Homeopathische geneesmiddelen bij eczeem

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

Eczeem is een jeukende uitslag, die gepaard kan gaan met rode plekken, zwelling, schilfering of de vorming van vochtblaasjes. De aandoening komt in veel verschillende vormen voor; de meest voorkomende zijn contacteczeem en constitutioneel eczeem. Eczeem is moeilijk te behandelen en bij hardnekkig vormen is er een specialist voor nodig. Een homeopathisch arts of geneesmiddel kan de aandoening genezen en bij lichte vormen kan men zelf een behandeling proberen. Homeopathische geneesmiddelen worden zowel in- als uitwendig gebruikt.

Eczeem

Eczeem is een verzamelnaam voor meerdere bekende huidziektes. Deze ziektes worden gekenmerkt door een ontsteking van de huid. De ernst en de symptomen zijn per huidziekte verschillend, maar de meest opvallende overeenkomsten zijn jeuk en een rode en droge huid. Eczeem is, in tegenstelling tot wat veel mensen denken, niet besmettelijk en u kunt bijvoorbeeld gerust in hetzelfde water zwemmen als iemand met deze aandoening. De meest voorkomende vormen zijn:

Contacteczeem

Deze vorm gaat gepaard met roodheid en jeuk en kan zowel allergisch als irritatief van aard zijn. Bij contacteczeem wordt de ontsteking uitgelokt door een stof die het afweersysteem in de huid dwars zit. Aanraking met stoffen als nikkel, chroom, geurstoffen, conserveermiddelen, haarverf, tatoeages en soorten rubber en latex kunnen de contactallergie veroorzaken. Omdat deze vorm van eczeem lijkt op de reguliere vorm kan de diagnose soms lang duren. De reguliere behandelingen gaan met Corticosteroïdhoudende zalf of crème, lichttherapie of bij ernstige vormen prednisolon.

Constitutioneel eczeem

Deze vorm wordt ook wel atopisch eczeem genoemd en treedt voornamelijk op tijdens de kinderjaren en wordt gekenmerkt door hevige jeuk. De oorzaak van constitutioneel eczeem is nog onbekend, maar een aantal factoren als erfelijkheid en allergische en niet-allergische factoren uit de omgeving hebben invloed. Een droge huid is de hoofdoorzaak van dit soort eczeem.

Hoe te behandelen

Probeert u er allereerst zelf achter te komen wat de oorzaak kan zijn van het eczeem. Komt het regelmatig terug, bent dan thuis of op uw werk met een bepaalde stof in aanraking geweest? Behandel de aangedane plekken met zachtheid. Gebruik vooral geen zeep bij het wassen, om de beschermende talglaag van de huid niet aan te tasten, en dep de huid voorzichtig droog. Pas daarna een milde, beslist ongeparfumeerde crème of een van de hierna genoemde uitwendige homeopathische producten toe.

Homeopathische behandeling

Bij hardnekkig eczeem wordt in de reguliere geneeskunde vaak gebruik gemaakt van corticosteroïd-crème gegeven dat bijnierschorshormoon (net als prednisolon) bevat. Deze crème onderdrukt wel de eczeem, maar wanneer men het gebruikt stopt, komt het eczeem vaak in verergerde vorm terug. Bij langdurig gebruik van middelen die bijnierschorshormonen bevatten kan de huid ook blijvend worden beschadigd. Minder ernstige vormen van eczeem kunnen zelf behandeld worden. Als er echter na een week nog geen enkele verbetering te zien is dient u een arts of deskundige te raadplegen. Homeopathische druppels of tabletten kunt u inzetten bij:

Droge gevoelige huid

Bij eczeem gaat een droge en gevoelige huid vaak samen met schilfering of kloofjes. Het middel Graphites Pentarkan kan uitkomst bieden. Dit homeopathische geneesmiddel bevordert het herstel van de huid, haar en slijmvliezen. Bij klachten die gekenmerkt worden door droogte van de huid wordt Graphitis Pentarkan veelvuldig ingezet. Deze tabletten kunnen drie maal daags worden geslikt.

Jeukende rode vochtblaasjes

Als er bij eczeem jeukende rode vochtblaasjes ontstaan dan kunnen Rhus Toxicondendron D6 tabletten helpen. Dit homeopathische geneesmiddel wordt gemaakt van een kleine struik genaamd gifsumak. Deze struik komt in Noord-Amerika en delen van Azië voor. Deze tabletten zorgen ervoor dat de jeuk verminderd en de huid eromheen tot rust komt.

Droog eczeem

Bij droog eczeem wordt de jeuk steeds erger dankzij warmte of water. Deze jeuk kan worden bestreden met het homeopathische middel Sulfur D6. Dit middel versnelt de rijping van zweertjes en ontstekingsprocessen. Het bevordert hierdoor het genezingsproces van de ontstoken huid en slijmvliezen.

Uitwendig gebruik

Een combinatie van een homeopathisch geneesmiddel voor in- en uitwendig gebruik valt aan te raden om eczeem te bestrijden of zelfs volledig te genezen. U kunt de volgende homeopathische oplossingen inzetten voor uitwendig gebruik tegen eczeem:

Hoofdmiddel

Bij de meeste vormen van eczeem die u zelf kunt behandelen (huisvrouweneczeem of afwashanden bijvoorbeeld) kunt u Cardiflor crème of zalf gebruiken. Deze homeopathische zalf zorgt voor een verlichting van de symptomen van eczeem en huidirritaties. Deze crème of zalf wordt verkocht bij apotheek, drogist en online webwinkels als bol.com en VSM.nl. U kunt de zalf direct aanbrengen op de geïrriteerde plek, lees van tevoren goed de bijsluiter.

Droge huid en droog eczeem

Bij eczeem of een droge huid kunnen er kloven of zweertjes op de huid ontstaan. Deze ontstaan vaak tussen de tenen of in de plooien van de huid (zwemmerseczeem is hier een voorbeeld van). Er ontstaat jeuk en als u hieraan krabt bestaat er een kans dat de ontsteking zich uitbreidt en de klachten erger worden. Bij een droge, schilferige huid veroorzaakt door droog eczeem biedt Grafiet zalf uitkomst. Ook kunt u het homeopathische geneesmiddel Calendulan klovenzalf van VSM gebruiken. De werking van beide zalven is nagenoeg hetzelfde en kunt u direct op het eczeem aanbrengen.


Edwin

Edwin

Op Husl.nl schrijft Edwin over alles wat maar in hem opkomt. Niets meer, niets minder.

1 gedachte over “Homeopathische geneesmiddelen bij eczeem”

  1. Wat te doen bij zwemmerseczeem aan de voeten, nu met vochtblaren en vreselijke jeuk.
    Ook heb ik een reservoire plekje waar het virus zich in terugtrekt. Valt dit te verwijderen? Want het keert steeds terug en in heviger mate.

Reacties zijn gesloten.