Smaragd, de steen van Mercurius

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

De smaragd staat bekend als de beschermende steen voor reizigers. In de oudheid werden er al amuletten en kunstvoorwerpen van smaragd gemaakt. In sommige museumcollecties zijn bijzonder mooie exemplaren smaragd te zien. De steen wordt zowel in de ruwe als in de geslepen vorm verkocht. Er worden siervoorwerpen van gemaakt en stenen om op te leggen. Smaragd in de geslepen vorm wordt gebruikt om sieraden van te maken. Zoals kettingen, oorbellen, hangers, broches en oorbellen.

Geschiedenis van de Smaragd

In de mythologie is de smaragd de steen van Mercurius. Mercurius was de god van de handelsreizigers en de winst. Dit is de reden dat de smaragd de beschermende steen is van reizigers. In de 13e eeuw schreef Bartholomeus Angelicus ( een Franciscaanse monnik): De smaragd is een edele steen. Het is een van de beste stenen om een Koninklijke hand mee te tooien. De smaragd was al duizenden jaren voor Christus al bekend. Er zijn smaragden gevonden in Egypte in de grafkamers van farao’s. In de oudheid werden er al sieraden, amuletten en kunstvoorwerpen van smaragd gemaakt.

Geneeskrachtige werking van smaragd

De geneeskracht van stenen is al jarenlang bekend. Schakel echter bij kleine of ernstige klachten altijd medische hulp in.

Oogontsteking

De ogen wassen met smaragd water met katoenen doekjes. Er moeten steeds schone doekjes gebruikt worden om de ogen mee te deppen. Smaragd water kunt u maken door een smaragd een nacht in een glas water te leggen.

Hoofdpijn

De smaragd helpt goed tegen hoofdpijn. Leg een smaragd op de pijnlijke plek op uw hoofd.

Harmonie

De steen draagt bij aan harmonie (tevredenheid met uw leven, werk, omgeving)
Draag een ketting van smaragd op de huid.

Nare dromen en slapeloosheid

Wanneer u last heeft van nare dromen of slapeloosheid leg dan een smaragd onder uw hoofdkussen. De smaragd zorgt voor een goede nachtrust.

Evenwichtsstoornissen

Wanneer u last heeft van evenwichtsstoornissen kan een smaragd helpen uw klachten te verminderen. Draag een smaragd aan een ketting op de huid. Of een kralenketting van kleine steentjes smaragd.

De kleur

De smaragd is doorzichtig. De steen heeft een glasachtige glans en is heldergroen van kleur. De kleur bepaalt de waarde van de smaragd. Hoe dieper de kleur hoe meer de steen waard is. Bij een temperatuur boven de 700 graden Celsius verliest de smaragd zijn kleur

Vindplaatsen

De bekendste vindplaatsen van Smaragd zijn: Colombia, Brazilië, Afrika en Zambia. De smaragden uit Columbia zijn beroemd om hun mooie kleur. De stenen hebben een groene kleur met een lichtblauwe glans. Smaragden uit Afrika staan bekend om hun helderheid. De smaragden die in Brazilië gevonden worden hebben een geelgroene kleur. Andere vindplaatsen zijn: India, Pakistan, de Verenigde Staten, Australië en Griekenland.

Handelsvormen

Smaragden worden in geslepen vorm gebruikt in sieraden zoals kralenkettingen, hangers voor aan een ketting, armbanden, gezet in ringen, broches en oorbellen. De stenen worden ook gebruikt om op te leggen. Van smaragd worden siervoorwerpen gemaakt en gebruikt voor amuletten. Smaragden zijn zowel in de ruwe als in de geslepen vorm te koop. In sommige museumcollecties zijn bijzondere smaragden te zien. De verhalen gaan dat tussen Europa en Amerika vele smaragden op de zeebodem liggen. De smaragden zouden tussen de wrakken van de vergane schepen liggen.

Verzorging van de smaragd

De smaragd kan op verschillende manieren gereinigd en opgeladen worden. Enkele manieren om de steen te reinigen zijn:

  • In de aarde: om de steen te reinigen kunt u de steen 24 uur in de aarde stoppen.
  • Hematiet steentjes: u kunt de smaragd voor 24 uur in een bakje met hematietsteentjes leggen om de steen te reinigen.
  • Stromend water: Voor een korte reiniging kunt u de steen voor 5 minuten onder koud stromend water houden.

Manieren om de steen te laten opladen

Maanlicht: U kunt de smaragd 1 nacht in het maanlicht laten liggen. Dit mag bijvoorbeeld op de vensterbank achter glas.
Zonlicht: De steen kan ook opgeladen worden door zonlicht. De beste manier is om de steen niet in de felle zon te plaatsen. Doe dit in de vroege ochtend of in de late middag uren.
Bergkristal: Door de smaragd op een bergkristal te leggen wordt deze ook opgeladen. U kunt de steen ook in een schaaltje met bergkristal steentjes leggen.


Edwin

Edwin

Op Husl.nl schrijft Edwin over alles wat maar in hem opkomt. Niets meer, niets minder.