Hoe installeert u Facebook Messenger en wat kunt u ermee?

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

Facebook Messenger is een gratis berichtendienst voor smartphones en tablets. U kunt met deze applicatie gratis bellen en berichten sturen naar uw contacten. Sinds juli 2014 is het niet meer mogelijk om via de Facebook app te chatten en moet u verplicht de berichten applicatie downloaden. Gratis bellen naar vrienden werkt in combinatie met uw huidige databundel en er zijn geen extra kosten aan verbonden. Per maand chatten er ruim 200 miljoen mensen per maand met deze app. Hoe werkt Facebook Messenger en is het een goed alternatief voor Whatsapp?

Stopt Facebook Messenger op de iPad en andere mobiele apparaten?

Vanaf 29 juli 2014 kunt u niet meer chatten op Facebook via de bijbehorende app op tablets als de iPad, Samsung Tablets en telefoons als de iPhone en andere smartphones. Facebook stopt met het aanbieden van deze functie in de applicatie zelf en heeft het opgesplitst in een aparte app: Facebook Messenger. Het bedrijf Facebook kiest ervoor om mensen de losse app te laten gebruiken. U kunt nog steeds gebruik maken van de chat en uw huidige contacten en gesprekken zullen gewoon bewaard blijven. U krijgt nog steeds op de ouderwetse manier te zien als er een chatbericht binnen is gekomen, maar om te reageren moet u de nieuwste Messenger downloaden via bijvoorbeeld de Appstore of de Google Play store. Volgens recente cijfers van Facebook chatten ruim 200 miljoen mensen per maand met de originele applicatie van Facebook.

Wat kunt u met deze chat app?

Facebook Messenger is een gratis berichtendienst voor smartphones en tablets als de iPad. Het is een manier om niet te hoeven betalen voor sms-verkeer. Via deze applicatie kunt u:

 • Berichten sturen
 • Foto’s delen
 • Groepsgesprekken starten
 • Gratis bellen, zelfs met mensen in andere landen
 • Stickers sturen
 • Zien welke vrienden online zijn
 • Foto’s in de app maken en opsturen

Wat kost het en waar kan ik het downloaden?

Facebook is en blijft een gratis dienst. Door de reclame die u aan de zijkant en op uw tijdlijn ziet kan Facebook de kosten voor de website betalen. Er zijn een aantal functionaliteiten binnen de Facebook Messenger App waar u voor moet betalen via uw eigen provider. U kunt bijvoorbeeld gratis bellen naar uw Facebook vrienden als u een WIFI verbinding. Heeft u geen WIFI verbinding en belt u naar een vriend dan zijn de standaard datakosten van toepassing. Dit is ook van toepassing op de berichten die u stuurt. Gelukkig hebben de meeste telefoonproviders goedkope en hoge databundels. U kunt de chatapplicatie downloaden in de Appstore voor uw iPad, iPhone en iPod en andere apparaten die de app ondersteunen van het merk Apple. Voor Android toestellen kunt u de app vinden in de Google Play store. Windows gebruikers voor telefoons kunnen de applicatie vinden in de Windows Phone Store. De app is ook beschikbaar voor BlackBerry.

Hoe installeer ik Facebook Messenger op iOS?

Hieronder vindt u een stap-voor-stap uitleg om de applicatie te downloaden voor de iPhone, iPad en iPod Touch.

 1. Ga naar de Appstore
 2. Zoek rechts bovenin naar “Facebook Messenger”
 3. Druk op GRATIS bij Messenger door het bedrijf Facebook Inc.
 4. Druk op INSTALLEREN
 5. Voer uw Apple ID-wachtwoord in voor de iTunes Store
 6. Druk op de home knop en open de app
 7. Als u al bent ingelogd op de originele app kunt op DOORGAAN drukken
 8. Log in met Emailadres of telefoonnummer en wachtwoord

Hoe installeer ik Facebook Messenger op Android?

Hieronder vindt u een stap-voor-stap uitleg om de applicatie te downloaden voor Android toestellen als de Samsung Galaxy lijn e.a.:

 1. Ga naar de Google Play Store
 2. Druk op het vergrootglas rechts bovenin en zoek naar Facebook Messenger
 3. Druk op Messenger door het bedrijf Facebook
 4. Open de app op uw bureaublad
 5. Als u al bent ingelogd op de originele app kunt op DOORGAAN drukken
 6. Log in met Emailadres of telefoonnummer en wachtwoord

Hoe maak ik een account aan?

U kunt zich op meerdere manieren registreren op Facebook. Het makkelijkste kunt u zich via Facebook.com aanmelden door uw naam, geboortedatum, geslacht en emailadres in te vullen. U kunt zich ook aanmelden via de Facebook Messenger applicatie door op: “Niet op Facebook” te drukken. De browser van uw tablet of telefoon zal openen en u kunt zich aanmelden via emailadres of telefoonnummer. Uw geboortedatum is alleen voor u zichtbaar. Later kunt u bepalen of u deze, en andere, informatie wilt delen met uw contacten.

Hoe kan ik gratis bellen?

Facebook Messenger is naast een dienst om te chatten en berichten te sturen ook een VoIP dienst (Voice over iP oftewel spraak over datanet). Dit betekend dat u gratis kunt bellen als beide vrienden beschikken over de Facebook Messenger app. Ook dient u beschikking te hebben over telefoon of tablet met goede WIFI of minimaal een 3G verbinding om een goed gesprek te kunnen voeren. U betaald alleen de datakosten als u niet op een WIFI verbinding zit. Deze kosten vallen binnen uw databundel van de provider. Om een vriend te bellen vanaf uw iPad:

 1. Open Messenger
 2. Meld aan via emailadres of wachtwoord
 3. Druk op de vriend of het gesprek
 4. Druk op het telefoonicoontje rechts bovenin (een blauw telefoontje betekend dat uw vriend beschikbaar is, een grijs telefoontje betekend dat uw contact tijdelijk niet beschikbaar is)
 5. Voer uw gratis gesprek

Chat Heads

In de mobiele applicatie van Facebook Messenger heeft u te maken met de Chat Heads. Dit zijn ronde profielfoto’s van uw contacten die aan de rechterkant van het scherm verschijnen. Deze foto’s blijven ook staan als u een andere app gebruikt of u zich in het hoofdscherm begeeft. U kunt een Chat Head verwijderen door deze vast te houden en naar het kruisje toe te slepen onderaan uw scherm. Als u op een foto drukt dan komt u automatisch in een gesprek uit met de persoon achter de foto.

Is Facebook Messenger een goed alternatief voor Whatsapp?

Facebook Messenger wordt door 200 miljoen mensen per maand gebruikt en is de nummer 1 keuze geworden voor berichten naast de gratis dienst Whatsapp. Veel gebruikers van Whatsapp maken zich zorgen over de privacy die de berichtendienst biedt en willen daardoor overstappen naar een andere service. Gezien de overname van Whatsapp door Facebook is dit niet de beste keus mocht de gebruiker deze twijfels hebben. Een groot voordeel van Facebook Messenger is dat de meeste vrienden een account hebben op Facebook en dus al (in)direct gebruik maken van deze berichtendienst. Het bereik van Facebook Messenger is groot en daardoor stappen mensen veelvuldig over van het oude en vertrouwde Whatsapp naar het nieuwe Messenger.


Edwin

Edwin

Op Husl.nl schrijft Edwin over alles wat maar in hem opkomt. Niets meer, niets minder.