Hoe kan je het formaat van een afbeelding wijzigen? Meerdere opties!

Afbeelding grootte

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

Onderzoek wijst uit dat mensen de voorkeur geven aan afbeeldingen op een website in plaats van alleen tekst. Het is aan de ene kant erg belangrijk om afbeeldingen van hoge kwaliteit te gebruiken, maar aan de andere kant ook belangrijk dat bezoekers een snelle website te zien krijgen. Als bezoekers meerdere afbeeldingen moeten inladen die tientallen mb’s groot zijn, haken ze snel af. De meeste foto’s zijn echter wel enorm groot qua mb, maar ook qua formaat. Gelukkig kun je snel en eenvoudig het formaat wijzigen van een afbeelding. Dit kan op meerdere manieren. Zo kun je online een foto verkleinen met handige tools of dit met software op een pc of laptop aanpassen. In dit artikel lees over meerdere beschikbare opties!  

Fysieke afmeting vs. Geheugengrootte

In deze blog wordt gesproken over twee soorten groottes op het gebied van afbeeldingen; de fysieke afmeting en de geheugengrootte. De fysieke afmeting verwijst naar de pixelafmeting van een foto, bijvoorbeeld 500×500. De geheugengrootte verwijst naar de ruimte die de foto inneemt, bijvoorbeeld 4,6mb of 234kb.

Online formaat van een afbeelding wijzigen

Stel je hebt een prachtige fotoshoot laten maken voor je website. De fotograaf levert de foto’s aan die hij heeft gemaakt met zijn nieuwe Sony camera. De kwaliteit is geweldig, maar het afbeeldingsformaat is 6000×4000 en de foto’s zijn bijna 5mb groot. Dit is veel te groot voor op een website. 6000×4000 is helemaal niet nodig. Je gaat dan op zoek naar een manier om de foto te verkleinen met een online tool.

Befunky

Een van de bekendste online tools om een afbeelding mee te wijzingen. Je upload simpel een foto naar de website en kiest daar de gewenste afmetingen in px. Je ziet in de editor live het effect van het wijzigen van het formaat. Daarnaast biedt Befunky meerdere handige tools om een foto simpel te bewerken.

Canva

Canva wordt enorm veel gebruikt. Zij bieden naast een image resizer ook meerdere stockfoto’s aan, die je mag gebruiken als je een goedkoop abonnement afsluit. Ook deze tool werkt online. Als je in de online editor omgeving bent, zie je linksboven de optie om het formaat te wijzigen van de afbeelding. Ook hier geef je het gewenste formaat in px aan.

BIRME

De afkorting BIRME staat voor Bulk Image Resizing Made Easy. Ook deze tool werkt volledig online. Het voordeel van BIRME Is dat het helemaal gratis is en dat je meerdere afbeeldingen tegelijk kan aanpassen.

Op de computer via software formaat aanpassen

Maak je vaak gebruik van afbeeldingen voor jouw online projecten of sociale media? Dan is het wellicht handig om zelf software te kopen of installeren om foto’s mee te wijzigen. Het bekendste programma is absoluut Photoshop. Tegenwoordig kan je een online maandelijks abonnement nemen op Adobe software. Zo kan je goedkoop gebruik maken van software zoals Photoshop, Lightroom en Lightroom Classic. Zo krijg je meerdere tools om het formaat van een afbeelding te wijzigen. Daarnaast zijn er nog talloze handige tools die je kan downloaden, van gratis tot betaalde versies.


Edwin

Edwin

Op Husl.nl schrijft Edwin over alles wat maar in hem opkomt. Niets meer, niets minder.