee. Ook als u niet verkouden bent heeft u hiermee te maken. Slijm en snot bestaat grotendeels uit water, maar bevatten ook behulpzame stoffen. Zo bevat het antilichamen die tegen virussen tegenhouden, enzymen tegen indringers van het lichaam en eiwitten. Een mens produceert dagelijks maar liefst een tot anderhalve liter snot dat normaal gesproken via de keel of maag weggewerkt wordt. Pas als de kleur, hoeveelheid, textuur of samenstelling ervan verandert wordt het opgemerkt. Gele of groene snot hoeft niet direct te duiden op een virus.

Wat betekenen de kleuren van mijn snot en slijm?

De kleur en textuur van uw slijm of snot geven aan wat er speelt in uw lichaam. Het kan bijvoorbeeld aangeven dat u last heeft van een virus, infectie of andere klachten waar u een dokter voor moet bezoeken. De volgende kleuren slijm en snot komen het meeste voor:

Helder slijm

Gewoon en gezond snot en slijm is een beetje doorzichtig en kleurloos en heeft de textuur vergelijkbaar met lijm. U heeft hoogstwaarschijnlijk geen infectie of virus als de snot gewoon helder is. Zolang u niet teveel of te weinig snot of slijm aanmaakt is er niet veel aan de hand. Zodra u teveel aanmaakt is de meest logische oorzaak een allergie.

Wit slijm

Snot met een witte of witachtige kleur heeft vaak als oorzaak dat u teveel zuivel producten heeft gegeten of gedronken. Het vet in deze producten kan het slijm dikker maken en het voelt plakkeriger aan. Als u een verkoudheid of een infectie heeft opgelopen dan kan een mindering van zuivelproducten helpen om beter te ademen. In andere gevallen is deze kleur geen reden om groot alarm te slaan.

Geel slijm

Geel snot kan betekenen dat u een virus of een infectie aan de bijholte heeft. Licht of fel geel slijm betekent vaak dat uw lichaam tegen een infectie aan het vechten is (in de meeste gevallen een verkoudheid). De kleur van het slijm is meestal feller en zal na een aantal dagen een stuk donkerder worden. De bacterie genaamd Staphylococcus aureus maakt een goudachtig soort slijm aan. Donkergeel slijm kan betekenen dat u te maken hebt met bronchitis of een andere infectie die zich manifesteert in de borst. Geel slijm ophoesten of via de neus uitscheiden hoeft niet perse te betekenen dat u een arts in moet schakelen, omdat het lichaam enkel tegen een infectie aan het vechten is. Er is geen directe genezing voor een verkoudheid. Als de symptomen langer dan een week aanhouden of na enkele dagen erger worden met koortsverschijnselen dan is het wel raadzaam om een arts te raadplegen.

Groen slijm

Groen slijm is een teken van een bacterie- of een schimmelinfectie. De groene kleur wordt gemaakt door een type witte bloedcel. Deze cellen in het bloed worden ook wel leukocyten genoemd en hebben als functie afweer tegen alles wat lichaamsvreemd is. In verhouding zitten er veel minder witte bloedcellen in het bloed van de mens vergeleken met de rode bloedcellen. Witte bloedcellen zijn wel weer een stuk groter als de rode bloedcellen. Deze bloedcellen zijn een zeer belangrijk component van het immuunsysteem en leven gemiddeld twee dagen in ons bloed. Het lichaam breekt daarna de oude cellen af en vervangt ze voor nieuwe. Als deze bloedcellen doodgaan dan laten ze een groen pigment los. Als dit pigment gemixt wordt met het slijm zal dit dezelfde kleur aannemen. Over het algemeen is de kleur de eerste dagen van de bacterie- of schimmelinfectie lichtgroen en zal snel overgaan naar een donkere kleur groen. Als deze symptomen een week aanhouden of na enkele dagen erger worden door bijvoorbeeld koortsverschijnselen zoals ophoesten van slijm, hoofdpijn en druk op de borst dient er een arts geraadpleegd te worden. Antibiotica kan een oplossing zijn.

Blauw slijm

In zeldzame gevallen (1 op de 10.000) kan het snot een blauwe kleur krijgen. De kans dat het komt door een bacterie genaamd Pseudomonas pyocyanea is groot. Als uw snot blauw is dan is het vaak een infectie en moet u de dokter direct raadplegen. Ook het opsnuiven van blauw poeder of iets anders met blauwe kleurstoffen kan de oorzaak zijn. Dit kan ook een oorzaak zijn voor paarse en andere exotische kleuren slijm in het lichaam. In dat geval zal het met enkele dagen zijn normale kleurloze en heldere kleur terugkrijgen.

Bruine/rode/roodbruine slijm

Als een van deze kleuren aanwezig is in uw snot of slijm is dit vaak een teken van de aanwezig van bloed. Zodra bloed gemixt wordt met het slijm geeft dit een rood- of bruinachtige gloed. Dit hoeft niet altijd een reden te zijn om groot alarm te slaan. Het kan betekenen dat de sinusholtes ontstoken zijn en lichtjes zijn gaan bloeden. Ook een schaafplek in de neus kan de oorzaak zijn, omdat de kleine bloedvaten in de neus snel kunnen breken of springen. Dit gebeurt vaak als de lucht in uw omgeving te droog is. Een neusspray kan dan uitkomst bieden om uw neusholte vochtig te houden. Als de symptomen langer dan een week aanhouden of u heeft de symptomen van koorts ernaast dient u wel direct een arts te raadplegen. Als u rood of roze slijm ophoest kan het een teken zijn van onder andere bronchitis. Raadpleeg in het geval van ophoesten van bloed altijd een medisch expert. Een bruine kleur slijm is vaak een teken dat u een roker bent. Minder roken of stoppen met roken is hiervoor een oplossing. De huisarts kan u hier vaak gratis mee helpen.

Zwart of grijs slijm

Deze kleur komt vaak voor bij mensen die veel afvalstoffen, die in de lucht hangen, inademen. Als u bijvoorbeeld smog in grote steden inademt komt dit langs het slijm in het lichaam. Dit slijm zal er alles aan doen om er voor te zorgen dat de stoffen niet verder in het lichaam terecht komen. Als er as, rook of stof in de ingeademde lucht zit dan kan dit zich hechten aan het slijm en een zwarte of grijsachtige kleur veroorzaken.


Edwin

Edwin

Op Husl.nl schrijft Edwin over alles wat maar in hem opkomt. Niets meer, niets minder.