Homeopathie bij braken (overgeven) en misselijkheid

Photo by Francisco Gonzalez on Unsplash

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

Braken is een symptoom, geen ziekte, dat voorafgegaan wordt door een gevoel van misselijkheid. Er zijn veel aandoeningen die braken tot gevolg kunnen hebben. Vrijwel alle spijsverteringsstoornissen kunnen braken als symptoom hebben, maar ook psychische factoren als angst en nervositeit, reisziekte migraine en teveel alcohol kunnen braken veroorzaken. Homeopathie wordt ingezet voor inwendig gebruik in tablet- en druppelvorm bij zowel volwassenen als kinderen.

Braken

Braken (ook wel overgeven of kotsen genoemd) is in de meeste gevallen een beschermende maatregel van ons lichaam. Het wil zich van iets verkeerds ontdoen. Een van de meest voorkomende oorzaken van braken is te veel of te haastig eten. Braken is echter niet altijd een teken van een overvolle maag. Het kan bijvoorbeeld ook en gevolg zijn van een voedselvergiftiging, van het eten van onverteerbaar voedsel of voedsel dat slecht verdragen wordt (bijvoorbeeld regelmatig zware of te vette voeding). Ook kan het zo zijn dat braken of misselijkheid het gevolg zijn van een overgevoeligheid voor bepaalde voedingsmiddelen. In dat geval zullen de verschijnselen bijna altijd voorkomen na het eten van die voedingsmiddelen. De stoffen waar mensen het meest overgevoelig voor zijn:

  • Koemelk
  • Kippenei-eiwit
  • Sinaasappelsap
  • Tarwe

In zo’n geval zal nader onderzoek moeten bepalen om welke voedingsmiddelen het precies gaat. Aanpassingen in het dieet kan braken en misselijkheid in veel gevallen dan voorkomen. Doe dit in overleg met een voedingsdeskundige of huisarts. Een ander bekend verschijnsel dat overgeven kan veroorzaken is reisziekte. Sommige mensen hoeven maar een paar minuten in de auto, in een vliegtuig of op een boot te zitten en ze zijn al misselijk en moeten in sommige gevallen ook direct overgeven.

Migraine en braken

Bij migraine kan braken op regelmatige tijden terugkomen. Migraine is vaak een erfelijke aandoening. Voordat de hoofdpijn begint, krijgt men last van duizeligheid, problemen met zien, een zwak gevoel en misselijkheid. Ook wanneer de migraine doorzet kan men last houden van misselijkheid en braken. Homeopathische geneesmiddelen worden ingezet bij mensen die veel last hebben van migraine.

Kinderen en overgeven

De aanwezigheid van wormen in het spijsverteringskanaal kan bij kinderen een oorzaak zijn van braken, wanneer geen andere oorzaken kan worden gevonden. Handen wassen voor het eten en na het toiletbezoek voorkomt verdere infectie met wormen voor een groot gedeelte.

Wat te doen?

Als het braken niet al te hevig is, kan het beste de eerste uren niets gegeten of gedronken worden. Daarna kunt u voorzichtig beginnen met om elke tien minuten een beetje water of (slappe) thee te nemen. Wordt daarna niet direct weer gebraakt, dan kan die hoeveelheid langzaam opgevoerd worden. Ook kleine kopjes pepermuntthee, gezoet met wat honing, kunnen helpen de misselijkheid en het braken te verdrijven

Wanneer een arts raadplegen?

Bij hevige braakaanvallen moet u altijd eerst u huisarts raadplegen voordat u begint met zelfmedicatie. Daarnaast moet u een arts raadplegen als:

  • Er bloed in het braaksel zit: te herkennen aan een rode of zwarte kleur of koffiekleur. Dit kan duiden op een inwendige bloeding.
  • er sprake is van herhaaldelijk en hevig braken bij jonge kinderen of bejaarde mensen. Dit kan gevaarlijk vochtverlies veroorzaken.
  • Men regelmatig braakt, bijvoorbeeld meermalen per week, terwijl men niet zwanger is

Homeopathie en braken

Als er sprake is van hevig, frequent of langdurig braken kan snel een toestand van uitdroging ontstaan. Dit is een levensbedreigende situatie voor kleine kinderen en bejaarde mensen. Roep in die gevallen zo snel mogelijk de hulp van een arts of deskundige in. Bij dreigende uitdroging kan het beste een mengsel van water, zouten en suiker gegeven worden. Dit kunt u ook bij de apotheek of drogist in poedervorm kopen.

Hoofdmiddel bij braken

Als hoofdmiddel bij braken wordt het homeopathische middel Okugest ingezet. Deze tabletten van het merk VSM. Als u last heeft van misselijkheid, diarree of een opgeblazen gevoel werken deze tabletten verlichtend. Ook heeft Okugest een positief effect op de spijsvertering. Okugest kunt u in de drogist of apotheek kopen. Per tablet van 250mg bevat Okugest: Okoubaka aubrevillei D3 50 mg, Arsenicum album D12 25 mg, Carbo vegetabilis D6 25 mg, Croton tiglium D6 25 mg, Veratrum album D12 25 mg. Hulpstoffen: cellulose (E460), melksuiker en magnesiumstearaat (E572) en talk (E553b).

Braken bij kinderen

Als het overgeven bij kinderen door een maagdarmstoornis wordt veroorzaakt kunt u het homeopathische geneesmiddel Kindigest geven. Deze tabletten verlichten de misselijkheid en hebben een positief effect op de spijsvertering bij kinderen. Het is een volledig natuurlijk middel en uw kind kan hier direct mee stoppen wanneer het gewenste effect is bereikt. Kindigest kunt u in van het merk VSM bij de drogist, apotheek en online drogisterijen bestellen. Per tablet van 100mg bevat Kindigest: Arsenicum album D6 20 mg, Croton tiglium D6 20 mg, Okoubaka aubrevillei D4 20 mg, Veratrum album D12 20 mg. Hulpstoffen: cellulose (E 460), magnesium stearaat (E 572) en talk (E 553b)

Hevige braakaanvallen

Als de aanvallen van misselijkheid en braken zo heftig zijn, tot galbraken aan toe, en als er geen opluchting is na het braken, kunt u Ipecacuanha D6 gebruiken. Deze homeopathische druppels kunt u enkel online bestellen. Ipecacuanha D6 wordt gebruikt bij hevig braakneigingen met een beroerd gevoel en een krampende pijn in buik of maag. Het middel is bereidt uit gedroogde delen van de braakwortel.

Braken/misselijkheid tijdens zwangerschap

Bij regelmatig braken tijdens de zwangerschap kunt u Lobelia Pentarkan inzetten. Deze druppels zorgen er voor dat misselijkheid en overgeven verdwijnen. Daarnaast vermindert het krampen en opkomend maagzuur. Het middel kunt u online bestellen bij drogisterijen. Per 100g bevat Lobelia Pentarkan: Lobelia infiata DS 10 g. Apomorphinum muriaticum DS 10 g, Carduus marianus Dl 10 g, Iris versicolor D2 10 g, Kreosotum D3 1 0 g, ethanol/aqua ad 100 g en heeft het een alcoholgehalte 57%.

Braken en maagklachten bij kater

Teveel alcohol kan kotsen (overgeven, braken) veroorzaken. Na een avond stappen of gewoon een avond met een overschot aan alcohol kan het lichaam hier in de ochtend vervelend op reageren. Het homeopathische middel Nux vomica pentarkan. Ook bij maagslijmvliesontsteking werkt dit homeopathische middel verlichtend. Per 100g bevat Nux vomica pentarkan: Nux vomica D3 10 g, Anacardium orientale D4 10 g, Arsenicum album DS 1 0 g, Centaurium erythraea Dl 1 0 g, Leonurus cardiaca Dl 10 g, ethanol/aqua ad 100 g en heeft het een alcoholgehalte 59%

Bij misselijkheid en braken door reisziekte

Bij misselijkheid en braken door reisziekte kunt u de homeopathische travelin reistabletten nemen. Dit middel kan preventief worden ingenomen en kunt u kopen van het merk VSM.


Edwin

Edwin

Op Husl.nl schrijft Edwin over alles wat maar in hem opkomt. Niets meer, niets minder.