Peercoin (PPC) – Kopen en minen

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

Peercoin (PPC) is een alternatieve cryptocurrency. Deze altcoin is op veel vlakken gelijk aan Bitcoin en Litecoin, maar heeft verbeteringen toegevoegd op het beveiligingsgebied. Het kopen, handelen, de betrouwbaarheid en protocollen van Peercoin komen in dit artikel aan bod. Peercoin werkt op basis van de Proof of Work en Proof of Stake protocollen en het kopen van deze munt kan binnen enkele minuten geregeld zijn. Peercoin is een munt waarvan het minen geen hoge elektriciteitskosten met zich mee hoeft te brengen.

Peercoin

Deze digitale munt staat bekend onder de afkorting PPC en is uitgebracht in augustus 2013 door Scott Nadal en Sunny King. De code waarop de munt is gebaseerd toont veel overeenkomsten met Bitcoin. De ontwikkelaars hebben het Proof of Stake protocol geïmplementeerd en daarmee is deze munt energievriendelijker en kost het minder elektriciteit om te minen vergeleken met Bitcoin. Hoeveel munten er in totaal vrijgegeven worden is bij deze munt niet bekend. De munt is ontworpen om een inflatie te hebben van 1%.

Proof of Work

Peercoin is gebaseerd op het protocol genaamd Proof of Work. Om een munt te minen rekenen computers complexe sommen uit. Als jij de eerste bent die het laatste deel van deze virtuele som oplost krijg jij de bijbehorende munten. Het Proof of work systeem zorgt er voor dat er wordt geregistreerd wie het laatste deel van de som heeft opgelost. Deze manier van werken kost veel energie en de elektriciteitskosten zullen bij de miners oplopen. Een voorbeeld:

“Twee mensen hebben op hun pc een programma geïnstalleerd om te minen en rekenen allebei dezelfde som uit voor Peercoin. De eerste computer lost het laatste deel op van de som (ook wel block genoemd) op en krijgt daarmee de verdiende munten. Het Proof of Work protocol slaat dit alles op in een digitale cryptografische code. De persoon die de munt heeft gemined heeft nu ook het bewijs ervan. Deze code wordt gedeeld met alle andere mensen die bezig zijn met het uitrekenen van de code. De andere computers gaan nu verder aan een volgende som.”

Proof of Stake

Deze munt is gebaseerd op het protocol genaamd Proof of Stake. Dit protocol is geïmplementeerd om de beveiliging van het netwerk te verhogen. Dit is vergeleken met het protocol Proof of Work een energievriendelijkere manier van beveiligen. Je kunt munten verkrijgen of minen door middel van de leeftijd van je munten. Een kort voorbeeld:

“In mijn wallet zit 1 munt die ik heb verkregen op 1 januari 2014. Ik besluit niets met deze munt te doen en hem in mijn gedownloade wallet te bewaren. Op 31 januari is de munt beschikbaar om andere munten mee te minen. Als ik deze munt inzet dan kan ik hem een x aantal blocks niet inzetten om te minen. Ik kan hem wel uitgeven of verhandelen”
Deze toevoeging aan de PPC maakt de munt ook meer resistent tegen een 51% aanval. Dit kan gebeuren bij het Proof of Work protocol als iemand 51% van de rekenkracht in handen heeft. Vooral als er een nieuwe altcoin of cryptocoin wordt geïntroduceerd is dit een valkuil. Met het Proof of Work protocol is dit lastiger, omdat een persoon voor deze aanval naast rekenkracht ook 51% of meer van de munten daadwerkelijk in bezit moet hebben.

Kopen

Peercoin kun je kopen op meerdere websites. Het populaire Bitcoin omzetten naar Peercoin is voor Nederlanders de meest veilige optie. Je kunt deze munt daarna ook omzetten in andere alternatieve cryptomunten. Dit kun je doen bij meerdere aanbieders, die je allemaal bij Coinmarketcap kan vinden.

Minen en minten

Om Peercoin te minen moet je de officiële cliënt installeren. Daarnaast kun je er voor kiezen om de miningsoftware van CGminer te gebruiken als je gebruik wilt maken van het Proof of Work protocol. Het minen van Peercoin kan via de wallet worden ingesteld. Deze munt is geschikt om te solo minen. In de wallet van PPC kun je munten verdienen door de optie mint aan te zetten. De munten die je bezig moeten, volgens het Proof of Stake protocol, minimaal 30 dagen oud zijn om in te zetten.


Edwin

Edwin

Op Husl.nl schrijft Edwin over alles wat maar in hem opkomt. Niets meer, niets minder.